41 yıldır araştırılmayan katliam: Malatya katliamı!
41 yıldır araştırılmayan katliam: Malatya ka... HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen 17–20 Nisan 1978’te gerçekleşen Malatya Katliamı’nın aydınlatılması yönünde TBMM’ye araştırma önergesi sundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen 41 yıl önce Malatya’da Alevi ve solcuları hedef alan katliama ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi verdi.
Özen, üç gün boyunca süren katliamda Alevi ve solculara ait yüzlerce ev ve işyerinin yakıldığına işaret ederek “Malatya Katliamının gizli kalan gerçeklerini ortaya çıkarmak, katliamla ilgili devlet arşivlerinde saklı olan belgeleri araştırıp kamuoyuyla paylaşmak, katliam mağdurlarının acılarını dindirmek, toplumsal barışa katkı sunmak ve Malatya katliamıyla yüzleşmek amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğinin yapılmasını arz ve teklif ederiz” dedi.
'41 YILDIR TARTIŞILMAYA VE SORGULANMAYA DEVAM EDİLİYOR'Özen’in araştırma önergesinde yer alan bilgiler şöyle:
“Resmi rakamlara göre 8 yurttaş yaşamını yitirdi. Fakat bu katliamın ardındaki karanlık eller ve asıl failleri 41 yıldır tartışılmaya ve sorgulanmaya devam etmektedir.
Malatya Belediye Başkanlığı’nı, 1920’den 1977’ye kadar Cumhuriyet Halk Partisinin adayları kazanıyordu. 11 Aralık 1977’de yapılan Belediye Başkanlığı seçimlerini ise Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi başta gelmek üzere sağ güçlerin desteklediği bağımsız aday Hamit Fendoğlu kazandı.
17 Nisan 1978 de Hamit Fendoğlu’na, Ankara-Emek PTT’sinden bir koli gönderilir. 14 Nisan’da Hamit Fendoğlu söz konusu koliyi postaneden aldırtır ancak işlerinin yoğunluğu sebebi ile açmaz. Ankara’dan gönderilen koli 3 gün sonra 17 Nisan 1978’de Hamit Fendoğlu tarafında açılır ve paket içerisine yerleştirilen bomba patlayarak Hamit Fendoğlu’nun ölümüne neden olur.
Hamit Fendoğlu’nun ölümünden iki gün önce Bilim ve Kültür Derneği adlı bir kuruluş, Malatya’da “Milletim Uyan” başlıklı bir bildiri dağıtır. Bildiride şu ifadeler yer almaktadır: “Milletini seven subay, öğretmen, memur, talebe, işçi, köylü, kendini devletin, milletin temiz ideallerine adayan değerli kardeşlerimiz, komünistler tarafından kahpece şehit edilmişlerdir. Müslümanlar bizi yok etmeye yönelen İslam ve millet düşmanlarının karşısında, müdafaa kavgasında birleşelim. İçinde bulunduğumuz zor günler bütün Müslümanları bir araya getirmelidir. Vedatlar, İbrahimler; sizlerin bıraktığınız yerden davamız daha da yükselecek, komünist katillerden intikamınız mutlaka alınacaktır.”
Aynı tarzda hazırlanmış bombalı paketler aynı anda aynı yerden CHP Maraş Pazarcık Belediye Başkanı Memiş Özdal’a da gönderildi. Memiş Özdal şüphelendiği için paketi geri gönderir. Paketi incelemek isteyen iki memur paketi açınca paket patlar. Memurlardan biri parçalanarak ölür diğeri ağır yaralanır. Yapılan araştırmalarda bu paketlerin MHP’li Muharrem Şemsek’in başında olduğu Atom Enerjisi Kurumunda çalışan bir ekip tarafından gönderildiği anlaşılır. Çünkü o dönemde böylesi bir gelişmiş düzeneğin sadece bu kurum tarafından hazırlanabileceği tespit edilmiştir. Atom Enerjisi Kurumu da o dönem ülkücülerin hakim olduğu bir yerdir. Hamit Fendoğlu’nun bu şekilde öldürülmesini bahane eden bazı gruplar Alevilere ve solculara karşı saldırılar gerçekleştirir.
Dönemin Malatya Belediyesi hoparlörlerinden Kuran okuyup cihat çağrıları yaparak tahrik edici bir rol oynar. Güvenlik güçleri günlerce saldırılara ve katliama seyirci kaldı. Alevilerin önemli bir kısmı bu katliamdan sonra Malatya’yı terk etmek zorunda kaldılar. Böylece kentin demografik yapısı değiştirilmiştir. Malatya katliamı aynı yılın Aralık ayında gerçekleşen ve yüzlerce yurttaşımızın katledildiği Maraş katliamına bir hazırlık niteliğindedir.”
"41 yıldır araştırılmayan katliam: Malatya katliamı!" haberi, 18 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan 41 yıldır araştırılmayan katliam: Malatya katliamı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 41 yıldır araştırılmayan katliam: Malatya katliamı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 24 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.