Kıdem Tazminatı Hakkında Heyecan Verici Gelişme! Milyonlarca Kişiyi Etkileyecek Düzenleme

Kıdem Tazminatı Hakkında Heyecan Verici Gelişme! Milyonlarca Kişiyi Etkileyecek Düzenleme

Kıdem Tazminatı Hakkında Heyecan Verici Geli... Kıdem tazminatı reformu iş dünyasında ve çalışanlar arasında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. İşverenler yeni bir reformun gerekliliğini savunurken, işçiler ise grev tehdidiyle seslerini duyuruyor. Bu karmaşık ortamda, uzmanlardan da kritik değerlendirmeler gelmeye başladı.

Kıdem Tazminatı Reformu: Bakan Işıkhan Sinyal Verdi, İşverenler ve İşçiler Cephede!

Kıdem tazminatı mevzusunda sular durulmuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın reform sinyalini vermesinin ardından işveren ve işçi cephesinden de sert tepkiler gelmeye başladı.

İşverenler Ne Diyor?

Mevcut sistemin hem işveren hem de çalışan için mağduriyet yarattığını savunan işverenler, kıdem tazminatında iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini talep ediyor.

İşçi Temsilcileri Ne Diyor?

TÜRK-İŞ Başkanı ise bu konuda oldukça net: "Kıdem tazminatıyla ilgili ülke gündemine getirirseniz genel grev yapacağız. Bir adım geri yapmayız. Allah şahidim, Türkiye'yi durdururuz."

kidem-tazminatina-guncelleme.jpg

Kıdem Tazminatı Reformunda Tartışmalar Alevleniyor: "Oran Düşecek mi, Haklar mı Elinden Alınacak?"

Kıdem tazminatı reformu, iş dünyası ve çalışanlar arasında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Uzmanlar ve siyasetçiler, bu reformun işçilerin haklarını nasıl etkileyeceği konusunda farklı görüşler dile getiriyor.

Ekonomist Muhammet Bayram, reformun işçilerin haklarını elinden almayacağını savunuyor. Bayram, şu anki sistemde her yüz çalışandan yalnızca on beşinin kıdem tazminatı aldığını ve bu durumun büyük bir haksızlık olduğunu belirtiyor.

Bayram'ın Önerileri:

  • Tüm çalışanların kıdem tazminatı alabilmesi için düzenlemeler yapılmalı.
  • İşçi hak ihlali veya iş feshi durumunda tazminat hakkı korunmalı.
  • Çalışanın bir sonraki işyerine geçişi, kıdem tazminatı hesabında kesinti yaratmamalı.
  • Kıdem tazminatı oranlarının bir miktar düşürülmesi, sistemin sürdürülebilirliğini sağlayabilir.

BİREYSEL EMEKLİLİKLE BENZER BİR SİSTEM GELECEK

Yapılacak düzenlemenin bireysel emeklilik ile benzer bir fon sistemi üstünden yapılacağına dikkat çeken Bayram, işverenin işçi adına bu sisteme fon ayıracağını aktardı. İşverenlerin genelinin işçilerine ödeyeceği kıdem tazminatı için bütçe ayırmadığını söyleyen Bayram, böylece işverenin de kıdem tazminatı için kaynak ayırma imkanı olacağını ifade etti.

Bayram, Bayram, "Bunu yasal bir zorunluluk olarak brüt maaşın tutarı kadar değil daha düşük bir tutarda tutularak işletmelerin bunu kaynak olarak aktarmasının sağlanması ve bu kaynağın da belli fonlarda değerlendirilmesi sermaye ve öz sermaye birikimi açısından hem de işletmelerin gelecekteki kıdem tazminatı yükü açısından önemli bir hale gelecek" şeklinde konuştu.

kidem-tazminatina-guncelleme-2.jpg

KIDEM TAZMİNATI ALAMAYANLARIN ORANI %80’İ AŞKIN

Bayram açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Birçok sektörde kıdem tazminatını alamayan çalışanların oranı yüzde 80’den fazla. Yapılması planlana değişiklikte -kıdem tazminatı oranlarının düşürülerek- her hal ve şartta kıdem tazminatı alınması sağlanırsa her iki tarafın da avantajına olacak. Belli bir sayıdan fazla oluşan işletmelerde kıdem tazminatı gerçekten bir yük. ‘Yeter ki sen işçilerin kıdem tazminatını öde ben sana bu fabrikayı teslim ediyorum.’ Örnekleri ile karşılaşıyoruz. O yüzden bu düzenlemenin her hâlükârda kıdem tazminatı alınması suretiyle fakat tutarın düşürülerek yeniden planlanmasıyla birlikte hem işçi hem de işveren kazanacak. Çalışanlar bu durumda 1 ay çalışsalar dahi kıdem tazminatı alabilme hakkına sahip olacaklar."

kidem-tazminati.jpg

DÜZENLEME İKİ TARAFIN DA İSTEĞİNİ KARŞILAMALI

Kıdem tazminatı reformu adı altında yapılacak çalışmanın toplumun tüm kesimlerinin ilgilendiren bir düzenleme olduğuna vurgu yapan Bayram, her iki tarafın görüşlerinin alınarak bu tasarının hayata geçirilmesinin önemine değindi:
"Çalışma toplumun tüm kesimlerinde işveren- işçi cephesi açısından görüşlerinin alınarak yapılması hayata geçirilmesi gereken bir değişikliktir. Ve bunların belli bir fonda toplanarak nemalanması altın fonu ya da borsa fonu olur çalışanın da işi bıraktığında alabileceği hali hazırda bir değer adı altında olması lazım."

3 KANUN BİRLEŞECEK

Kıdem tazminatı fon sisteminin 20 senedir tartışma konusu olduğunu söyleyen Sosyal Güvenlik Müşaviri Dilek Efe ise, kıdem tazminatının 4857 sayılı iş kanununda yer aldığını anımsatarak, bu tasarının deniz ve hava iş kanunuyla birleştirilme ihtimalinin olduğunu ifade etti. Ete, uzaktan çalışma sisteminin pandemiyle birlikte iş hayatına giriş yaptığının altını çizerek, hayata geçirilecek yeni sistemin eksikliklerinin tamamlanması gerektiğini belirtti.

kidem-tazminatina-guncelleme-1.jpg

EMEKLİ MAAŞLARINDA DÜŞÜŞ OLABİLİR

Ete, "Geçtiğimiz yıl açıklanan Orta Vadeli Programda yer alan kıdem tazminatı fon sistemi, Denizcilik iş kanunu ve Havacılık iş kanunu ile birleştirilmesi ön görülüyor. Kıdem tazminatının fona devrolması, BES ile benzerlik de gösteriyor. Yani aslına bakarsak yapılmak istenen işçinin her bir yılına karşı aldığı kıdem tazminatını tamamlayıcı emeklilik sitemine aktararak, iki tarafın da uzlaşmasını sağlayacak bir reform paketidir. Kıdem tazminatı aslına bakarsak her insanın yarasını sarıyor. Kıdem tazminatının yeni sisteminde yalnız 3’te bire düşürülmesi işçinin haklarının göz ardı edilebileceği ihtimalini de doğuruyor. Çünkü çalıştığı yıl süresince devletin maaşından kesitği yüzde 20’ lik primin yalnızca yüzde 3’ünden yaralanması söz konusu. Yüzde 20 yatırılan sigorta primine karşı yüzde 3’lük bir kesimin yatırılması emekli maaşlarını daha aşağıya çekecek. Diyelim ki 60 yaşına kadar 500 bin lira birikti. Bu paranın yüzde 25’i yatacak geri kalanı da emekli maaşına ek olarak yatacak.

Çalışanın ölümü durumunda bu paranın ailenin geri kalan üyelerine verilecek. Kıdem tazminatı düşük dahi olsa ve zaman içinde kıdem tazminatına tavan getirilerek düşürülmüş bile olsa o rakamın tamamına erişimin aleyhine kaldırılacak" diyerek sözlerini noktaladı.

 

"Kıdem Tazminatı Hakkında Heyecan Verici Gelişme! Milyonlarca Kişiyi Etkileyecek Düzenleme" haberi, 03 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kıdem Tazminatı Hakkında Heyecan Verici Gelişme! Milyonlarca Kişiyi Etkileyecek Düzenleme haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kıdem Tazminatı Hakkında Heyecan Verici Gelişme! Milyonlarca Kişiyi Etkileyecek Düzenleme 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 18 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 10:27 Akit yazarı Ali Sandıkçıoğlu: Haram servetin, haram paranın, evveli çok tatlı ama sonu çok acıdır
  2. 10:19 Seçim bitti, iletişim kesildi: İletişim Başkanlığı, mart ayında tarihinin rekorunu kırdı
  3. 09:54 Bir bir gemiyi terk ediyorlar: Furkan Bölükbaşı AK Parti'yi yerden yere vurdu
  4. 09:48 "Her gün etli yemek" iddiaları Diyanet tarafından yalanlandı
  5. 09:45 Memleket Partisi'nde genel merkez ve otobüs boşaltıldı
  6. 09:37 Karar yazarı Yıldıray Oğur: Başbakanla telefonda konuşurken devleti yıkmaya teşebbüs
  7. 09:32 "Metroya askılıyla binmesinler" demişti, sahneye jartiyerle çıktı
  8. 09:26 TEM'de ruhsatsız benzinlik: Firmanın yönetiminde AKP'li isimler var
  9. 09:18 Uyuşturucu alırken yakalanmıştı: Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek'i torbacısı sattı
  10. 09:15 Bakan Yerlikaya: 20 ilde düzenlenen ‘Sibergöz-39’ operasyonlarında 74 şüpheli gözaltına alındı
  11. 08:56 Bugün İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak
  12. 08:54 Keçiören Belediyesi’nin, TÜGVA’nın ardından Yeni Dünya Vakfı’na da ayrıcalık sağladığı ortaya çıktı
  13. 08:50 Kızlı erkekli konserler istemiyorum: Rektörlük bahar şenliğine izin vermedi
  14. 08:43 Arka Sokaklar’ın sezon final tarihi belli oldu
  15. 08:38 Ceyda Düvenci’ye ihanet iddiası soruldu
  16. 08:32 Erdoğan'dan Aile Bakanlığı'na çok sayıda atama: Kadının Statüsü Genel Müdürü görevden alındı
  17. 08:27 5 yaşındaki Minik Gökçe’nin şüpheli ölümü: Minik Gökçe'nin son sözü 'anne beni bir şey ısırdı' oldu
  18. 08:23 Eşinden habersiz bunu yapan yandı: Artık boşanma sebebi sayılacak
  19. 08:16 Murat Ağırel yazdı: Mahkemeden Barış Terkoğlu’na özel ceza
  20. 08:13 Ahmet Türk: Normalleşme umut verdi ama bir şey çıkmadı
Ekonomi Haberleri