1 Eylül Dünya Barış günü | ‘Savaşa karşı barış, kayyuma karşı halk iradesi’

1 Eylül Dünya Barış günü | ‘Savaşa karşı barış, kayyuma karşı halk iradesi’

1 Eylül Dünya Barış günü | ‘Savaşa karşı bar... İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin, Kartal Meydanı’nda düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi on binlerce kişinin katılımıyla başladı. Polisler tarafından ablukaya alınan meydana iki yerden girişler...

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin, Kartal Meydanı’nda düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi on binlerce kişinin katılımıyla başladı. Polisler tarafından ablukaya alınan meydana iki yerden girişler yapıldı.

Bazı vatandaşlar sabah erken saatlerinde itibaren miting alanında yerini aldı. Binlerce kişi ise Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nin önünde bir araya gelerek, alana yürüyüşle giriş yaptı. “Biz de barışa hazırız”, “Eş başkanlık kadın özgürlük sistemimizdir gasbettirmeyiz”, “Demokrasiyi ve barışı birlikte savunacağız”, “Savaşa karşı barış, kayyuma karşı toplumsal dayanışma” pankartlarının açıldığı yürüyüşte, sık sık “İstanbul’dan Mardin’e kayyuma karşı omuz omuza”, “Amed halkı yalnız değildir”, “Kayyuma hayır” ve “Hak hukuk adalet” sloganları atıldı.

Nazlı Eda Piyade / ABC

1 Eylül dünya Barış Günü'nde İstanbul Kartal'da düzenlenen mitinge, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Ali Şeker, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Diyarbakır, Mardin ve Van’a atanan kayyumların protesto edildiği günde,  "Savaşa karşı barış, kayyuma karşı halk iradesi" sloganı öne çıktı.

1 Eylül Tertip Komitesi adına yapılan konuşmada AKP – MHP iktidarının ömrünü baskı, yasak ve savaş politikaları ile uzatmaya çabaladığı ifade edildi. Açıklamada “Ülkemizin gerçek sahipleri ve geleceğin temsilcileri emek ve demokrasi güçleri olarak, 31 Mart ve 23 Haziranda gösterdiğimiz tek adam yönetimine karşı ortak demokrasi mücadelemizi daha da ilerden, daha da güçlü sürdüreceğiz. Oyumuza, irademize, ortak yaşama ve kardeşliğe sahip çıkacağız. Barış ve demokrasiye, gerçekten emperyalizme karşı mücadeleyle ulaşılabilir. Ülkemizde ve bölgede barışın teminatı da, gerçek bir yurtseverliğin göstergesi de, Orta doğu ya emperyalist müdahaleye, bölgenin yağma ve talanına, içeride halklar ve emekçiler arasında ayrışma ve düşmanlık körükleyen siyasi anlayışı sürdüren tek adam yönetimine karşı mücadeleden geçer” denildi.

'BARIŞ; ADALET, EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜKLE GELECEK'

Hakkında açılan bir davadan dolayı imza vermek zorunda olduğu için Barış Mitingi’ne katılamayan ve yerine kayyım atanarak görevinden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, eyleme mesaj gönderdi. Ahmet Türk’ün mitinge gönderdiği mesaj da, “Barış; adalet, eşitlik ve özgürlükle gelecek. İradesine sahip çıkan, kayyımlara teslim etmeyen halkın kararlılığı, örgütlü duruşu ve mücadelesiyle gelecek. Hem ülkemizde hem de bölgemizde çatışma ve savaşa karşı barışı örgütleyeceğiz. Bu vesileyle 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

Polisler tarafından ablukaya alınan meydana iki yerden girişler yapıldı. Bazı vatandaşlar sabah erken saatlerinde itibaren miting alanında yerini aldı. Binlerce kişi ise Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nin önünde bir araya gelerek, alana yürüyüşle giriş yaptı. “Biz de barışa hazırız”, “Eş başkanlık kadın özgürlük sistemimizdir gaspettirmeyiz”, “Demokrasiyi ve barışı birlikte savunacağız”, “Savaşa karşı barış, kayyuma karşı toplumsal dayanışma” pankartlarının açıldığı yürüyüşte, sık sık “İstanbul’dan Mardin’e kayyuma karşı omuz omuza”, “Amed halkı yalnız değildir”, “Kayyuma hayır” ve “Hak hukuk adalet” sloganları atıldı.

Her kurumun kendi taleplerinin olduğu pankartla yer aldığı yürüyüşte renkli görüntüler oluştu. Sloganların dinmediği yürüyüşte, “Hasankeyf’ten Kaz Dağları’na, Munzur’a talana son”, “Kayyuma karşı halkların iradesi”, “Jin jiyane jiyanê ne kuje” dövizleri taşındı.

Açlık grevleri yapıldığı zaman beyaz tülbentleri ile cezaevlerinin önünde nöbet tutan Beyaz Tülbentli Anneler ve Barış Annelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadının oluşturduğu kortej ise herkesin dikkatini çekti. Yürüyüş öncesi kadınlar giydikleri “Şimdi özgürlük zamanı” yazılı mor önlüklerle dakikalarca halay çekti. Kadın katliamları, çocuk istismarları ve kayyımlara karşı sloganlarla yürüyen kadınlar, zılgıtlarıyla alana farklı bir renk kattı. Kadınların “Kayyum kaç kaç kaç kadınlar geliyor” sloganı ise çevrede bulunan diğer yurttaşlar tarafından da alkışlandı.

Yürüyüşün ardından alana giren kitle, platformdan çalınan ezgiler eşliğinde halay çekti. Bir süre çekilen halayların ardından miting saygı duruşuyla başladı.

"1 Eylül Dünya Barış günü | ‘Savaşa karşı barış, kayyuma karşı halk iradesi’" haberi, 01 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan 1 Eylül Dünya Barış günü | ‘Savaşa karşı barış, kayyuma karşı halk iradesi’ haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 1 Eylül Dünya Barış günü | ‘Savaşa karşı barış, kayyuma karşı halk iradesi’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  2. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  3. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  4. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  5. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  6. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  7. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  8. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  9. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  10. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  11. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  12. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  13. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  14. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  15. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  16. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  17. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  18. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  19. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  20. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
Politika Haberleri