5.8’lik İstanbul depreminde hasar gören 8 bina yıkıldı
5.8’lik İstanbul depreminde hasar gören 8 bi... Büyükçekmece'de geçtiğimiz yıl Eylül ayında meydana gelen 5.8'lik Silivri depreminin ardından hasarlı 8 binanın yıkımı yapıldı.
İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin ardından Büyükçekmece'de devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları bir kez daha dikkat çekti. 19 Mayıs Mahallesi (4), Atatürk Mahallesi (1), Ulus Mahallesi (1) Kamiloba Mahallesi (1) ve Bahçelievler Mahallesi (1) olmak üzere 8 ayrı bina eş zamanlı olarak yıkıldı. Yıkımı yapılan binalar geçtiğimiz yıl Eylül ayında Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremde hasar gören ve boşaltılan 30-40 yıllık binalar oldu.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün de yıkım çalışmalarını yerinde inceledi.
“BİNALARDA ÇIKMA OLMASI RİSKİ ARTIRIYOR”
Başkan Akgün, binaların yapımı sırasında dışarıya sarkan çıkmaların da büyük risk oluşturduğunu bu riskin İzmir depreminde de görüldüğüne dikkat çekerek, “Binanın altında bir 80'lik bir çıkma var. Bu binaların altındaki çıkmaları 11 sene önce kaldırarak binaların mukavemetini artırdık. Türkiye'nin tamamında bizim 11 sene önce başlattığımız bina çıkmalarını ortadan kaldırarak binalara az veya çok zarar veren bu çıkma meselesinin halletmemiz lazım. Çıkması olan binalara ruhsat vermiyoruz” dedi. İzmir'deki depremde hasar alan binaların birçoğunda çıkma tabanlar olduğunu hatırlan Akgün, “Binanın yıkılmasına sebebiyet veriyor bu çıkmalar. Binaların ayakta durması daha zor oluyor. Aşağısı dar yukarısı geniş oluyor. Yükler deprem hareketi ile sağa sola basmaya başladığında bu çıkmalar binaların aleyhine oluyor. Türkiye'de bu sistemin oluşturulması şart” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “süreç hızlansın” çağrısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hasarlı binaların ivedilikle yıkılıp yenilenmesi için süreci hızlandıracak önlemler almasının hayati önem taşıdığını belirten Akgün; “Hem yıkmla ilgili tebligatların hızlanması için elektronik tebligatı hem de yıkımdan sonra yapımı için de 1 kişinin müracaatıyla veya maksimum yüzde 50’nin imzasıyla ruhsatların verilebilmesi için düzenleme yapılması gerekiyor. En önemli sorunlardan bir tanesi de bu ruhsatlandırma ve yıkım işinde içerinin boşaltılması. Çürük raporunu alıyorsunuz, tebligatı yapıyorsunuz, içerisindeki vatandaşın direnmesi sonucu belediye yer bulacak, malı taşıyacak bir sürü zaman geçiyor. Bu tahliye edilmesine de büyük bir hız kazandırılması lazım. Çürük raporu alındıktan sonra öyle keskin bir karar ve kanuni düzenleme olmalıdır ki elimizde vatandaş bunun içerisinde en çok 7 gün veya 15 gün kalabilsin” dedi.
“İBB Meclisi büyük bir vebal altındadır”
Başkan Akgün, deprem riski bulunan mahallerinin planlarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinden geçiremediklerini ifade ederek, “Biz yüksek kat ya da gökdelen istemiyoruz. Yatay yapılaşmayı sürdüren bir belediye olarak İBB meclisini göreve davet ediyorum. İBB Meclisi büyük bir vebal ve sorumluluk altındadır. Bize İstanbullu, İstanbul'u depreme hazırlayın trafiğe hazırlayın diye oy vermiştir ama İBB meclis üyeleri 600 saat konuştuysa bunun 595 saati kendi siyasi menfaati ve karşılıklı horoz dalaşı şeklinde geçmiştir.
Mecliste İstanbul depremi ile ilgili herhangi bir faaliyet bugüne kadar olmamıştır. Ancak plan ve büro çalışmaları devam ediyor; ancak meclisin en önemli görevi alabildiğine hızlı davranarak plan sorunu olan yerlerde planları bitirmeli ve halkın önünü açmalıdır. Örneğin Büyükçekmece Kumburgaz sahilinde vatandaşlarımız öldüğü zaman bunun direkt sorumlusu İBB Meclisidir.
Horoz dövüşünden başka bir şey yapmayan İBB Meclisinin bu tutumundan vazgeçmesi ve İstanbul halkının beklentilerine cevap vermesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
"5.8’lik İstanbul depreminde hasar gören 8 bina yıkıldı" haberi, 03 Kasım 2020 tarihinde yazılmıştır. 03 Kasım 2020 tarihinde de güncellenmiştir. 3. Sayfa kategorisi altında bulunan 5.8’lik İstanbul depreminde hasar gören 8 bina yıkıldı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 5.8’lik İstanbul depreminde hasar gören 8 bina yıkıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. 3. Sayfa konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.