49 bin TL’ye Dr. unvanı satılıyor

49 bin TL’ye Dr. unvanı satılıyor

49 bin TL’ye Dr. unvanı satılıyor Sosyal medyada “Siyasete atılacaklar, kısa sürede Dr. unvanı alın” gibi çok sayıda reklam yer alıyor, 49 bin TL’ye diploma ve Dr. unvanı satılıyor. Diploma denilen kağıdı ise Uluslararası Dublin Üniversitesi isimli bir şirket veriyor.

Sosyal medya satılık diploma ve doktor (Dr.) unvanı ilanlarıyla dolu. Türkiye’de geçerliliği ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) denkliği olmayan diplomalar satılıyor. 

Hatta sosyal medyada yayınlanan ilanlarda, “Uluslararası üniversiteden mezun olun. İstediğin bölümü seç, derslere uzaktan katıl. Sınava girmeden üniversite okuyun” deniyor. Ayrıca “Siyasete atılacaklar, online üniversite ile kısa sürede Dr. unvanı alın. İş hayatında Dr. unvanı kazan!” şeklinde reklamlar dahi yapılıyor. 

SINAV ŞARTI DA YOK 

Yüksek lisans yapılabilmesi için Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) belirlenen puanın alınması gerekiyor. Doktora için de yine üniversite senatosunun belirlediği ALES puanına sahip olmak ve yabancı dil sınavından da aynı şekilde de en az istenilen puanın alınması gerekiyor.   

Ancak sosyal medyadaki ilanlarda “ALES ve yabancı dil sınavlarına girmeden yüksek lisans ve doktora diploması verildiği” belirtiliyor. BirGün, sosyal medyada reklam veren Capital Akademi’ye ulaştı. İlanlara dair, “Bizim Uluslararası Dublin Üniversitesi (IDU) ile anlaşmamız var. Bu anlaşma kapsamında yüksek lisans ve doktora yapılabiliyor ama Yükseköğretim Kurulu (YÖK) denkliği olmuyor. Uzaktan eğitim veriyoruz. İki yılda mezun oluyorsunuz toplam 49 bin TL’ye diploma veriyoruz” şeklinde açıklama yaptılar. 

Capital Akademi’nin “Anlaşmamız var” dediği Uluslararası Dublin Üniversitesi’nin internet sitesinde ise “IDU, öğrencilerine kaliteli bir yükseköğrenim sunan, uluslararası bir ortamda çalışmak isteyen öğrencilerimiz için de yetkin akademik kadrosuyla online eğitimde bir cazibe merkezidir” deniyor. Uluslararası Dublin Üniversitesi adı altında faaliyet yürüten yapı ise aslında bir şirket. 

PGA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezer, 2022 yılında Hürriyet gazetesinde konuştu. Gezer, "2022 başında İngiltere’de kurduğumuz şirket ile lisans, yüksek lisans, doktora eğitimleri vermek üzere Uluslararası Dublin Üniversitesi’ni kurduk. Online üniversite işlemi o kadar detaylı ki bu konuyu sayfalar dolusu anlatabiliriz" dedi. Yani aslında Uluslararası Dublin Üniversitesi’nin bir şirket olduğunu anlattı. 

SİYASETÇİLER KULLANIYOR 

Birçok siyasetçinin öz geçmişinde de parayla diploma satan “Uluslararası Dublin Üniversitesi’nde eğitim aldığı” yazıyor. Örneğin, 31 Mart 2024 yerel seçimleri için belediye başkanı aday adayı olan bir AKP’linin öz geçmişinde, “Uluslararası Dublin Üniversitesi, Faculty of Economics and Administrative Sciences Türkiye Kampüsü’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans eğitimi gördüğü” belirtiliyor. 

Geçen seçimlerde Tekirdağ milletvekili aday adayı olan bir CHP’linin öz geçmişinde de “Uluslararası Dublin Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve kamu yönetimiyle beraber halkla ilişkiler okuyor” deniliyor. 

"49 bin TL’ye Dr. unvanı satılıyor" haberi, 03 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 04 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan 49 bin TL’ye Dr. unvanı satılıyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 49 bin TL’ye Dr. unvanı satılıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:BirGün Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:00 Demet Akalın, Zuhal Topal ile ilgili yıllar sonra itirafta bulundu
  2. 10:38 Nico Hulkenberg: Audi için yarışmak özel olacak
  3. 10:24 4 askeri görmek herkesin harcı, 5. askeri bulmak ise üstün zeka ister: Sadece 9 saniyeniz var
  4. 10:20 Sevgililerin tartışması kanlı bitti! Kadın, erkeği bıçaklayarak öldürdü
  5. 09:59 Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu: AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
  6. 09:52 Türkiye kişi başı gelirde alt ligde
  7. 09:48 Mersin'de 450 milyonluk yasa dışı bahis operasyonu
  8. 09:38 Canlı yayında gözaltı: Kızlarını 100 bin TL'ye sattılar
  9. 09:31 Dev banka iflas etti, kapatıldı: İflasın maliyetini 667 milyon dolar
  10. 09:25 Euroleague'in deneyimli hakemi hırsızlık yaparken yakalandı
  11. 09:21 İYİ Parti'de kurultay günü: Salona seyirci alınmıyor
  12. 09:15 Erdoğan ile görüşmede ne konuşacak: Özgür Özel açıkladı
  13. 08:57 Hastaneye 5 yıl boyunca fazla fatura kesmişler
  14. 08:54 MEB’in hazırladığı yeni müfredatta “Atatürk ve Cumhuriyet” seyreltildi
  15. 08:47 Bursa'da üretilecek: Yeni Renault Duster tanıtıldı
  16. 08:42 Şevket Çoruh güzel haberi fotoğrafla duyurdu
  17. 08:36 Gonca Vuslateri anne oldu: Bakın kızına hangi ismi verdi
  18. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  19. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  20. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
Türkiye Haberleri