2050'ye Kadar 39 Milyon Kişi Süper Mikropların Kurbanı Olabilir: Bilim İnsanlarından Kritik Uyarı!
2050'ye Kadar 39 Milyon Kişi Süper Mikroplar... Şu anda her yıl antimikrobiyal direnç nedeniyle bir milyon insan hayatını kaybediyor. Ancak Oxford ve Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, önümüzdeki 20-30 yıl içinde bu sayının iki katına çıkabileceği konusunda endişeli...
Bilim insanları, dünya genelinde antimikrobiyal dirençle ilgili çarpıcı veriler paylaştı. 520 milyon tıbbi kaydı analiz eden araştırmacılar, 204 ülkede 22 patojen, 84 patojen-ilaç kombinasyonu ve 11 bulaşıcı sendrom için geleceğe yönelik tahminler sundu. Elde edilen sonuçlar, süper mikropların neden olduğu ölümlerin dramatik bir şekilde artabileceğini gösteriyor.
2050'DE YILLIK 1,91 MILYON ÖLÜM BEKLENIYOR
Araştırmacılar, "Tahminlerimize göre, 2050 yılına gelindiğinde dünya çapında her yıl 1,91 milyon insan antimikrobiyal direnç nedeniyle ölebilir. 21. yüzyılın ortalarında, süper mikroplardan kaynaklanan toplam ölüm sayısı 39 milyona ulaşabilir" diyor. Özellikle 70 yaş ve üzeri kişilerde ölümlerdeki en büyük artışın görüleceği öngörülüyor.
EN YÜKSEK RISK BÖLGELERI: GÜNEY ASYA VE LATIN AMERIKA
Ölüm oranlarının en yüksek olacağı bölgelerin Güney Asya, Latin Amerika ve Karayipler olacağı tahmin ediliyor. Bu bölgelerdeki sağlık altyapısının yetersizliği ve antibiyotiklerin yanlış kullanımı, sorunun daha da büyümesine neden olabilir.
EN TEHLIKELI BAKTERI: METISILINE DIRENÇLI STAPHYLOCOCCUS AUREUS
Araştırmacılar, en tehlikeli bakterilerin metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) olduğunu belirtiyor. MRSA, sepsis ve zatürre gibi tedavisi zor hastalıklara neden oluyor ve dünya çapında her yıl 550 bine kadar insanın bu hastalıktan öldüğü ortaya konuyor.
"ANTIBIYOTIK ÖNCESI DÖNEME DÖNEBILIRIZ"
Bilim insanları, tıptaki ilerlemelerin risk altında olduğunu vurgulayarak, "Basit deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarından ölüm oranının son derece yüksek olduğu antibiyotik öncesi döneme dönebiliriz" uyarısında bulunuyor.
ÇÖZÜM: AŞILAMA VE AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Araştırmacılara göre, yeni aşıların ve antimikrobiyal ilaçların geliştirilmesinin yanı sıra sanitasyonun iyileştirilmesi, dünyanın süper mikroplardan kurtarılmasına yardımcı olacak. Creighton Üniversitesi'nden bilim insanı Brent Tierney, "Antibiyotik direncinden kaynaklanan ölümleri azaltmanın en önemli yolu, zatürre, grip, koronavirüs, kızamık ve diğer hastalıklara karşı aşı yapmaktır" diyor.
"ANTIBIYOTIKLERI KORUMALIYIZ"
Uzmanlar ayrıca, insanlarda, hayvanlarda ve tarımda antimikrobiyal ilaçların akılcı bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguluyor. "Direnci önlemek için antibiyotikler yalnızca gerektiğinde, optimum süre boyunca ve doğru dozajda alınmalıdır. Antibiyotikler hepimizin koruması gereken ortak bir doğal kaynaktır" ifadelerini kullanıyorlar.
"2050'ye Kadar 39 Milyon Kişi Süper Mikropların Kurbanı Olabilir: Bilim İnsanlarından Kritik Uyarı!" haberi, 04 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan 2050'ye Kadar 39 Milyon Kişi Süper Mikropların Kurbanı Olabilir: Bilim İnsanlarından Kritik Uyarı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 2050'ye Kadar 39 Milyon Kişi Süper Mikropların Kurbanı Olabilir: Bilim İnsanlarından Kritik Uyarı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.