Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor: Azami yüzde 3 artış yolda!

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor: Azami yüzde 3 artış yolda!

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlı... Zorunlu trafik sigortası kapsamında riskli sürücülerin poliçe alma sorununa çözüm sağlamak amacıyla geliştirilen "Sigorta Aracıları Teklif Platformu", bugünden itibaren uygulanmaya başladı. Mayıs ayı için prim artışı, hasar maliyet endeksine göre en fazla yüzde 3 olarak belirlendi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (zorunlu trafik sigortası) kapsamında 2023 Aralık'ta duyurduğu hasar maliyet endeksi uygulamasına bugünden itibaren başlamıştır.

SEDDK, değişen ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak sigortalının çıkarlarını korumak ve hasar prim dengesini sürdürülebilir kılmak amacıyla bu uygulamayı hayata geçirmiştir.

Bu endeks, her ay asgari ücret, yedek parça maliyetleri, bakım-onarım giderleri ve motorlu araçlardaki fiyat değişikliklerini hesaba katarak belirlenecektir.

Sonuç olarak, ödenecek prim miktarı aracın modeli, yaşı ve konumunun yanı sıra endeksi oluşturan fiyat değişikliklerinden de etkilenecektir.

PRİM ARTIŞI AZAMİ YÜZDE 3 

Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında aylık olarak, asgari ücret artış oranının %45'i, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan harcama endeksinde yer alan yedek parça ve aksesuarlar fiyat artış oranının %30'u, aynı endeksteki motorlu araçlar fiyat artış oranının %15'i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının %10'u dikkate alınacak.

SEDDK'nin yayımladığı genelgeye göre, hasar maliyet endeksine dayalı olarak hesaplanan mayıs ayı prim artışı, maksimum %3 olarak belirlendi. Bu da sigorta şirketlerinin, zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarını mayıs ayında en fazla %3 oranında artırabilecekleri anlamına geliyor.

 

"HASAR MALİYET ENDEKSİNDE EN ÖNEMLİ KALEM ASGARİ ÜCRET ARTIŞI"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksinde asgari ücret artışının en önemli kalemi oluşturduğunu ifade etti.

 

"Hasarlar mevcut asgari ücret düzeyine göre belirleniyor. Bir işçinin maaşının artıyor olması, tüm maliyetlere yansıdığı için hasar onarım fiyatı da otomatikman artmış oluyor. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, asgari ücrete ara zam olmayacak. Bu zammın olmaması hasar maliyet endeksini artırmayacağı için zorunlu trafik sigortasında primlerin çok fazla yükseleceğini düşünmüyorum."

Trafik sigortalarındaki prim oranının sektördeki şirketlere olumsuz etkilerinden bahseden Yılmaz, kasko sigortasında olduğu gibi serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini savundu. Mevcut uygulamanın, kaza yapmayan ve hasarsız sürücülerin dahi yüksek prim ücretleriyle karşılaşmasına neden olduğunu öne süren Yılmaz, serbest tarifeye geçilmesiyle sigortalının daha uygun primlerle poliçe alabileceğini belirtti. Sektörün serbest tarife öncesi yarı serbest tarifeye geçişini değerlendiren Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üst sınırın devlet tarafından belirleneceği bir tarifenin uygulanması daha mümkün. Bu tarife ile sigorta şirketlerinin hasardan elde edilen zararı kurtarabilmek adına primlendirmesini kendi yapabileceği bir aralık hakkı tanınabilir. Sektör temsilcilerinin otoriteye bu taleple gittiklerini biliyoruz. Bu çalışmaları da düşünürsek ben hasar maliyet endeksi uygulamasını serbest tarifeye hazırlık olarak görüyorum."

"Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor: Azami yüzde 3 artış yolda!" haberi, 01 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 01 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor: Azami yüzde 3 artış yolda! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor: Azami yüzde 3 artış yolda! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:15 Trump'ın 'sus payı' davasında çapraz sorgu yapıldı: Ses kaydı dinletildi
  2. 08:06 Fehmi Koru: Cezalar bana Almanya’da milyonların ölümünden sorumlulara yapılan muameleyi hatırlattı
  3. 08:02 Meteoroloji’den İstanbul dahil çok sayıda kente sağanak yağış uyarısı
  4. 03:49 İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
  5. 03:47 Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
  6. 03:37 Bilim insanları, insanları dondurup yeniden hayata döndürmenin yolunu buldu!
  7. 03:35 YKS için uzmanlardan öneri: Üç haftalık sürede zaman planlaması yapılmalı
  8. 03:32 Tavuklu çökertme kebabı tarifi
  9. 02:27 Trabzonspor'da şaşırtan ayrılık kararı! Abdullah Avcı, iki yıldızla yollarını ayırıyor
  10. 01:35 Rekabet Kurumu Google'a ceza yağdırdı!
  11. 01:32 İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
  12. 01:26 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belirlendi! İmzalar yakında atılacak
  13. 01:23 Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcılıklarına atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
  14. 01:21 Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
  15. 01:18 Biber alırken tatmadan acı olduğunu anlamanın yolu!
  16. 01:17 Ali Koç Real Madrid'in efsane ismi ile yüzyılın bombasını patlatıyor!
  17. 01:15 HPV aşısı nedir ve ücretsiz HPV aşı başvurusu nasıl yapılır?
  18. 01:12 Arı ekmeği/perga nedir? Arı ekmeğinin kullanım alanları nelerdir?
  19. 01:12 ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması
  20. 01:09 James Webb Uzay Teleskobu iki büyük kara deliğin birleştiğini ortaya çıkardı!
Gündem Haberleri