19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bay... Şanlı Türk tarihi sayısız zaferlerle doludur. 19 Mayıs 1919’un ise tarihimizde özel bir yeri ve önemi vardır. 19 Mayıs 1919, Türk milletinin, millî önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde önce Milli Mücadele’yi...

Şanlı Türk tarihi sayısız zaferlerle doludur. 19 Mayıs 1919’un ise tarihimizde özel bir yeri ve önemi vardır. 19 Mayıs 1919, Türk milletinin, millî önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde önce Milli Mücadele’yi kazanarak Kurtuluş’a, sonra Türkiye Cumhuriyeti devletini kurarak bağımsızlığa ve daha sonra da toplumun her alanında yapılan devrimlerle çağdaş hayata uzanan zaferler ve başarılarla dolu uzun, meşakkatli ve kutlu yolun başlangıcı, ilk adımıdır.

Milli Mücadele’nin, Atatürk tarafından dile getirilen hikâyesinin ilk cümlesi, “1919 senesi Mayıs’ının 19’uncu günü Samsun’a çıktım'' diye başlar. Diğer bir deyişle, 19 Mayıs 1919, Milli Mücadele’nin fiilen başladığı tarihtir. Aslında Kurtuluş’un ilk kıvılcımı, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasıyla çakılmıştır. Çünkü bu zafer, I. ve II. Balkan Savaşlarında, Trablusgarp Harbinde ve I. Dünya Savaşında ard arda mağlubiyetler yaşayan Türk milletinin, kırılan onurunun yeniden ayağa kalkmasını sağlamıştır. Bu zafer, Türk milletinin, içinde bulunduğu zilletten aydınlığa çıkarıp parlak bir geleceğe taşıyacak lideriyle, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal’le buluşmasını sağlamıştır. 

ddiu2ukvmaadae8.jpg

ŞİDDETLİ FIRTINA VARDI
Atatürk ve 18 silah arkadaşını Bandırma vapuruyla 3 günlük zor ve tehlikeli bir yolculuktan sonra Samsun’a götürmeyi başaran kaptan İsmail Hakkı Durusu, hatıratında olayı şu sözlerle anlatmıştı: “Atatürk, hareketimizden bir gün önce 15 Mayıs’ta beni Deniz İdaresi’nden, Harbiye Dairesi’ne çağırttı. Sonra Ata’nın Şişli’deki evinde buluşup, önderin verdiği bilgiler doğrultusunda, rotamızı çizdim. Atatürk, 16 Mayıs’ta Samsun’a hareket edeceğimizi buyurdu. Atatürk gemiye Kız Kulesi açıklarında bindi. Zira vapurumuz, Sirkeci’de İngilizler tarafından sıkı kontrolden geçirildi. Boğazdan çıkarken müthiş bir fırtınayla karşılaştık. Şiddetli fırtınaya rağmen yolumuza devam etmeye karar verdik. Mahiyetindekiler, deniz tuttuğu için birer birer kameralara girip yattılar. Atatürk ise, kıç taraftaki köşkte bir köşeye dayanmış oturmakta idi. Metanet ve tefekkür içinde bulunuyordu. Son süratimiz olan 7 mil ile Karadeniz’in sert dalgaları arasında yolumuza devam ettik. Mustafa Kemal, Karadeniz’e açıldıktan sonra ''İtilaf Devletleri’nin zarar vermesinden uzak olmak için sahili takip eden rotada gidiniz, bir tehlike halinde gemiyi sahile oturtunuz’ emrini verdi.17 Mayıs gece yarısı İnebolu’ya, 18 Mayıs öğle üzeri Sinop’a ulaştık. Bin bir türlü müşkülat içinde 19 Mayıs şafak vakti Samsun’a vardık. Paşa ve mahiyetindekiler iskeleye çıktı. Sonrası malum. Ancak, bazı yazılarda geminin pusulasız ve pareketesiz (vapurun hızını ölçen alet) olduğuna dair bilgiler doğru değildir. Karadeniz’e de ilk kez açılmadım. 1891 yılında stajiyer kaptan olarak ''Kayseri’ isimli vapurda, daha sonraları pek çok gemide, 1915’te ''Doğan’ vapurunda, son olarak da 1 Mayıs 1919’da Bandırma vapurunun süvari kaptanlığına atandım."

ATATÜRK'TEN GENÇLERE...
Atatürk, Nutuk’ta gençlere de şöyle sesleniyor:

“Son sözlerimi özellikle memleketimizin gençliğine yöneltmek istiyorum. Gençler! Cesaretimizi artıran ve sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfanla, insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil!.. Gelecek sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk. Onu yüceltecek, yaşatacak olan sizsiniz... Bu konuşmamla, milli hayatı sona ermiş sanılan bir milletin bağımsızlığını nasıl kazandığını ve bilim ve tekniğin en son esaslarına dayalı, milli ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım. Bugün ulaşmış olduğumuz sonuç, yüzyıllardan beri çekilen milli felaketlerden alınan derslerin ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir. Bu sonucu, Türk gençliğine emanet ediyorum...''

samsun-001.jpg

KUTLAMALAR

KUTLAMALARIN MERKEZİ SAMSUN
Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da ayak bastığı Samsun’da, milli mücadelenin ilk meşalesinin yakılışının 99’uncu yıldönümünün heyecan ve coşkusu yaşanıyor. Törenler bugün 08.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk konulması töreni ile başlayacak. Ardından 09.20’de Kurtuluş Yolu’nda Uluslararası 19 Mayıs Yarı Maratonu’nun startı verilecek. Program, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı nokta olan Tütün İskelesi’nin önündeki Kurtuluş Yolu’ndaki tören alanında devam edecek. 09.30’da halkoyunu gösterisinin ardından 09.45’te Atatürk ve silah arkadaşlarını temsil eden askerler tarafından Türk bayrağı, Tütün İskelesi’nden karaya indirilecek, ardından törenle izcilere teslim edilecek. Kutlama programı saat 10.10’da Valilik binası önündeki tören alanında devam edecek. Buradaki programda spor ve dans gösterileri gerçekleştirilecek, Uluslararası 19 Mayıs Yarı Maratonu Ödül töreni yapılacak.

ADD'DEN FENER ALAYI
Kutlamalar kapsamında Batı Park Ata Yolu mevkiinde saat 14.00’te farklı illerden gelecek olan Vosvos kulüplerinin katılımıyla araç sergisi ve şehir turu, saat 14.30’da da Doğu Park’ta Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın arama kurtarma gösterisi gerçekleştirilecek. Saat 16.00’da yine Doğu Park mevkiinde Türk Yıldızları ve Solo Türk ekibi jetlerle gösteri yapacak. Kutlamalar kapsamında saat 19.00’da Atakum Sahili’nde 1919 metrelik Türk bayrağı ile yürüyüş gerçekleştirilecek, ardından saat 20.00’de Atakum Çobanlı İskelesi önünde Armoni Yıldızları Türkay konseri yapılacak. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) saat 21.00’de Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı Tütün İskelesi’nden Atatürk Meydanı’na fener alayı düzenleyecek.

MERSİN'DE SAYLANA VEFA GÖSTERİLECEK
Resmi törenlerin ardından CHP, ADD, ÇYDD, Eğitim-İş, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği, Cumhuriyet Alanı’nda alternatif kutlama düzenleyecek ve çelenklerini Atatürk anıtına bırakacak. CHP’li Yenişehir Belediyesi, saat 12.00’de, ÇYDD kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan için yaptırdığı büstün açılışını gerçekleştirecek. CHP’li Mezitli Belediyesi saat 19.19’da belediye önünden Demokrasi Meydanı’na kadar sürecek olan “19 Mayıs Özgürlük Yürüyüşü’nü başlatacak.

ANTALYA
Atatürk Anıtı’nda saat 09.30’da yapılacak resmi törenlerin ardından Cumhuriyet Meydanı’ndan Antalya Spor Salonu’na kadar kortej yürüyüşü düzenlenecek. Öğrenciler burada çeşitli gösteriler sunacak. Antalya Limanı’nı ziyareti edecek TCG Gaziantep adlı Türk savaş gemisi, 8-9 numaralı rıhtımda 21 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek. Muratpaşa Belediyesi’nce 19.00’da Konyaaltı Varyant’ta fener alayı düzenlenecek. Vatandaşlar, 400 metrelik Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyecek. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 19.30’da Duman grubu konser verecek.

ESKİŞEHİR
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, saat 11.00’de Porsuk Çayı’nda Gençlik Kupası Kano Yarışları, 15.00’te Sualtı Dünyası’nda 19 Mayıs Bayrak Gösterisi, 21.30’da Porsuk Çayı’nda fener alayı etkinlikleri düzenleyecek.

ADANA'DA ÇİFTE KUTLAMA
Adana’da resmi kutlamalar 09.00’da Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önüne çelenk konulmasıyla başlayacak. Daha sonra Uğur Mumcu Meydanı’ndaki resmi geçit yapılacak. CHP öncülüğünde TMMOB, KESK ve DİSK, ADD, ÇYDD, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve sivil toplum kuruluşları da saat 11.00’de Atatürk Parkı’nda kutlama yapacak.

BURSA'DA GELECEK YÜRÜYÜŞÜ
Resmi törenlerin ardından ADD Bursa Şubesi, saat 13.30’da Heykel Atatürk Anıtı önünde etkinlik düzenleyecek. CHP’li Nilüfer Belediyesi, “19 Mayıs Saat 19.00’da Gençler Gelecek İçin Yürüyor'' etkinliği gerçekleştirecek. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndaki etkinlik, saat 21.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda şarkıcı Göksel’in vereceği konser ile devam edecek.

TRABZON
Cumhuriyet Meydanı’nda saat 09.00’da yapılacak resmi törenlerin ardından CHP Trabzon İl Başkanlığı, saat 11.00’de Atatürk Alanı’nda bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.

ATATÜRK FOTOĞRAFLARI
w39.jpgw38.jpgw37.jpgw36.jpg

w34.jpgw33.jpgw32.jpgw30.jpg

w29.jpgw28.jpgw27.jpgw26.jpg

w24.jpgw23.jpgw19.jpgw11.jpg

"19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!" haberi, 19 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 19 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  2. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  3. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  4. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  5. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  6. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  7. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  8. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  9. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  10. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  11. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  12. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  13. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  14. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  15. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  16. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  17. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  18. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  19. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  20. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
Gündem Haberleri