Murat Yetkin: Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Murat Yetkin: Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Murat Yetkin: Erdoğan, Özel’le buluşmadan Ba... Erdoğan, Özel’le görüşmeden önce Bahçeli’ye danışma ihtiyacı duymuştu. Hem Özel hem Bahçeli’yle görüşmesi öncesinde kurmaylarına danışması da doğaldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama muhtemelen iki tarafın kurmayları da biliyordu. Cumhur ittifakının iki ortağının 31 Mart yerel seçim yenilgisi ardından ilk buluşması olacaktı. Birkaç gün sonra, 2 Mayıs’ta da Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’le görüşecekti. Sekiz yıl aradan sonra AK Parti ve CHP liderleri ilk görüşme olacaktı. Erdoğan, Özel’le görüşmeden önce Bahçeli’ye danışma ihtiyacı duymuştu. Hem Özel hem Bahçeli’yle görüşmesi öncesinde kurmaylarına danışması da doğaldı.

Bu varsayımla Erdoğan’ın Hukuk Başdanışmanı Mehmet Uçum’un 28 Nisan gecesi yayınladığı Anayasa mesajı ve 29 Nisan sabahı MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın adeta ona karşılık anlamına gelen açıklaması siyaset sahnesinin perde arkasındaki hareketliliği gösteriyordu.

DAR ALANDA KISA PASLAŞMALAR

Uçum, daha önce hep "ilk dört madde" diye kalıplaşmış başlangıç noktasını "ilk üç madde" diyerek değiştirmişti. Bu aynı zamanda Erdoğan’ın Anayasa değişikliği derken 31 Mart öncesinden başka bir şey mi demek istediği sorusunu akla getiriyordu. Erdoğan, değişen siyasi iklimde Anayasa değişikliğini arttık mevcut sorunlardan dikkatleri saptırmak için kullanmak istiyordu adeta.

Buna karşı Yıldız, Bahçeli’nin daha Mayıs 2021’de kamuoyuna açıkladığı 100 Maddelik Anayasa önerisini hatırlattı; MHP’nin tutumunda bir değişiklik yoktu. Ama MHP yine de çıtayı yükseltiyordu. Yıldız, Anayasa velev ki Meclis’te (ki 400 oy gerektiriyor) değiştirilebilse dahi halkoylamasına gidilmesini istiyordu.

Bu aslında Erdoğan’a Anayasayı gayet parçalı durumdaki Meclis’te değiştirmek için İYİ ve DEM dahil her partiyle pazarlık sürecini geçebilse dahi ekonomik krizden çıkışı seçim ekonomisiyle delecek şekilde sandık önermekti. Kaldı ki Erdoğan ve Mehmet Şimşek’in yatırımcılara 2028’e dek seçim olmayacağı söylemi de böylece hayal olacaktı.

Bahçeli adeta ipe un seriyor, Özel’le görüşme öncesi Erdoğan’a olmazı gösteriyordu.

ERDOĞAN’IN ÖZEL’LE GÖRÜŞMESI

Oysa Erdoğan’ın Özel’le görüşmesinde Anayasa konusunun gündemde olduğunu söyleyen sadece kendisiydi. Özel, Cumhurbaşkanı konuyu açarsa "dinleyeceğini" söylemiş, tartışacağını, müzakere edeceğini söylememiş, hatta "Önce mevcut Anayasayı uygulayalım" demişti.

Özel’in gündemiyse başka. Belediyelerin gelirleri kesildikçe borçları büyüyor Cumhurbaşkanının onayını bekleyen projeleri birikiyordu. Ekonomik krizin en çok etkilediği emeklilerin durumu konuşmak istiyordu, atanamayan öğretmenleri, Gezi Davası tutuklularında simgeleşen yargı hatalarını ve dış politikayı.

Hal böyleyse -son derece ters giden bir şey olmazsa- nasıl Özel dinleyip notlarını alacaksa Özel’le görüşmesinde Erdoğan da onu dinleyip notlarını alacak. Bana kalırsa Erdoğan, Özel’in gelip emeklilerin sorununu çözdüğü bir zaferi ona hediye etmiş olmak istemez. Ama belediyelerin bir iki sorununa el atarak kendisine uzatılan "makama saygı" elini karşılıksız bırakmama yoluna gidebilir. Özel de TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından yürütülen Anayasa temaslarına kapıyı kapatmaz.

PEKI YA SIYASI DAVALAR?

En son Can Atalay durumunda somutlaşan, Osman Kavala’yı ömür boyu hapse mahkûm eden Gezi Davası, Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarını hapiste tutan Kobani davasına gelince… Bunlar hem Erdoğan hem Bahçeli için adeta varoluşsal hale gelmiş siyasi davalar.

Özel’le görüşmesinde Erdoğan bu konuda not almakla mı yetinir, yoksa Özel’i tersleyip diyalog kanalını daha açılırken kapatır mı? Beştepe’nin nabzını kamuna yansıtan Abdülkadir Selvi’nin Hürriyet’te yazdığı gibi "Yeni kanıtlar ortaya çıkarsa" filan o davalar yeniden görülür mü dersiniz? Orada da gizli aktörelerin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç değil, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olduğunu söylemek çok yanlış olmaz.

Ama oralara daha çok var. Şimdi 31 Mart sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin önem taşıyan bir manzarasına, iktidar-muhalefet diyalogunun Türkiye yararına sonuç getirip getirmeyeceğine odaklanalım.

"Murat Yetkin: Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli" haberi, 30 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Murat Yetkin: Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Murat Yetkin: Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Murat Yetkin

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:16 Jennifer Lopez ve Ben Affleck arasında soğuk rüzgarlar!
  2. 18:10 Büyük bir restoran zinciri iflas açıkladı! 48 şubesini kapatma kararı verdi
  3. 18:09 TikTok, YouTube'a rakip olma yolunda: Test süreci başladı
  4. 17:25 Turistleri Hedef Alan ATM Dolandırıcılığı Operasyonla Engellendi
  5. 17:19 Süper Lig: Galatasaray Liderliği Sürdürüyor, Şampiyonluk Heyecanı Dorukta!
  6. 17:15 TÜİK Raporu: İşsizlikte Hafif Azalma, İstihdam Artıyor
  7. 17:10 Fenerbahçe'de Seçim Öncesi Heyecan: Ali Koç, Antonio Conte İle Anlaştı!
  8. 17:05 Acun Ilıcalı, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yönetimine Girmeyi Kabul Etti
  9. 16:59 iOS 17.5 Güncellemesiyle Ortaya Çıkan Sorun: Eskiden Silinen Fotoğraflar Geri Mi Dönüyor?
  10. 16:45 Yapay Zeka Devrimi: ChatGPT-4o'nun Etkisi ve Tartışmalar
  11. 16:40 Çinli Sosyal Medya Devleri, Kişisel Zenginlik ve Finansal Gösterişe Savaş Açıyor
  12. 16:34 Beşiktaş, Vincent Aboubakar'ı Kadro Dışı Bırakıyor
  13. 16:28 Brent Petrol Fiyatları Yükselişte: ABD ve Çin Talebi Artırıyor
  14. 16:22 TÜRSAB Başkanı: Türk Vatandaşlarının Schengen Vize Başvurularında Ret Oranı Artıyor
  15. 16:14 Geleneksel Tatlıların Yeniden Yorumu: İki Renkli Gül Tatlısı
  16. 16:09 Netanyahu, Hamas'a Karşı Refah Operasyonunu Başlattı
  17. 15:52 Nisan Ayında Türkiye'de Konut Satışları %11,8 Azalarak En Düşük Seviyeye İndi
  18. 15:46 Türkiye Ekonomisindeki Enflasyonist Baskılar ve Beklentiler: BM Raporu Değerlendirmesi
  19. 15:41 ABD Meclisi'nin İsrail Silah Sevkiyatı Kararı
  20. 15:34 Kafe ve Restoranlarda Menü Denetimleri Sıkılaşıyor: Eksikliklere Cezai Yaptırım
Politika Haberleri