2020 Türkiye'de basın özgürlüğünün geldiği son nokta!
2020 Türkiye'de basın özgürlüğünün geldiği s... Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi Projesi’nin raporundan her 2 gazeteciden 1'i tehdit edildi, her 4 gazeteciden 1'i fiziksel şiddete maruz kaldı. Her 5 gazeteciden 1'i yargılanırken her 6 gazeteciden 1'inin yargılanması devam ediyor.
Gazeteciler Cemiyeti'nin ‘Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi Projesi’nin raporuna göre her 5 gazeteciden 1'i yargılanırken 72 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Bursa'da ise bir gazeteci silahlı saldırıya uğradı.
Gazeteciler Cemiyeti, ‘Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi Projesi’ kapsamında ‘2020 Medya Gözlem Raporu’nu yayımladı. Rapora göre 2020'de her 2 gazeteciden 1'i tehdit edildi, her 4 gazeteciden 1'i fiziksel şiddete maruz kaldı. Her 5 gazeteciden 1'i yargılanırken her 6 gazeteciden 1'inin yargılanması devam ediyor.
Raporda, basının 2020’deki durumu şöyle özetlendi:
♦ Medyada salgının etkileri ilk etapta ekonomik olarak hissedildi. Gazete tirajları ortalama yüzde 30 oranında düştü. Salgın nedeniyle en az 22 gazeteci yaşamını yitirdi.
♦ Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 894 gazetecinin basın kartı iptal edildi.
♦ ‘Terör’ kapsamında cezaevinde bulunan gazeteciler salıverilmedi. Aynı zamanda resmi ilan ve reklam alma yetkisi bulunmayan gazetelerin cezaevlerine girişine engeller getirildi.
♦ Evrensel, BirGün, Tele 1, Halk TV, Fox TV vb. iktidarın sözcüsü olmayı reddeden haber mecraları milyonlarca lira tutarında cezalarla baş etmek durumunda kaldı.
♦ İktidar yanlısı olmayan yüzlerce gazeteci terör, Cumhurbaşkanı’na hakaret, halkı kin ve nefrete teşvik vb. nedenlerle bu yıl da hâkim karşısındaydı.
Gazeteci Nuh Köklü anıldı
İstanbul Kadıköy’de arkadaşlarıyla kartopu oynarken 17 Şubat 2015’te bir esnaf tarafından 47 yaşındayken öldürülen gazeteci Nuh Köklü, anıldı. Köklü, çok sayıda basın meslek örgütü ve yurttaş tarafından sosyal medyada anıldı. DİSK Basın İş’in açıklamasında, Köklü saygıyla anılırken “Sabah-atv grevinin öncülerinden, gazeteci dostumuz Nuh Köklü'yü tıpkı bugün olduğu gibi karlı bir günde yitirdik” denildi. Haberin Var Mı İnisiyatifi ise açıklamasında, “Kartopu oynarken katledilen gazeteci arkadaşımız Nuh Köklü'yü saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Köklü’nün onurunu satmadan gazetecilik yaptığına dikkat çekilen Türkiye Gazeteciler Sendikası açıklamasında şunlar dile getirildi: “Sabah-ATV grevinden önce işten atılmasına rağmen grev önlüğünü ilk o giydi ve arkadaşlarını hiç yalnız bırakmadı. Kartopu oynarken öldürülene kadar hep gazetecilerin sorunlarını çözmek için uğraştı.”
"2020 Türkiye'de basın özgürlüğünün geldiği son nokta!" haberi, 18 Şubat 2021 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 2020 Türkiye'de basın özgürlüğünün geldiği son nokta! haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 2020 Türkiye'de basın özgürlüğünün geldiği son nokta! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.