46 şirket, ilk halka arzdan 64,3 milyar TL fon topladı

46 şirket, ilk halka arzdan 64,3 milyar TL fon topladı

46 şirket, ilk halka arzdan 64,3 milyar TL f... Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) düzenlediği 15. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi, kamu ve iş dünyasının yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Zirve kapsamında düzenlenen panellerde, alanında uzman adlar kurumsallaşmanın önemini masaya yatırdı. Ana teması, “2. Yüzyılda Başarının Anahtarı: Kurumsal Yönetim” olarak belirlenen zirvenin açılış konuşmalarını TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül yaptı.

Dünyada devam eden jeopolitik gelişmeler, ana ihracat pazarlarımızdaki zayıflık ve enflasyonun, ülkemiz açısından bazı risk unsurları olarak öne çıktığını belirten SPK Başkanı Gönül, “Bu şartlar altında sermaye piyasalarımız ve borsamız, fon arayışındaki şirketler ve getiri arayışındaki yatırımcılar açısından önemli bir alternatif olmaya devam etmektedir” dedi. Dünyada halka arzlar hem sayı hem de büyüklük olarak azalırken Türkiye’de geçen yılki yüksek halka arz performansının devam ettiğini belirten Gönül, “Geçen yıl 19,3 milyar TL olan ilk halka arzlardan toplanan fon tutarı bu yıl 20 Kasım itibarıyla 46 şirket ile 64,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Önümüzdeki dönemde halka arzlara olan talebin benzer şekilde devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Halka açılmanın yalnız alternatif bir finansman yöntemi, şirketlere fon kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Gönül, halka arzla birlikte artan kamuyu aydınlatma, şeffaf olma, raporlama, bağımsız denetim ve benzeri yükümlülüklerin şirketlerin kurumsallaşma süreçlerini hızlandırdığını ve yönetim kalitesini artırdığını altını çizdi.

“Güven, piyasa ekonomisi için eleştiri bir kaynaktır”

Gönül, güvenin piyasa ekonomisinin işlemesi ve büyümesi için eleştiri bir kaynak olduğunu dile getirdi. Ticari işlemlerin tamamının güven unsuruna dayandığını aktaran Gönül, güvenin, işlem maliyetlerini düşürürken yatırımları ve ekonomik büyümeyi desteklediğini kaydetti. Güvenilir finansal tablolar ve kamuya yapılan açıklamaların sermaye piyasalarında güven oluşturmanın anahtarı olduğunu söyleyen Gönül, yatırımcıların borsada işlem gören şirketlerin sunduğu finansal tabloların ve açıklamaların kalitesine dayanarak kararlar aldığını kaydetti. Gönül, şirketlerin, sermaye piyasalarında güven sağlama sürecinde eleştiri rolleri ve görevleri dikkate alarak verdikleri hizmetlerin kalitesinin artırılması gerektiğini belirterek, güvenin tesis edilmesinde paydaşların da çok önemli bir fonksiyonu olduğunu ifade etti.

Borsa şirketleri kurumsal yönetimi ciddi olarak ele alıyor

SPK’nın diğer mevzularda olduğu gibi kurumsal yönetim mevzusunda da uluslararası gelişimleri yakından takip ettiğini belirten SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, bu mevzuda şirketlerin uygulamalarının gözetimini gerçekleştirmesi gerektiğini altını çizdi. Gönül, “Burada borsada işlem gören şirketlerin önemli bir kısmının, kurumsal yönetimi ciddi olarak ele aldığını ve bu mevzuda şirketlerimizin genel olarak her yıl daha iyiye gittiklerini görmekten büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim” dedi. Gönül, tüm taraflar olarak kurumsal yönetim standartlarının yükseltilmesi ve güvenin güçlendirilmesine yönelik çabaların devam etmesi gerektiğini dile getirerek, “Ülkemiz sermaye piyasalarının en iyi örneklerle kıyaslanabilir hale gelmesini ve bu amaçla devamlı iyileştirme arayışında olmamız gereğini bir kez daha yineliyorum” diye ifade etti.

"46 şirket, ilk halka arzdan 64,3 milyar TL fon topladı" haberi, 22 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan 46 şirket, ilk halka arzdan 64,3 milyar TL fon topladı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 46 şirket, ilk halka arzdan 64,3 milyar TL fon topladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 04:32 Bağımlılık yapan tarif artık evinizde: İşte kahvaltıların kralı muhammara!
  2. 04:30 İçerik pazarlaması profesyonellerinin yeni odağı yapay zeka!
  3. 04:28 Ayrılık acısı da yapay zekayla silinecek
  4. 04:23 Yapay zeka tüm marifetlerini ortaya döktü: Kraliyet ailesi 30 yıl sonra böyle görünecek
  5. 04:20 Yurtta hava durumu nasıl?
  6. 04:18 Çayı böyle içenler bıraksın: Kansere neden olabilir!
  7. 04:15 İşte dünyanın en iyi yoğurtlu yiyecekleri!
  8. 04:12 Tuvaletinizi ne sıklıkla temizlemelisiniz?
  9. 04:10 Hemen bırakmanız gereken 5 zehirli sabah alışkanlığı!
  10. 04:09 Evde en ucuz saç boyalarından birine sahip olduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz
  11. 04:07 Vücudunuzun susuz kaldığını gösteren basit bir belirtiler
  12. 04:06 Solmuş siyah kıyafetler nasıl düzeltilir?
  13. 04:03 Akraba korkusu olanlar dikkat: 'Hastalığınızın' bir adı var!
  14. 04:01 Dondurulmuş ekmek daha mı sağlıklıdır?
  15. 03:59 Bu sebeple Avrupalılar eve girerken ayakkabılarını çıkarmıyor!
  16. 03:58 Dünyanın en uzun şarkısı ne?
  17. 03:56 Oturma şekliniz kişiliğinizi yansıtıyor!
  18. 03:53 Cebinizden fazla para çıkmasını istemiyorsanız bu filmleri izlemeyin!
  19. 03:51 Akaryakıtta çifte indirim müjdesi: Bir gecede 3 lira birden düşecek!
  20. 03:50 6 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
Ekonomi Haberleri