11 yılın ardından: Festus Okey davasında sil baştan

11 yılın ardından: Festus Okey davasında sil baştan

11 yılın ardından: Festus Okey davasında sil... Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), 2007 yılında Beyoğlu’ndaki bir karakolda polis kurşunuyla can veren Nijeryalı Festus Okey’in ölümüne ilişkin davaya ailesinin katılması yönündeki talebinin reddi kararını bozdu. Festus Okey’in...

Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), 2007 yılında Beyoğlu’ndaki bir karakolda polis kurşunuyla can veren Nijeryalı Festus Okey’in ölümüne ilişkin davaya ailesinin katılması yönündeki talebinin reddi kararını bozdu. Festus Okey’in kardeşi olduğunu iddia eden Tochukwu Gameliah Ogu’nun maktulle akrabalık bağı bulunup bulunmadığının araştırılmasını isteyen Yargıtay, çıkacak sonuca göre Ogu’nun davaya katılıp katılamayacağına karar verilmesine hükmetti. Eğer tıbben kardeş olduğu belirlenirse Ogu, davaya katılarak kovuşturmanın genişletilmesini, sanığın daha ağır ceza almasını ve tüm sorumluların yargı önüne çıkarılmasını isteyebilecek.

Nijeryalı göçmen Festus Okey, 20 Ağustos 2007’de Beyoğlu Emniyet Asayiş Büro Amirliği’nde polis memuru Cengiz Yıldız tarafından öldürüldü. Festus Okey’in soruşturması ve dava aşamasında birçok hukuk skandalı yaşandı. Olayla ilgili ilk soruşturma tutanağını polis Cengiz Yıldız tuttu. Dava aşamasında mahkeme, açığa alınmayan Yıldız’ın silahının iadesine karar verdi. Davanın en önemli delili olan kanlı gömlek ise kaybedildi.

KABUL ETMEDİLER
Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 4 yıl boyunca Festus Okey’in Festus Okey olup olmadığı araştırıldı. Bu konuda Nijerya Büyükelçiliği’nden bilgi istendi. Kasım 2011’de, davayı izleyen Göçmen Dayanışma Ağı, Okey’in Nijerya ve Güney Afrika’daki ailesine ulaştı. Okey’in kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu adına yapılan müdahillik talebi mahkeme tarafından kabul edilmedi. 13 Ocak 2011’de kararını açıklayan mahkeme, “olası kastla adam öldürmek'' suçundan dava açılan sanık polisi, “taksirle ölüme sebebiyet vermek''ten 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.

MAHKEME DİRENDİ
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 2014 yılında kararı, “kardeş olduğunu iddia eden Ogu’nun Festus Okey ile biyolojik bağı araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda bir karar verilmesi için'' bozdu. Ancak İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı yıl bu karara direndi. Dosya son karar için Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na taşındı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 27 Mart günü yaptığı toplantıda, Festus Okey davasında bozma kararı verdi. Kararda, Festus Okey’in açık kimlik bilgilerinin belirlenmesi ve maktulün kardeşi olduğunu iddia eden Tochukwu Gameliah Ogu’nun katılma talebine ilişkin maktul ile akrabalık bağı bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiği belirtildi. Bu kararın ardından 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Ogu’nun Festus Okey’in kardeşi olup olmadığını belirlemek amacıyla rapor aldıracak. Eğer akrabalık bağı tespit edilirse, Ogu kardeşinin davasına müdahil olabilecek. Bu sayede aile, Festus Okey davasında kovuşturmanın genişletilmesini isteyebilecek ve sanığın daha ağır hapis cezası alması için taleplerde bulunabilecek.

"11 yılın ardından: Festus Okey davasında sil baştan" haberi, 01 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 01 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 11 yılın ardından: Festus Okey davasında sil baştan haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 11 yılın ardından: Festus Okey davasında sil baştan 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  2. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  3. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  4. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  5. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  6. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  7. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  8. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  9. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  10. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  11. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  12. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  13. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  14. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  15. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  16. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  17. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  18. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  19. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  20. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
Gündem Haberleri