2016 kadınlar için nasıl geçti?

2016 kadınlar için nasıl geçti?

2016 kadınlar için nasıl geçti? ALEV DOĞAN/ABC GAZETESİKonu ile ilgili ABC'ye açıklamalarda bulunan İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı Nuray Yenil şunları kaydetti;"İlk almanağımızı 2015 yılında yayımladığımızda 2016 yılının kadınlar için daha...

ALEV DOĞAN/ABC GAZETESİ

Konu ile ilgili ABC'ye açıklamalarda bulunan İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı Nuray Yenil şunları kaydetti;

"İlk almanağımızı 2015 yılında yayımladığımızda 2016 yılının kadınlar için daha iyi bir yıl olarak geçmesi ümidimizi belirtmiştik. Ancak 2016 yılı kadınlar için bir önceki yıldan daha ağır geçmiştir. Toplumsal alanda kadınlar şort giydiği için tekmelenmiş, parkta spor yaptığı için saldırıya uğramıştır. AKP iktidarının da açık saldırılarına maruz kalan kadınlar buna rağmen yılmamış, cinsel istismar yasaalrı başta olmak üzere sözlerini söylemişlerdir.

Kadın düşmanlığı gericilik ile birlikte sürmektedir. 2017 yılı ülkemizde laiklik için, eşitlik ve özgürlük için kadınların mücadelenin başını çekmesi gereken bir yıl olmalıdır. 2017 yılındaki almanağımzda cinayetleri, yobazların hezeyanlarını değil işte bu mücadeleyi yazmak istiyoruz. Tüm kadınları mücadeleye çağırıyoruz."

OCAK 2016

Ocak ayında resmi rakamlara göre, 36 kadın öldürüldü; 7 kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 21 kadına zorla seks işçiliği yaptırıldı, 30 kadına şiddet uygulandı, 13 kadın ve kız çocuğu taciz edildi.

1 Ocak 2016'da, trans Nilay Özden (33) İstanbul'da evinde defalarca bıçaklanarak öldürüldü.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye ve Yunanistan üzerinden çeşitli Avrupa ülkelerine geçerek Almanya ve Norveç'e giden 40 kadınla görüştü. Görüşme sonucuna göre, kadın mültecilerin, yolculuklarının her aşamasında fiziki saldırıya, istismara ve cinsel tacize maruz kalındığı tespit edildi. İsmini vermek istemeyen bir mülteci kadın şöyle diyordu: “Hiçbir zaman yerleşim birimlerinde, kamplarda uyuma şansım olmadı. Birisinin bana dokunacak olmasından çok korktum. Çadırlarda kadınlı-erkekli kalınıyordu ve bazı şiddet olaylarına tanık oldum. Bu nedenle hareket halindeyken, özellikle de otobüsteyken kendimi daha güvende hissettim. Zira gözlerimi kapatabildim ve uyuyabildiğim tek yer otobüstü. Kamplarda kadınların, birilerinin onlara dokunduğu gerekçesiyle şikâyet etme hakkı yoktu. Zira yolculuğu aksatmaları istenmiyordu."

4 kadın işçi iş cinayetinde kurban gitti. Ölen işçiler arasında yer alan Muradiye Aktaş 21 yaşındaydı. Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde, emniyet kemeri üreten bir fabrikada çalışıyordu. Fabrikanın bahçe kapısından girerken kapı aniden kapandı ve sıkıştı. Kapının daha evvelden arızalı olduğu tespit edildi.

Bağdat Caddesi’nde meydana gelen olayda, gece evine dönen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi E.F.B.'ye, C.A. isimli zanlı tarafından tecavüz edildi. Tecavüz olayı ile ilgili Şamil İğde adında bir kişi, Twitter üzerinden “gece yarısı bir kadının eve dönüşü sonrasında tecavüzü hak ettiğini'' ima eden bir anket yayınladı. İKD, Şamil İğde ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu’nun inanç, ibadet, ahlak ve sosyal hayat ile ilgili güncel fetva ve kararları sitesine yöneltilen “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?'' sorusuna, “Babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur'' ve “Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir'' cevabı verildi.

Yıllardan sonra yeniden kurulan İlerici Kadınlar Derneği, 10 Ocak 2016 tarihinde yapmış olduğu kuruluş toplantısıyla gericiliğe, faşizme, eşitsizliğe ve sömürüye karşı örgütlü mücadelesini büyütme kararı aldı. Kuruluş toplantısı sonuç deklarasyonunda AKP ile mücadele, çalışma yaşamında kadın, savaş ve kadın, kadına yönelik şiddet, eğitimin gericileştirilmesi, yaşam alanlarının korunması konuları hakkında kararlar alındı.

ŞUBAT 2016

Şubat’ta 23 kadın öldürdü, 16 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 73 kadına zorla seks işçiliği yaptırıldı, 26 kadın şiddete maruz bırakıldı/yaralandı, 11 kadına ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu.

Şubat ayında en az 12 kadın işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Kayseri’ de lise öğrencisi Cansel Buse K. öğretmeninin tecavüzü sonrası intihar etti. Tecavüzcü öğretmenin, okullarda taciz ile mücadele konusunda sertifika aldığı ortaya çıktı.

Ordu’nun Altınordu ilçesinde bir lisede, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni 42 yaşındaki Y.S., küçük yaştaki çocukları istismar suçlamasıyla tutuklandı.

IŞİD'e yönelik soruşturma kapsamında 10'u tutuklu 96 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması görülürken, sanıklardan biri yer darlığından yanına oturan kadına caiz olmadığı gerekçesiyle müdahalede bulunarak yanından kalkmasını istedi.

22 Şubat günü, Meclis Alt Komisyonu’ndan geçen esnek çalıştırma yasa tasarısı, geçici iş ilişkisi ve uzaktan çalışmayı yasal hale getirdiği için kadın örgütlerinin tepkisini çekti. İKD tasarıya karşı imza kampanyası başlattı.

Meclis’te boşanmaları araştırmak için kurulan komisyon toplantısında AKP Isparta vekili Sait Yüce, sunum yapmak için davet edilen Eşitlik İzleme Kadın Grubu’ndan avukat Hülya Gülbahar’a “Konumunuzu bilerek konuşun'', “Gidin dışarıda konuşun'', “Ben sana haddini bildirmeye çalışıyorum'' diyerek kadın düşmanlığını gizlemeye gerek görmedi.

Gaziantep ilinde Ezidi kadınların internet üzerinden köle gibi pazarlanması haberleri üzerine yapılan suç duyurusu sonrasında, mahkeme jet hızıyla sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

İran doğumlu matematikçi Meryem Mirzakhani, ''matematiğin Nobel ödülü’ olarak bilinen Fields madalyasını alan ilk kadın oldu.

MART 2016

Mart'ta 28 kadın, yanlarındaki 5 erkek ile 1 bebek öldürüldü. Öldürülen kadınlardan ikisi transtı. Mart ayında öldürülen kadınların yüzde 18’i ya boşanmak istiyordu ya da eski sevgilisinin barışma teklifini reddetmişti.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde İzmir’de 62 yaşındaki Ali İleri, tartıştığı sevgilisi Nermin Akçay'ı (47) bıçaklayarak öldürdü.

Karaman'da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği'ne (KAİMDER) yakın kişilerin kiraladığı evlerde kalan 9 ve 10 yaşlarında bulunan 45 öğrenciye Muharrem B. adlı öğretmen tecavüz etti. Tecavüzün uzun bir süre kamuoyundan gizlendiği ortaya çıktı. Muharrem B. tutuklanarak ilk celsede 508 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davanın tek celsede bitirilmesi, kamuoyunda Ensar Vakfı’nın olaydaki sorumluluğunun üstünün kapatılması olarak yorumlandı. Dönemin Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Ensar Vakfı'ndaki tacizci öğretmeni ve vakfı savundu. Ramazanoğlu, "Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz. Biz Ensar Vakfı'nı da tanıyoruz, hizmetlerini de takdir ediyoruz" dedi.

Diyarbakır’da yüzde 50 zihinsel engelli bir erkek çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan taksici S.K.’ya ''erken boşalma nedeniyle eylemine devam edemediği’ gerekçesiyle ''çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan değil ''basit cinsel istismar’ suçundan sekiz yıl hapis cezası verildi. Mahkeme bununla yetinmeyip, sanığın ''duruşmalardaki olumlu tutumu’ nedeniyle de indirime giderek cezayı altı yıl sekiz aya indirdi.

Amsterdam Belediyesi'nin Nieuw-West semtindeki ofisinde, kadın çalışanların diz üstü etek ve elbise giymeleri yasaklandı. Kadın personellerden, diz kapağına kadar çıkan çizme giymemeleri de istendi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağının üçüncü gününde, beş çocuk annesi bir kadın evinin önünde vurularak hayatını kaybetti.

Kadıköy Belediyesi'nin yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için hazırlattığı billboard ilanı hakkında AKP Kadıköy İlçe Başkanı İsa Mesih Şahin, Twitter hesabından yazılı bir açıklama yaparak, "Kadıköy Belediyesi'nin aile ve toplum değerlerimizle örtüşmeyen Kadınlar Günü kutlamasını kınıyoruz" dedi. Billboardlarda “Lezbiyenim, biseksüelim, transım; okulda, işte, mecliste, her yerdeyim'' yazıyordu.

İş cinayetlerinde 5 kadın yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerden Ayşe Uğuz 19 yaşındaydı. Alanya’da ailesine ait seradaki sebzeleri elektrikli makinayla ilaçlarken akıma kapıldı.

ABD Kadınlar Milli Futbol Takımı'nda forma giyen 5 oyuncu, maaşlarının erkek meslektaşlarından çok daha düşük olduğu gerekçesiyle ülke federasyonuna dava açtı.

İstanbul Beykoz'daki bir lisede ders sırasında tayt giyen kız öğrencilere şehvet duyduğunu söylediği iddia edilen din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni E. Ş.'nin 4.5 yıl hapsi istendi. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, resmen başlatılan soruşturma kapsamında "nitelikli cinsel taciz" suçundan cezalandırılması için öğretmen E. Ş. hakkında iddianame düzenlendi. Ders sırasında "Kadın seks objesidir. Tayt-pantolon giyen kadın şehvet uyandırır" gibi sözler söylediği iddia edilen öğretmenin 9 aydan 4.5 yıla kadar hapsi istendi. Suçun birden fazla öğrenciye yönelik olması nedeniyle cezanın dörtte bir ile dörtte üç artırılması talebi de iddianamede yer aldı.

NİSAN 2016

Nisan’da 17 kadın öldürüldü. Cinayetlerin yüzde 18’i kadınların çıkarttığı koruma kararlarına veya koruma kararı çıkartılması için yaptıkları şikayetlere rağmen işlendi. Kadınların yüzde 29’u ayrılmak/boşanmak istediği için öldürüldü.

Nisan’da 15 kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildi. Tecavüzcülerin yaşı 17’ye, tecavüze uğrayanların yaşı 8’e kadar düştü. Tecavüz mağdurlarının ikisi zihinsel engelliydi. Nisan ayında 29 şehirden basına yansıyan 51 taciz vakası haberlerine göre, en az 155 kadın ve kız çocuğu tacize uğradı.

Nisan ayında iş cinayetlerinde toplamda 8 kadın öldürüldü.

Çocuğa yönelik cinsel sömürü alanında çalışan ECPAT (Çocuk Fuhuşu, Çocuk Pornografisi ve Cinsel Amaçlı Çocuk Ticaretine Son) kuruluşu, Türkiye raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye’nin çocuğa yönelik cinsel istismarda hem kaynak, hem transit de ülke olduğu belirtildi. Yine BM verileri, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteci çocukların yüzde 4.5 oranında evli olduğunu gösteriyor.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman “Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Bir İslam ülkesiyiz. Laiklik olmamalı yeni anayasada ve dindar bir anayasa olmalı'' ifadelerini kullandı. Açıklama büyük tepkilere yol açarken Meclis başkanı sözlerinin yanlış anlaşıldığını savundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kadına şiddete ilişkin, “Aile içi şiddetin kadınla erkek arasındaki uyuşmazlıklarda devletin bu kadar polisiyle askeriyle hakimiyle psikoloğuyla sosyal çalışmacısıyla uzmanıyla bu kadar kadınla erkeğin arasına girmesi ne kadar doğru?'' yorumunu yaparak şiddeti kadın-erkek ilişkisine indirgedi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yürüttüğü ''Yazarlar Okullarda Projesi’ kapsamında öğrencilere satılan ''Hariçten Sözler’ isimli kitapta, “Kadınlar da tespih gibi olmalı, varlığı hoşluk, yokluğu boşluk vermeli'', “Erkekler doğayı, kadınlarsa yuvayı severler'' gibi skandal cümlelerin olduğu ortaya çıktı.

Nişanlısına fiziksel şiddet uygulayan kişi kendini “Cumhurbaşkanına hakaret etti, ittim'' sözleriyle savunması üzerine mağdur kadın, ''cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan ifadeye çağrıldı.

İtalya’nın Venedik kentinde amatör futbol takımında oynayan bir oyuncu, kadın hakeme “Evinde oturup ütü yap'' dediği için üç aylığına sahalardan men edildi.

İKD, “Laiklik İçin Kadınlar Mücadeleye'' başlıklı bir çağrı yayınlayarak, laiklik mücadelesini yükseltme kararı aldı.

MAYIS 2016

Mayıs’ta 15 kadın ve bir kız çocuğu öldürdü. Bir erkek, hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen eski karısını öldürdü. İki kadın ise boşanmak istedikleri/barışma teklifini reddettikleri için öldürüldü. 19 yaşında öldürülen bir kadın, erken yaşta zorla evlendirilmişti.

Mayıs’ta dokuz kadına tecavüz edildi. Tecavüze uğrayan kadınlardan biri turistti.

Erkekler Mayıs’ta 11 kadını taciz etti. Tacizciler arasında öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı personeli, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü müdürü gibi kişiler yer aldı. Basına yansıyan haberlere göre, tacizcilerden hiçbiri tutuklanmadı. Tacize uğrayanların biri zihinsel engelliydi.

Mayıs ayında iş cinayetlerinde 6 kadın öldürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nüfus planlaması ve doğum kontrolü için, "Hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayış içinde olamaz" dedi.

“Steroid hormonların üretim mekanizmaları'' dersinde kadınların görevinin ''erkekleri doğurup yetiştirmek’ olduğunu söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Öçer, kendisini “Anlattıklarım bilimsel gerçekler. Bilim kitaplarında bunların hepsini okursunuz'' sözleriyle savundu.

Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi Meclis Araştırması Komisyonunun raporunda sorunların tanımı ve çözümleri halkın büyük tepkisini çekti. Bu raporun detaylarında, Ceza Kanunu, Medeni Kanun ve 6284 sayılı Şiddet Önleme Kanunu’nda yapılması istenen değişikliklerden bazıları ise şöyle yer alıyor: İstismar edilen çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmesi, çocuk evliliklerinin teşviki, hadım uygulaması, şiddet ve boşanma davalarında arabuluculuk ve uzlaşma, şiddete karşı koruma kararları için delil veya belge aranması, tedbir süresinin kısaltılması, aile hukukuyla ilgili tüm duruşmaların gizli yapılması, boşanmanın zorlaştırılması, kadının nafaka hakkının süreye bağlanması, mal paylaşımında dava açma süresinin kısaltılması, eşin ölümünde kadının payının verilmek istenmemesi, aileye yönelik danışmanlık hizmetinin dini temele oturtulmak istenmesi…

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Abbotabat eyaletine bağlı Makol köyünde, 16 yaşındaki çocuk, arkadaşının sevgilisiyle kaçmasına yardım ettiği gerekçesiyle, aşiretteki ihtiyar heyeti kararıyla yakılarak katledildi.

HAZİRAN 2016

Haziran’da 22 kadını öldürüldü, 10 kadına tecavüz edildi. 24 kadına zorla seks işçiliği yaptırıldı, 47 kız çocuğuna tacizde bulunuldu/tecavüz edildi, dokuz kadına cinsel tacizde bulunuldu, 32 kadına şiddet uygulandı.

Haziran ayında iş cinayetlerinde 13 kadın öldürüldü.

Adana’da kendisini fuhuşa zorlayan kocasını öldürmekten 15 yıl hapis cezasına çarptırılan bir çocuk annesi Çilem Doğan 50 bin TL’lik kefaletle tahliye edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anneliği reddeden, evini çekip çevirmekten vazgeçen bir kadın, iş dünyasında istediği kadar başarılı olsun eksiktir, yarımdır" dedi.

TEMMUZ 2016

Temmuz ayında 18 kadın öldürüldü, 23 kadın yaralandı, 11 kadına tecavüz edildi. 9 kadın taciz edildi, 7 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunuldu.

İstanbul’da Hande Kader adlı seks işçisi trans kadının cesedi, Zekeriyaköy’de yakılmış halde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) Komitesi, Türkiye’deki mevcut durumu değerlendirdiği ve Periyodik Rapor’un tartışıldığı toplantıda, Türkiye delegasyonu soruları yanıtsız bıraktı.

Sigortalı ücretli çalışan sayısı Haziran 2016 – Temmuz 2016 arasında mevsimsellikten arındırılmış verilere göre 10 bin kişi artarken, sigortalı kadın çalışan sayısı 13 bin azaldı. Kadın çalışan sayısındaki bu azalış, TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin ilk sayısından bugüne kadar takip ettiği Haziran-Temmuz dönemleri arası değişimlerde görülen en büyük düşüşü yansıtıyor.

 AĞUSTOS 2016

Ağustos’ta 22 kadın öldürüldü, üç kadına tecavüz edildi, sekiz kadın taciz edildi, 14 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunuldu, 36 kadına şiddet uygulandı.

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, abisinin evleneceği kadının erkek kardeşiyle evlendirilmeye zorlanan 17 yaşındaki Zülbiye D. av tüfeği ile intihar etti

Ağustos ayında iş cinayetlerinde 6 kadın öldürüldü.

Ali Ağaoğlu’nun kadını aşağılayan sözleri savcılıkça ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek takipsizlik kararı verildi.

AKP, 15 Temmuz tutuklularına yer açmak amacıyla denetimli serbestliği daha da genişletti. OHAL kararnamesi ile denetimli serbestlikten yararlandırılmayan ''’cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, eşi kasten öldürme, hırsızlık, yağma, uyuşturucu ticareti ve üretimi’’ suçunu işleyenlerin açık cezaevine geçme sürelerinde indirime gidildi.

Tüm dünya ülkelerindeki kadınlar, Şengal Katliamı’nın yıldönümünde IŞİD tarafından katledilen Ezidi kadınlar için saat 11.00’da bir dakikalık sessiz eylem çağrısı yaptı.

EYLÜL 2016

Eylül’de 20 kadın öldürüldü, altı kadına tecavüz edildi, üç kadın taciz edildi, dokuz kız çocuğuna cinsel istismarda bulunuldu, 22 kadına şiddet uygulandı.

İzmir’in Bornova ilçesinde kendisiyle tanışmak isteyen iki kişiye “hayır'' diyen Neriman G., “Bana kimse hayır diyemez'' sözleriyle saldırıya uğradı.

Adli Tıp Dergisi’nde yayınlanmak üzere Siirt bazlı yapılan araştırma, son 10 yılda beş kat artan kadın intiharlarının büyük çoğunluğunun cezadan kurtulabilmek için intihar süsü verilen cinayetler olduğunu ortaya koydu.

Eylül ayında iş cinayetlerinde 10 kadın öldürüldü.

Hemşire Ayşegül Terzi, otobüste yolculuk yaparken şort giydiği gerekçesi ile Abdullah Çakıroğlu adlı bir kişinin tekmeli saldırısına uğradı ve yaralandı. Saldırgan önce serbest bırakılırken kadınların öncülük ettiği tepkiler sonrası tutuklandı. Saldırganın tescilli bir gerici olduğu sosyal medya hesaplarından da görüldü. Sosyal medyada "Açık gezen kadın karımdır" yazılı bir paylaşımı kendi sayfasında paylaştığı görülen Çakıroğlu'nun, sıklıkla Menzil tarikatına ait sayfalardan paylaşımlar yaptığı da görüldü. Saldırgan ilk ifadesinde, “Pantolon giyse daha az tahrik olurduk'' dedi.  Saldırı sonrası Başbakan’ın yaptığı yorum ise skandal niteliğini taşıdı. Başbakan, şort giymenin karşısında “hoşuna gitmeyebilir, mırıldanırsın'' diyerek gericilik propagandasını sürdürdü.

Ayşegül Terzi’nin uğradığı saldırı sonrasında benzer saldırılar görülmeye başlandı. Metroda bir kadın, “Şortlu kadının başına geleni biliyorsun'' denilerek tehdit edildi.

UNESCO’nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) 8 Eylül Dünya Okuma-Yazma Günü öncesi yaptığı açıklamaya göre, dünyada 15 yaş üzeri 758 milyon kişi okuma ve yazma bilmiyor. Türkiye’de ise bu sayı 7 milyonun üzerinde ve çoğunluğu kadın.

EKİM 2016

Ekim ayında 23 kadın ve iki kız çocuğu öldürüldü, dört kadına tecavüz edildi, 17 kadına zorla seks işçiliği yaptırıldı, 13 kadın taciz edildi, 32 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunuldu, 27 kadın yaralandı.

İş cinayetlerinde 3 kadın öldürüldü.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, kadınlara Allah tarafından verilen en önemli özelliğin ''annelik’ olduğunu ve bunun bir insana verilebilecek en büyük şeref ve paye olduğunu söyledi.

“Bir kadın evinden süslenip çıkıp evine dönene kadar kaç erkeğin şehvetini tahrik etmişse o kadar erkekle zina yapmış gibidir'' diyen Burdur İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mahmut Bayram terfi ettirildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sarf ettiği “Bir adam gibi ölmek var, bir de madam gibi ölmek var'' sözlerini değerlendiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan “Cumhurbaşkanımızın kullandığı bu ifade Anadolu’da kullanılan bir deyim. Türk kadını adam gibi ölmesini çok iyi bilir'' dedi.

Altınordu ilçesinde, kentin yöresel ''Tabya başında üç kız yan yana’ türküsünden esinlenerek yapılıp açık havada sergilenen üç kadın heykelinden birinin baş ve gövde kısımları kırıldı.

İstanbul’un Tophane semtinde 21 kadın sanatçının çalışmalarından oluşan bir serginin açılışına gelenlere içki içtikleri gerekçesiyle saldırıldı.

Polonya Meclisi, ülkede kürtajın tamamen yasaklanmasını öngören yasa tasarını reddetti. Yasaya karşı çıkmak için siyahlara bürünerek alanlara inen binlerce kadın, restoranlara kepenk indirtmiş; devlet daireleri, üniversiteler ve iktidar partisinin Varşova’daki genel merkezine girişi engellemişti.

KASIM 2016

Kasım’da 21 kadın ve iki kız çocuğu öldürüldü, yedi kadına tecavüz edildi, 37 kadına zorla seks işçiliği yaptırıldı, 9 kadına cinsel tacizde bulunuldu, 32 kadına şiddet uygulandı, 35 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunuldu.

Kasım ayında 8 kadın iş cinayetlerinde öldürüldü.

Cinsel istismar vakalarında failin mağdurla evlenmesi halinde cezalandırılmamasını öngören önerge tasarıdan çıkartıldı.

Turgutlu ilçesinde dört aylık hamile Ebru Tireli (32) evinin yakınında bulunan bir parkta spor yaparken kimliği bilinmeyen bir erkeğin saldırısına uğradı.

Kırmızı bir arabadan inen bir erkek, yürüyüş yapan Tireli’nin yanına giderek, “Bir daha burada yürüyüp spor yapmayacaksın'' tehdidiyle ayakkabısını çıkarıp vurmaya başladı. Yüzüne aldığı darbelerle yere düşen Tireli, karnındaki bebeğini korumak için saldırgandan özür dilemek zorunda kaldı.

Bornova’da, 4 ay önce arkadaşının dedesinin tacizine uğrayan, o günden sonra okula gitmeyen, psikolojik tedavi gören Y.K.’nin, duruşmada tacizcisiyle karşılaşacağı için yaşadığı stres ve korkuya minik kalbinin dayanamaması sonucu, kalp krizinden hayatını kaybetti. Olay ile ilgili İKD suç duyurusunda bulundu.

Akdeniz Üniversitesi İlerici Kadınlar Derneği üyeleri, üniversite içinde, birçok kişinin can güvenliğinin tehlikeye girmesi sebebiyle, aydınlatma ve ulaşım problemleri için imza kampanyası başlattı.

Adana'nın Aladağ ilçesinde, Süleymancılar cemaatine ait kız öğrenci yurdundaki yangında 11 kız öğrenci, 1 kadın eğitmen hayatını kaybetti, 22 öğrenci ise yaralandı.

ARALIK 2016

Aralık ayında öldürülen kadın sayısı yine onlu rakamların üstüne çıktı. Van’da tedbir kararının bittiği gün eve zorla giren Esat Dinç, eşini öldürdü.

Bir dönem Diyanet’te din görevlisi olarak çalışan Hasan Çalışkan’ın yazdığı ''Evlilik ve Aile Hayatı’ adlı kitabın, Kütahya Belediyesince yeni evlenen çiftlere nikah merasimi sırasında verdiği kitapta özetle şu ifadeler yer alıyor: “Çalışma hayatında kadın iş yerinde kocasından daha yakışıklı erkeği görürse gönlü ona kayabilir, kırsın dizini otursun, çalışma hayatının kadının kocasına karşı olan cinsel görevine olumsuz etkileri, kocası için süslenmeyen, erkeğin reisliğine itaat etmeyen kadın dövülebilir, kadına evin hakimini hatırlatır, ilaç gibidir''

Zonguldak’ta üniversiteli bir kadın Nesibe Hatun Yurdu’ndan 10 Ekim günü kaçırıldı. Aynı yurtta ikinci bir kaçırma vakası yaşayan kadınlar yurt önünde eylem yaptılar.

"2016 kadınlar için nasıl geçti?" haberi, 05 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 05 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 2016 kadınlar için nasıl geçti? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 2016 kadınlar için nasıl geçti? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  2. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  3. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  4. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  5. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  6. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  7. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  8. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  9. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  10. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  11. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
  12. 09:56 Özgür Özel: 11 büyükşehire 3, 4, 5 büyükşehir eklememiz mümkün
  13. 09:53 Volvo'nun Çinli Şirkete Satılması: İnovasyon ve Sürdürülebilirlikte Yeni Dönem
  14. 09:51 Emeklilere 'ek gelir için simit satma' tavsiyesi veren MHP’li vekil ihale üstüne ihale almış
  15. 09:48 Fenerbahçe, Levent Mercan İçin Transfer Girişiminde Bulundu!
  16. 09:47 Emekliler dikkat: Ödemeler bugün başlıyor
  17. 09:45 Meteoroloji Uyardı! Sağanak Yağışlarla Karışık Bulutlar Ülkeyi Kaplıyor!
  18. 09:41 Dünya'nın Dönüşünde Hızlanma: Saat Ayarları Değişiyor!
  19. 09:37 Felipe Melo'dan Dani Alves Açıklaması: Taciz Suçuna Karşı Sert Tavır
  20. 09:36 Haas: Kevin Magnussen takıma kızmakta haklı
Gündem Haberleri