10 yaşındaki kız GameStop’tan yüzde 5000 kazandı

10 yaşındaki kız GameStop’tan yüzde 5000 kazandı

10 yaşındaki kız GameStop’tan yüzde 5000 kaz... Amerikan borsalarındaki GameStop “ayaklanması”nın sonuçlarından biri, daha önce hayatında belki hiç borsa yatırımı yapmamış insanların sosyal medya üzerinden yapılan örgütlenme sonrası borsaya para koyması oldu.

 

New York Times'ta yer alan habere göre; 10 yaşındaki San Antonio’lu Jaydyn Carr da bunlardan biri. Annesi ona 2019’da 60 dolarlık GameStop hissesi almıştı; bugün hisselerinin değeri 3 bin 200 dolar.   Aralık 2019'da 8 yaşında olan Jaydyn, GameStop'ta indirimli oyunlar satın alıyordu. Jaydyn'in annesi Nina Carr, oğlunun video oyunlarına olan tutkusunu ona yatırım yapmayı öğretmek için kullanmanın bir yolunu ararken, hediye olarak 6,19 ABD doları tutarında GameStop'un 10 hissesine yatırım yapmaya karar verdi. 31 yaşındaki Bayan Carr, telefonundaki hisse senedi uyarılarını anlatarak "Birdenbire 'ding, ding, ding, ding, ding' duydum," dedi. “Telefonumu aldım ve bakıyordum ve 351 dolar yazıyordu. Şok oldum: 'Bu şeyi 6 dolardan aldım' diye düşündüm, 'bunun doğru olmasının imkanı yok.' ” Jaydyn hisselerini satmaya karar verdi ve 3.200 $ kazandı - yaklaşık 60 $ 'lık bir yatırımda yüzde 5.000'in üzerinde bir getiri. Cuma günü bir telefon röportajında ​​"Aynı anda hem şok hem de heyecan hissettim" dedi.

GAMESTOP OLAYI NEDİR?

Bloomberg'ten Uğur Taçkınlar'ın haberine göre; 2021’in Ocak ayında ABD’de oyun şirketi GameStop hisselerinde yaşanan hızlı yükseliş, bu hızlı yükselişin ortaya çıkış biçimi ve yarattığı etki sadece ABD sermaye piyasalarında değil, küresel sermaye piyasalarının da gündeminde ilk sıralara çıktı. Finans dünyasında dikkatler, GameStop etrafında şekillenen bireysel yatırımcı ve Wall Street devlerinin mücadelesine odaklandı. Hedge fonlarının GameStop hisselerini açığa satması, sosyal medyada örgütlenen küçük yatırımcıların organize bir şekilde alımlar yaparak hisse fiyatını yükseltmeleri ve büyük yatırımcıları yükümlülüklerini yerine getirebilmek için alım yaparak kısa pozisyonlarını kapatmak durumunda bırakmaları... Bu noktada da sona ermeyen olaylar silsilesinde; ardından Borsa platformlarının bireysel müşterilerin alımlarına kısıtlama getirmeleri, bunun üzerine “başkaldırı hareketinin” farklı ürünlere kayması, sonrasında siyasilerden ve SEC’den gelen tepkiler ve medyanın konuya yaklaşımı. Peki GameStop ne iş yapar? Hisse senetlerinde oluşan bu aşırı hareketliliğin sebebi nedir? Birçok üründe hareketlilik yaşanmasına karşın GameStop olayı neden önemli? Ve en önemlisi bundan sonra finansal piyasalar üzerinde nasıl bir etkisi olacak? İşte tüm detaylarıyla piyasalarda ‘Büyük balık küçük balığı yutar’ hikayesini tersine çeviren GameStop hadisesi…

GAMESTOP ŞİRKETİNİN PROFİLİ

Fortune 500 şirketleri arasında yer alan Teksas merkezli GameStop Corp., temelleri 1984 yılında atılmış bir konsol oyunu ve eğlence ürünleri perakendecisi. Beş binin üzerinde şubesi bulunan şirket, ayrıca 10 ülkede e-ticaret faaliyeti gösteriyor. Fiziksel mağazaları üzerinden satış yapan GameStop, konsol ve oyun satışlarının çevrim içi platformlara kaymasının etkisiyle hâlihazırda yıllardır kan kaybediyor. En son darbe ise çoğu perakendeciyi etkileyen koronavirüs pandemisinden geldi. Bu yıl 400’den fazla mağaza kapatmayı planlayan 37 yıllık şirket, hisse senetlerindeki şaşırtıcı yükselişle birlikte en fazla tartışılan şirketlerden biri olarak gündeme oturdu.

KAN KAYBEDEN ŞİRKETİN HİSSELERİNDE HIZLI YÜKSELİŞ

GameStop’un hisseleri son dönemde yaşanan çılgınlığın öncesinde, 2007 sonunda 60 doları aşmış, kademeli olarak çekilmesinden sonra 2013 yılının sonlarına doğru tekrar yükselişe geçerek 50 doların üzerini görmüştü. Ardından uzun vadeli düşüş trendine giren hisse, şirketin geçen yıl mağaza kapatma kararını açıklamasının ardından 3.25 dolara kadar çekildi. 2020’nin ikinci yarısında başlayan yükseliş, küçük yatırımcıların hissede kısa pozisyon alan Wall Street devlerine savaş açmasıyla akılalmaz boyutlara geldi.

"10 yaşındaki kız GameStop’tan yüzde 5000 kazandı" haberi, 31 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. 31 Ocak 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan 10 yaşındaki kız GameStop’tan yüzde 5000 kazandı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 10 yaşındaki kız GameStop’tan yüzde 5000 kazandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  2. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  3. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  4. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  5. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  6. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  7. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  8. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  9. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  10. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  11. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  12. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  13. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  14. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  15. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  16. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  17. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  18. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  19. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  20. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
Yaşam Haberleri