Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yu görevden aldı

Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yu görevden aldı

Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'y... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordusunun Ukrayna'yı topyekûn işgal girişimini başlatmasından iki yılı aşkın süre sonra en ciddi kabine değişikliklerinden birini yaparak uzun süreli müttefiki Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu görevden aldı.

Kremlin, pazar akşamı sürpriz bir açıklamayla Şoygu'nun yerine ekonomi mevzusunda uzman olan eski başbakan yardımcısı Andrey Belusov'un geçeceğini açıkladı. 

Geçen hafta yemin edip Rusya Devlet Başkanı olarak 5. dönemine başlayan Putin, Şoygu'ya ülkenin yetkili kurumlarından Güvenlik Konseyi'nin başına geçmesini teklif etti. Konseye mevcut olarak eski bir casus ve Putin'in en yakın olduğu danışmanlarından olan Nikolay Patruşev liderlik ediyor. 

Modern Rusya'nın en uzun süre güven yapan bakanı olan Şoygu, 2012'de Acil Durumlar Bakanı iken Savunma Bakanlığı'na atanmıştı. Şoygu, 2022'den bu yana Ukrayna'nın işgaline liderlik ediyor. 

Savunma Bakanı olarak Rus ordusunu modernize etmekle görevlendirilen Şoygu'nun Putin'le direkt teması olduğu; ikilinin düzenli olarak ava gittiği ve balığa çıktığı konuşuluyordu. 

Şoygu'nun ülke içindeki popülaritesi, 2014 senesinde Kırım'ın yasa dışı ilhakı sonrasında arttı. Bu operasyonunun beyninin Şoygu olduğuna inanılıyor. 

24 Şubat 2022'de Rus askerlerinin Ukrayna'ya karşı yeniden savaş başlatmasından sonra yaşanan başarısızlıklar ise Şoygu'nun ağır eleştirilere maruz kalmasına sebep oldu. Şoygu, "ordunun içindeki yozlaşmanın kökünü kurutamamakla" da eleştirildi. Öte yandan paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, geçen yaz kendisine karşı ayaklandı. 

Geçen ay güvenlik servislerinin Şoygu'nun yardımcısı Timur İvanov'u yozlaşma suçlamasıyla tutuklaması, bakanın konumunu daha da zayıflatmıştı. 

Kağıt üzerinde Şoygu, Güvenlik Konseyi'nin başına geçerek bakanlıktan daha yüksek bir konuma getirilmiş oldu. Ancak bazı yorumcular, Putin'in uzun süreli müttefikinin "rezil olmaması" için bu yönde adım attığını düşünüyor. 

Ekonomi mevzusunda uzman olan Belusov, bakanlığın başına Rusya'nın savaş harcamalarının ciddi oranda yükseldiği bir dönemde getiriliyor. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov kararı açıklarken, "Günümüzün dinamiklerini yakalaması için güvenlik ekonomisini ülkenin ekonomisiyle aynı çizgiye getirmek önemli" dedi. 

"Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yu görevden aldı" haberi, 13 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 13 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yu görevden aldı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yu görevden aldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 23 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:T24

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:54 EYT'liler emeklilik hakkınızı kaybedebilirsiniz!
  2. 21:52 Karpuz yerken dikkatli olun!
  3. 21:23 İçtiğimiz sulardaki her kapak rengi bir anlam taşıyormuş
  4. 21:22 Ayak yaraları meğer bu hastalığın belirtisiymiş!
  5. 21:20 Trabzonspor'un golü sonrası tribünler birbirine girdi! Polis Beşiktaşlılara dur dedi!
  6. 21:20 Özgüveninizi artırmak için bu renk giysiler giyin!
  7. 21:19 Asgari ücret orada 30 Bin TL oldu: Darısı bizim başımıza!
  8. 21:19 Bakan Şimşek, vergi kaçakçılarını ihbar edenlere ikramiye verileceğini duyurdu
  9. 21:17 İlaç nerede saklanmalı: İşte ideal ilaç saklama yerleri!
  10. 21:16 Ay'ın hareketleri bizi ne kadar etkiliyor?
  11. 21:14 Evdeki bitkilerin can düşmanı!
  12. 21:11 Emeklilik hayallerini süsleyen 10 saklı cennet!
  13. 21:10 Ajax, Francesco Farioli'yi gündeme getirdi!
  14. 21:10 Son 53 yılın en sıcak nisan ayıymış!
  15. 21:08 Ali Koç büyük bir sevinç yaşadı: Müjdeyi duydu ve boynuna sarıldı!
  16. 21:08 23 Mayıs 2024 renkli dolunay: Neler getirecek?
  17. 21:06 Astrologdan müjde: Aşkın altın çağı başlıyor!
  18. 21:04 Sıcak havalarda çayı azaltın: Vücuda 5 etkisi ortaya çıktı!
  19. 21:03 Dolar yatırımcılarına soğuk duş! Kapalıçarşı'da yıllar sonra olağanüstü bir durum meydana geldi
  20. 21:03 Arabanızdaki sigara yanığı için onarma yöntemi!
Dünya Haberleri