Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe

Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe

Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 ... Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu yıl araştırma üniversitelerinde 327 AR-GE projesi için 503,9 milyon lira bütçe aktarımı yapılacağını bildirdi. İşte detaylar...

TÜRKİYE'DE ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİNE DESTEK

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK'ün belirlediği Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı'nın 23 üniversiteyle başarıyla yürütüldüğünü açıkladı.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİNİN PERFORMANSI İZLENİYOR

Program kapsamında yer alan üniversitelerin performansları, YÖK tarafından oluşturulan İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından senelik olarak takip ediliyor. Özvar, sıralamaların her yıl kasım ayında kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti.

ULUSLARARASI REKABETE OLUMSUZ YANSIMASI YOK

Özvar, araştırma üniversiteleri arasındaki rekabetin son yıllarda uluslararası üniversite sıralamalarına olumlu yansıdığını ifade etti. Bu başarıda emeği geçenlere teşekkür etti.

KALKINMA PLANI HEDEFLERİ

Özvar, 12. Kalkınma Planı'nda yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerden birinin, Dünya Akademik Başarı Sıralamalarında ilk 500'de yer alan üniversite sayısını 2028'de 10'a çıkarmak olduğunu hatırlattı. Bu hedefe ulaşılacağına inandığını dile getirdi.

ÖN ÖDEME LİMİTLERİNDE ARTIŞ

Araştırma Üniversiteleri Destek Programı çerçevesinde, YÖK tarafından yapılan değerlendirme sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca araştırma üniversitelerine yıllık kaynak tahsis ediliyor. Ön ödeme limitlerinin 10 katına kadar artırıldığı belirtildi.

ADEP KAPSAMINDA ÖDENEN TUTARLAR

Özvar, ADEP kapsamında üniversitelere 2024'te 400 milyon lira ödenek tahsis edildiğini bildirdi. Üniversitelerin kendi kaynaklarından aktaracakları rakamlarla 327 projeye, 503,9 milyon lira bütçe aktarımı yapılacağı ifade edildi.

KALİTEYE VERİLEN ÖNEM

Yükseköğretim Kurulu olarak kalite odaklı anlayışı temel misyon edindiklerini vurgulayan Özvar, araştırma üniversitelerine yönelik destek programlarının uygulanmasına ısrarla devam edeceklerini belirtti.

TÜBİTAK İLE İŞBİRLİĞİ

Özvar, TÜBİTAK ile yapılan görüşmeler sonucunda, TÜBİTAK Stajyer Araştırmacı Burs Programı'nda ADEP kapsamındaki projelere özel çağrıya çıkıldığını açıkladı. Bu kapsamda, araştırma üniversitelerinde çalıştırılmak üzere bursiyer sayısının artırılacağı ifade edildi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DESTEKLER ARTACAK

Özvar, TÜBİTAK'la devam eden görüşmelerde araştırma üniversitelerine yönelik yeni destekler konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Önümüzdeki dönemde bursiyer sayısının artırılacağına dikkat çekti.

YENİLİK VE AR-GE FAALİYETLERİNİN GENİŞLETİLMESİ

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, araştırma üniversitelerine yönelik yapılan desteklerin yenilik ve Ar-Ge faaliyetlerini genişletmeyi amaçladığını belirtti. Bu kapsamda, ödenek artışlarının Ar-Ge faaliyetlerini ve nitelikli insan gücü yetiştirmeyi destekleyeceğini ifade etti.

YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ

Şenel, yeşil ve dijital dönüşümün kamu politikalarında ön plana çıktığını vurguladı. Bu alanlarda uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti.

ARAŞTIRMA VE YENİLİK EKOSİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Şenel, AR-GE ve yenilik ekosisteminin güçlendirilmesi gerekliliğine vurgu yaparak, üniversitelerin bu alandaki rolünün artırılması gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda, üniversitelerin araştırma kapasitesinin ve AR-GE faaliyetlerinin artırılmasının önemine değindi.

TÜRKİYE'NİN BİLİM VE TEKNOLOJİ POLİTİKALARI

Son yıllarda Türkiye'de bilim, teknoloji ve yenilik alanında önemli politika ve yatırımların hayata geçirildiğini belirten Şenel, bu alandaki ilerlemelerden bahsetti. Bilim, teknoloji ve yenilik politikalarının önemine değinerek, bu alandaki gelişmelerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

KALKINMA PLANI'NIN ÖNEMİ

Kalkınma Planı'nın Türkiye'nin geleceğine yönelik önemli hedefler belirlediğini ifade eden Şenel, bu doğrultuda yapılan çalışmalardan bahsetti. Üniversitelerin bu plan çerçevesinde araştırma ve yenilik faaliyetlerini artırması gerektiğine vurgu yaparak, bu alandaki politikaların önemine dikkat çekti.

 

"Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe" haberi, 05 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 05 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 18 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Aygül Atay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:18 Sürücü, Ruhsatlı Tabanca İle Yakalandı: Affedilme Talebi Reddedildi!
  2. 12:17 Sağlıklı ve Lezzetli Bir Birliktelik: Kemik Sulu Yeşil Mercimek Çorbası!
  3. 12:10 Arkadaşlık Çeşitleri: Hayatınıza Renk Katan Dostlarınız
  4. 12:08 18 Mayıs 2024 günlük burç yorumları
  5. 12:03 Trabzonspor'un Yeni Hedefi: Altay Bayındır Transferiyle Güçlü Kadro Oluşturuyor
  6. 12:00 Ünlü Modacı Evde Ölü Bulundu! Ölüm Nedeni Gizemini Koruyor
  7. 12:00 Siz De Sürekli "Her Yerim Ağrıyor, Kolum Kalkmıyor" Diyenlerden Misiniz? Çareniz Bu Haberde!
  8. 11:58 Şanlıurfa'daki Orman Yangınına İtfaiye ve Orman Müdürlüğü Ekipleri Müdahale Ediyor
  9. 11:54 Sinan Ateş'in Eşi Ayşe Ateş: Kapılar Arkasında Cinayetim Planlanlanıyor!"
  10. 11:54 Hatay Emniyeti, DAEŞ Terör Örgütüne Karşı Başarılı Operasyon Gerçekleştirdi
  11. 11:37 Dikkat! Bu Sahillere Giriş Yasak! Cezası 387 Bin Lira
  12. 11:20 Bakanlık açıkladı: 19 Mayıs'ta ulaşım ücretsiz mi?
  13. 10:54 Amerika’da yaşayan profesör: 5G Ankara'da icat edildi; Türkiye'nin haberi yoktu, Çin yatırım yaptı
  14. 10:48 Reklam üzerinden lüks daire satışı vurgunu! O firma sahibi yakalandı
  15. 10:32 Optik illüzyon testi: Resimdeki koalaların arasında gizlenen fili 7 saniyede bulabilir misin?
  16. 10:27 Akit yazarı Ali Sandıkçıoğlu: Haram servetin, haram paranın, evveli çok tatlı ama sonu çok acıdır
  17. 10:19 Seçim bitti, iletişim kesildi: İletişim Başkanlığı, mart ayında tarihinin rekorunu kırdı
  18. 09:54 Bir bir gemiyi terk ediyorlar: Furkan Bölükbaşı AK Parti'yi yerden yere vurdu
  19. 09:48 "Her gün etli yemek" iddiaları Diyanet tarafından yalanlandı
  20. 09:45 Memleket Partisi'nde genel merkez ve otobüs boşaltıldı
Teknoloji Haberleri