100 yıl sonra tekrar kullanılan 'Karantina Adası' müze oluyor

100 yıl sonra tekrar kullanılan 'Karantina Adası' müze oluyor

100 yıl sonra tekrar kullanılan 'Karantina A... İzmir'in Urla ilçesinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıklarla mücadelede kullanılan ve yaklaşık 100 yıl sonra koronavirüs nedeniyle bazı grupların 14 günlük karantina süresi için yerleştirildiği Karantina Adası müze oluyor.

İzmir'in Urla ilçesinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıklarla mücadelede kullanılan ve yaklaşık 100 yıl sonra koronavirüs nedeniyle bazı grupların 14 günlük karantina süresi için yerleştirildiği Karantina Adası, restorasyon çalışmalarıyla müzeye dönüştürülüyor.

1 Eylül tarihinde resmi olarak başlatılan restorasyon çalışmalarıyla, tarihi doku korunarak dezenfeksiyon makinelerinin bakımları yapılıyor ve orijinallikleri gün yüzüne çıkarılıyor.

​​​​​​​

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Urla'da Fransızlar tarafından inşa edilen ve kolera, veba gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadelede kullanılan Urla Karantina Adası, yaklaşık 100 yıl sonra pandemi sürecinde bazı kişilerin 14 günlük karantina süresi için yerleştirildiği bir tesis olarak kullanıldı. Şimdilerde ileri düzey sistemiyle günümüz karantina sistemlerine örnek olan ada, restorasyon çalışmalarıyla müze haline getiriliyor. Bu kapsamda adanın, Türkiye Hudut ve Sahilleri Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak restorasyon kapsamında, 16 tarihi yapısı yenilenecek.​​​​​​​

Urla Karantina Adası'nın 1865-1869 yılları arasında faaliyete geçirildiğini söyleyen Karantina Adası Müdürü Turgut Yılmaz, "Karantina Adası, Osmanlı döneminde bilimsel karantinaya dönük ilk yapılmış olan yerdir. Buradan önce karantina uygulamalarında ilmi bir duruş yoktur. O dönemde karantina süresi 40 güne kadar uzamaktadır. Dönemde kolera bakterisi sebebiyle uluslararası seyahat ve ticaretin baltalanmaması amaçlandığı için oluşturulmuştur" dedi.​​​​​​​

'GÜNDE 600 KİŞİ GİRİŞ YAPABİLİYORDU'

Adanın karantina anlamında bilimsel çerçeveyle yapılmış ilk yer olduğunu söyleyen Yılmaz, "Deniz yoluyla ülkeye girişte mürettebat, ahşap iskeleye iniş yapıyor. Kişisel eşyalarını raylı vagonlarla içeriye gönderiyorlar. Yolcular ise sağ ve solda bulunan duşlara giriyorlar. Kişisel eşyaları "tedbhirhane" ya da günümüzdeki adıyla dezenfeksiyon odasında yüksek buharlı makinelerde dezenfekte ediliyor. Günde 600'e yakın kişi bu sistemden giriş yapıyor. Daha sonra tesislerde karantina sürecini tamamlıyorlar. Birinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar faaliyet gösteriyor. Daha sonra burasının varlığı tarihsel bir pozisyona dönüyor" dedi.

100 YIL SONRA KARANTİNA İÇİN KULLANILDI

Böyle bir adanın var olması ve insanlığın birdenbire koronavirüs sürecine dahil olmasının gözleri adaya çevirdiğini belirten Yılmaz, "Biz pandemi sürecinde de yaklaşık 6 ay boyunca burayı karantina için kullandık. Bazı gruplar burada yaklaşık 20 gün kalıp ayrıldılar. 100 yıl sonrasında burası tekrar kullanılmış oldu" diye konuştu.

Öte yandan Karantina Adası'nın tamamının birinci derecede arkeolojik sit alanı olduğunu ifade eden Yılmaz, "Buradaki 16 yapı da 'Korunması Gereken Kültür Varlığı' olarak tescil edilmiştir. 'Tahaffuzhane' adı verilen asıl bina müze haline dönüştürülecek. Bu binalar kapsamlı bir restorasyona tarihi boyunca hiç girmemiş. Her daim lokal müdahaleler yapılmış. Geçtiğimiz ayın ilk günü buradaki restorasyon sürecini başlattık. Sistem oturtuluyor, malzemeler taşınıyor. Tarihi doku korunarak uzmanların gözetiminde binalar restore ediliyor. Binanın kendisi bir müze formatında. Bu yüzden dışarıdan müzeye eklenti yapılmayacak" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

"100 yıl sonra tekrar kullanılan 'Karantina Adası' müze oluyor" haberi, 08 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 08 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 100 yıl sonra tekrar kullanılan 'Karantina Adası' müze oluyor haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 100 yıl sonra tekrar kullanılan 'Karantina Adası' müze oluyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:45 Galatasaray-Kayserispor maçında taraftar sahaya indi
  2. 17:26 Bakan Bak’tan Erdoğan’a Övgü: "Dünyada Gençliğe Yatırım Yapan Lider
  3. 17:17 Efsane Mizah Dergisi GIRGIR, SÖZCÜ ile Tekrar Okurlarıyla Buluşuyor!
  4. 16:37 Bu Yolda Gitmek Cesaret İster! 'Tehlikeli Ama Efsane Bir Deneyim!'
  5. 16:37 Zeka Testi Zorluyor: Resimdeki Gizli Objeyi 11 Saniyede Bulmak İçin Yüksek IQ Gerekiyor!
  6. 16:37 Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan'dan Erken Seçim Uyarısı: 2026 Kaçınılmaz!
  7. 16:37 Yüzüklerin Efendisi Türkiye'de Yükseliyor: 10 Kentte Büyük Etkinlik!
  8. 16:36 Marmara Depremi Sonrası Uzmandan Korkutan Uyarı: 7 Şiddetini Aşabilir!
  9. 16:35 2025'te Şanslı 2 Burç Belli Oldu: Yeni Yıl Onlar İçin Başarı Dolu Olacak!
  10. 16:35 Yurt Dışı Alışverişinde Şok Düzenleme: Yeni Düzenleme ile O Uygulama Tarihe Karıştı!
  11. 16:35 Konut Kredisi Oranlarında Düzenlemeler: 3 Milyon Lira İçin Yeni Geri Ödeme Tablosu!
  12. 16:34 NASA'dan Şaşırtan Görüntü: Uzayda Yılbaşı Ağacı Şekli Ortaya Çıktı!
  13. 16:33 Genç Mühendisten Devrim Niteliğinde Yenilik: Kalp Rahatsızlıklarını Tespit Eden Sistem!
  14. 15:34 Elazığ'daki Taciz Davasında Verilen Cezaya Büyük Tepki
  15. 15:31 AFAD'dan Kritik Açıklama: Marmara'da Deprem Meydana Geldi!
  16. 15:30 Akdeniz Sallandı: 4,1 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi!
  17. 15:29 Aydınlı Doktor Cengiz Coşkun, Muğla’da Yaşanan Helikopter Kazasında Hayatını Kaybetti
  18. 15:13 Hakan Fidan Şam'da HTŞ lideri Colani ile görüştü
  19. 15:09 Galatasaray, Kayserispor'a konuk oluyor: İlk 11'ler belli oldu
  20. 14:58 Bahçeli: "Suriye’nin İstikrarı, Türkiye’nin Güvenliği Demektir
Gündem Haberleri