23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı k... Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 23 Nisan 1920'de açtığı TBMM, 99 yaşında. Ulusal egemenliğimizin ilan edildiği ve bayramın da çocuklara armağan edildiği bugün tüm yurtta kutlanıyor.Bugün 23 Nisan... Ulusal Egemenlik...

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 23 Nisan 1920'de açtığı TBMM, 99 yaşında. Ulusal egemenliğimizin ilan edildiği ve bayramın da çocuklara armağan edildiği bugün tüm yurtta kutlanıyor.

Bugün 23 Nisan... Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz. Milletin kaderi 99 yıl önce bugün değişti. 23 Nisan 1920’de Meclis açıldı Ulusun egemenliği ilan edildi. Ulu Önder Atatürk bu anlamlı günü bütün çocuklara armağan etti.

Yıl: 1920… Bir millet, bağımsızlık için büyük bir mücadeleye başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasına göğsünü siper etti. Bağımsızlık ve millet egemenliği için o tarihi adımı atmanın da vakti gelmişti: Millet Meclisi'nin Ankara'da toplanması… Tarih ise 23 Nisan 1920 olarak belirlendi.

O GÜN BAYRAM OLDU

O gün Ankara'da büyük bir coşku vardı… Mustafa Kemal ve milletvekilleri, önce Hacı Bayram Camii'nde cuma namazını kıldı, dualarla ilk Meclis'in açılışını gerçekleştirdi. Bir milletin kaderinin değiştiği 23 Nisan, Türkiye'nin ilk resmi bayramı ilan edildi… Bu tarihi gün, 1922'den itibaren Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Türkiye'nin ilk milli bayramı 23 Nisan, 5 yıl sonra daha anlamlı bir hal aldı. Atatürk, 23 Nisan'ı çocuklara armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927'de Atatürk'ün himayesinde Ankara'da yapıldı. 1981'de kabul edilen kanunla bayramın adı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” oldu.

ATAMIZA KOŞUYORUZ

Anadolu'nun yokluk içinde olduğu yıllarda kutlanmaya başlandı 23 Nisan… Her geçen yıl bayram coşkusu daha da arttı. Son yıllarda milli bayram kutlamalarına getirilen yasaklar, milletin Ata'sına ve bayramlarına bağlılığını güçlendirdi. Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı her zamankinden daha büyük coşkuyla kutlayacağız.

Atatürk öncülük etti, balo yapıldı

İlk 23 Nisan kutlamaları, 1922'de Ankara'da yapıldı. 23 Nisan tarihi, 1925 yılında “Çocuk Günü” olarak kutlandı. İlk kapsamlı “Çocuk Bayramı” kutlamaları Atatürk'ün himayesinde 1927'de yapıldı. Ulu Önder o gün arabasını çocuklara tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser verdi, çocuk balosu düzenlendi… Sonraki yıllarda kutlamalar tüm yurda yayıldı. 1933'ten itibaren Ulu Önder çocukları makamında ağırlayıp sohbet etti.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 99'uncu yılında aynı coşkuyla kutlanıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel gün için çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

KILIÇDAROĞLU: EN DEĞERLİ MİRAS, ÖZGÜR VE ADİL BİR TÜRKİYE'DİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajında, milli egemenliğin ve bağımsızlığın sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında 23 Nisan 1920 tarihinde kurulduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, bu tarihten itibaren milletin kendi kaderini kendisinin belirlediğini, Türkiye'nin tüm güçlükleri aşan milli iradeyle dünyanın saygın ülkeleri arasındaki yerini aldığını kaydetti.

Türkiye'nin tüm vatandaşlarının eşit hak ve sorumluluğu bulunduğuna, hiç kimsenin diğerinden üstün olmadığına ve herkesin milli iradenin ortak parçasını oluşturduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, mesajına şöyle devam etti:

"Bu iradenin merkezi ise bizzat milletimizden aldığı vekaleti yansıtan Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Bu bağlamda vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini korumak, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini geliştirmek ve ülkemizin çağdaş uygarlık seviyesinin bile üstüne çıkmasını sağlamak öncelikle milletin vekillerinden oluşan TBMM'nin görevidir. Öte yandan esaret ve işgal zincirlerini kıran, insanlarımızı özgürlüğe kavuşturan, milletin kanıyla, canıyla elde ettiği egemenliğin simgesi olan Meclisimizin kuruluş günü bizzat Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara ve yeni nesillere armağan edilmiştir. Bu armağan Türkiye Büyük Millet Meclisinin ülkemize karşı bitmeyen sorumluluğunun simgesidir. Dolayısıyla çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras, özgür ve adil bir Türkiye'dir.

Bu duygu ve düşüncelerle TBMM’nin kuruluşunun 99. yıl dönümünde başta Büyük Atatürk olmak üzere milletimizin bağımsızlığı ve özgürlüğü için canını feda eden kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyor, aziz milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, her çocuğun yüzünün güldüğü, kalbinin sevgiyle ısındığı bir Türkiye diliyorum."

Başkan Yavaş'tan 23 Nisan mesajı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı yazılı mesajında, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 99. yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın büyük bir gurur, coşku ve heyecanla kutlandığını belirten Yavaş, “23 Nisan; İstiklalimizin ve Türk Milleti’nin mukaddes değerlerinin, esir edilemeyeceğinin tüm dünyaya ilân edildiği tarihtir” dedi.

'TARİHİ MİRASIN SORUMLULUĞUNU MUHAFAZA EDECEĞİZ'

Mesajında; “23 Nisan, Türk Milleti’nin kalbi, vicdanı ve mevcudiyeti ile istiklalinin ve istikbal mücadelesinin sarsılmaz bir ifadesini temsil etmektedir” vurgusu yapan Yavaş, düşüncelerini şu sözlerle anlattı:

“Millî Mücadele’nin karargâhı olan Ankara’dan, kurtuluşun ve kuruluşun yol haritası, bu inanmışlıkla ortaya konulmuştur. Tarihin şeref sayfalarına kaydedilerek bugünümüzün ve yarınlarımızın en büyük mirası kabul ettiğimiz o sesi milletçe şiar edindik. ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’. Millî iradeyi şahlandıran bu parola etrafında toplanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Millî Mücadele kadroları, hür ve tam bağımsız Türkiye’nin sembol şehri olarak Ankara’yı belirlemişlerdir. Bu tarihi mirasın sorumluluğunu, ilk günkü heyecan ve mesuliyet duygusuyla muhafaza edeceğiz.”

'ANKARA’YI AYRIŞTIRICI VE ÖTEKİLEŞTİRİCİ BİR DİLLE YÖNETMEYECEĞİZ'

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, yeni yönetim anlayışına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Yavaş, şunları söyledi:

“Milletimizle dayanışma içinde Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasını sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş gazilerimiz ile tüm isimsiz kahramanlarımızı rahmetle, tazimle ve şükranla yad ediyorum. Başkentimiz Ankara’dan aydınlık geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızla birlikte, geleceğe güvenle bakmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Ankara’yı ayrıştırıcı ve ötekileştirici bir dille değil, birlikteliğin bereketine inanan cümlelerle yöneteceğiz.”

'GELECEK NESİLLERE GÜVENİYORUZ'

Milletin birlik ve beraberlik içinde her türlü sorunu aşacağına inandığına dikkat çeken Yavaş, gelecek nesillere güvendiğinin altını şu sözlerle çizdi:

“Bugünün geleceğe gebe olduğunu biliyoruz. Evlatlarımıza bırakacağımız en büyük miras, nezaketi ve temiz bir dili olan Türkiye olacaktır. Çünkü büyüğümüz Kaşgarlı Mahmud’dan öğüt aldık: ‘Dille düğümlenen diş ile çözülmez’. Eğer söyleyebilecek iyi bir cümlemiz yoksa susmanın en büyük iyilik ve erdem olduğunu bilen bir yönetim anlayışıyla Ankara’ya hizmet edeceğiz. Türkiye’nin umudu olan çocuklarımıza daha müreffeh bir gelecek ve huzurlu bir Ankara bırakmak için tüm gücümüzle çalışıyor, Başkentimize hizmet ediyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, tüm yavrularımızın gözlerinden öpüyorum.”

Ali Koç: 23 Nisan'da çocuklara nasıl anlatacağım?

Yarın Fenerbahçe Çocuk ve Gençlik Kulübü tarafından organize edilecek 23 Nisan Şenliği'nde yaşanan kötü sezonu çocuklara nasıl anlatacağını bilemediğini vurgulayan Ali Koç'un, "Aldığımız mağlubiyetlere en çok onlar üzülüyor ve bizim onları üzmeye hakkımız yok. Önümüzdeki 5 haftada oynanacak bütün maçları kazanmanızı istiyorum. En azından sezonu bu şekilde bitirelim. Bu taraftar üzülmeyi hak etmiyor. Sizlerden tek ricam sezonu mümkün olduğunca mutlu bitirip onları daha fazla üzmeyelim" dediği öğrenildi.

CHP'li Karasu’dan 23 Nisan mesajı

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 99. Yıldönümünde bir mesaj yayımladı.

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasumesajında, 23 Nisan 1920’de Anadolu halkının esareti kabul etmemesinin dönümü olduğunu belirterek, ‘’23 Nisan 1920 milletimizin tutsaklık zincirlerini kırarak tarih sahnesine çıktığı ve egemenliği kendi eline aldığı gündür’’ dedi.

Karasu, ‘’Gazi Meclisimizin kurulduğu ilk günlerde emperyalist devletlerle işbirliği yaparak milletimizin iradesine ipotek koymaya çalışanlar nasıl tarihin tozlu sayfalarına gömülmüşse bugün de milli iradenin sarsılmaz gücüne karşı türlü iftira ve oyunlara başvuranlar, provokasyonlara girişenler de şüphesiz ki tarih sahnesinde yok olacaklardır.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kuran tüm kahramanlarımızı şükranla anıyor, aziz şehitlerimize rahmet diliyor, bütün milletimizin ve özellikle çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyorum" ifadelerini kullandı.

"23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!" haberi, 23 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  2. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  3. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  4. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  5. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  6. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  7. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  8. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  9. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  10. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  11. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  12. 13:47 Zafer Partisi'nde iki önemli istifa!
  13. 13:46 Korhan Berzeg'e ait yeni izleri tespit etme çabaları devam ediyor
  14. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  15. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  16. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  17. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  18. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  19. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  20. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
Haberleri