3. doz BioNTech aşısının yan etkileri nelerdir? İşte en yaygın 5 yan etki

3. doz BioNTech aşısının yan etkileri nelerdir? İşte en yaygın 5 yan etki

3. doz BioNTech aşısının yan etkileri nelerd... Koronavirüse karşı geliştirilen BioNTech aşısının üçüncü dozunun yan etkileri açıklandı. Araştırmaya göre, aşıdan birkaç gün sonra her 5 kişiden 4’ünün kolunda ağrı oldu ve hastaların yüzde 64’ü halsizlik şikayetinde bulundu. İşte detaylar...

Bilindiği üzere Türkiye’de aşılama kampanyasında iki farklı aşı kullanılıyor. Kampanyanın başlangıcında Çin şirketi Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısı uygulanırken daha sonra Pfizer/BioNTech aşısı da uygulanmaya başlandı. Türkiye’de çok büyük oranda BioNTech aşısı tercih ediliyor.

Üçüncü doz BioNTech aşısının yan etkileri nelerdir?

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre koronavirüs aşılarına yönelik yürütülen klinik çalışmalarında ve mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanılmadı ya da hafif yan etkiler görüldü. Yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler aşının hafif yan etkileri olarak biliniyor. Nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği de bildirildi.

En yaygın 5 yan etki belirlendi

İngiltere’de yapılan araştırma ile Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının takviye dozunu yani 3’üncü dozunu alan kişilerde görülen en yaygın 5 yan etki belirlendi. Araştırmaya göre, aşıdan birkaç gün sonra her 5 kişiden 4’ünün kolunda ağrı oldu ve hastaların yüzde 64’ü halsizlik şikayetinde bulundu. 

Her 2 kişiden 1’inde baş ağrısı

Her 2 kişiden 1’i baş ağrısı şikayetinde bulunurken çok nadir de olsa ufak bir grupta kas ağrısı ve titremeye rastlanıldı. Söz konusu çalışma geçtiğimiz günlerde ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yayınlanan sonuçlar ile örtüşüyor.

Salgın konusunda en yetkili kurum olarak gösterilen CDC 12 Ağustos ile 19 Eylül arasında üçüncü bir koronavirüs aşısı olan kişileri analiz etmiş ve katılımcıların yüzde 71’i enjeksiyon yerinde ağrı, yüzde 56’sı yorgunluk ve yüzde 43.4’ü baş ağrısı yaşadığını bildirmişti. Aynı çalışmaya göre, katılımcıların yüzde 28,3’ü çoğunlukla aşıdan sonraki gün olmak üzere günlük aktivitelerini gerçekleştiremediklerini söyledi. Katılımcıların yüzde 1,8’i için tıbbi bakım istendi. CDC tarafından yayınlanan sonuçlara göre, katılımcıların yüzde 0,1’i hastaneye başvurdu.

Yan etki olması halinde neler yapılmalı?

Aşı uygulanan bölgede ağrı, şişlik, kızarıklık gibi durumlarla karşı karşıya kalınırsa bu bölgeye doğrudan buz uygulamaktan kaçınılmalı lakin soğuk uygulama yapılmalı. Soğuk uygulamanın yanında ihtiyaç halinde parasetamol içeren ağrı kesiciler de kullanılabilir.

Yorgunluk, hafif ateş ve titreme , kas/ eklem ağrısı gibi durumlarda istirahat edilmeli ve yeterli sıvı alındığından emin olunmalı. Sadece yorgunluk hissedilmesi hariç diğer durumlarda parasetamol içeren ağrı kesicilerin kullanılmasında sakınca bulunmamakta.

Kusma ve ishal yaşandığında ise bol bol sıvı takviyesi alınmalı ve beslenme ishal diyetine uygun olarak düzenlenmeli. Sağlık Bakanlığı ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kötü bir durumla karşılaşıldığında ise sıvı kaybı olma ihtimaline karşı sağlık kuruluşuna başvurmayı öneriyor.

"3. doz BioNTech aşısının yan etkileri nelerdir? İşte en yaygın 5 yan etki" haberi, 28 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 28 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan 3. doz BioNTech aşısının yan etkileri nelerdir? İşte en yaygın 5 yan etki haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 3. doz BioNTech aşısının yan etkileri nelerdir? İşte en yaygın 5 yan etki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  2. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  3. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  4. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  5. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  6. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  7. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  8. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  9. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  10. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  11. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  12. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  13. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  14. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  15. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  16. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  17. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  18. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  19. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  20. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
Sağlık Haberleri