5 YILDIR SÜREN YASAK: Van'daki toplantı ve gösteri yasağı Anayasa Mahkemesine taşındı

5 YILDIR SÜREN YASAK: Van'daki toplantı ve gösteri yasağı Anayasa Mahkemesine taşındı

5 YILDIR SÜREN YASAK: Van'daki toplantı ve g... Van'da 5 yıldır süren toplantı ve gösteri yasağı AYM'ye taşındı

Van Valiliği'nin 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana kesintisiz uyguladığı toplantı ve gösteri yapma yasağı Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Türkiye'nin diğer bütün illerinde kaldırılmış olmasına rağmen Van'da süren yasağın uzatılma gerekçesi ise 'kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi' olarak açıklanıyor.

Van’da 5 yılı aşkın bir süredir her türlü eylem ve etkinlik yapmanın yasak olduğu öğrenildi. Üç valinin değiştiği kentte 15 günde bir yenilenen yasak kararı 1967 gündür kesintisiz sürüyor. Van Barosu’nun iptal davaları reddedilirken, yasak Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Sputniknews'in haberine göre; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL kapsamında tüm Türkiye’de uygulanan toplantı ve gösteri yasağı diğer illerde kaldırılırken, Van’da ise 5 yılı aşkın süredir devam ediyor. İlk yasaktan bu yana kentte 3 vali değişse de yasak kararı değişmedi. Bin 967 gündür kesintisiz süren yasak, her 15 günde bir Valilik açıklamasıyla 15 gün daha uzatılıyor. Van Valiliği, 30 Kasım’da yaptığı açıklama ile yasağı 15 gün daha uzattı. 15 günlük yasak kararı, 14 Aralık’a kadar sürecek.

YASAĞIN GEREKÇESİ: KAMU DÜZENİ

Van Valiliği’nin açıklamasında “Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla…” denilerek, istisnai durumlarda düzenlenecek etkinlikler için izin alınması şartı getirdi.

MAHKEMELER YASAĞI HUKUKA UYGUN BULDU

Yasağın uzaması kentteki hukukçular, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti. Van Barosu, yasağın uzaması nedeniyle 2018 yılından bu yana alınan 14 yasak kararı için ayrı ayrı iptal davası açtı. Açılan davalar yerel mahkemeler tarafından reddedildi. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan istinaf başvuruları da yerel mahkemenin verdiği kararın hukuka ve yasağa uygun olduğu belirtilerek reddedildi.

"KARARLAR VAN VALİLİĞİ'Nİ DE AŞIYOR"

Yasaklarla ilgili açıklama yapan Van Barosu’ndan avukat Mahmut Kaçan, “Hiçbir gerekçe sunulmuyor, sadece yerel mahkemenin kararının hukuka ve yasaya uygun olduğuna ilişkin tek cümleyle red kararları veriliyor. Biz bundan şunu anıyoruz, aslında Van merkezi bir şekilde bu toplantı gösteri yürüyüşleri yasak kararları ile pilot bir kent seçilmiş durumda. Çünkü bu Van Valiliği’ni de aşacak şekilde alınan kararlardır. Artık günümüzde keyfi, ölçüsüz, anayasal bir hak olan toplantı, gösteri, yürüyüş hakkının özüne dokunacak şekilde Van ilinde bu hak fiilen ortadan kaldırılmış durumda” dedi.

"YASAK GEREKÇELERİNİN VAN'LA İLGİSİ YOK"

Yasaklarla ilgili belirtilen gerekçelerin Van ile hiçbir ilgisinin olmadığını söyleyen Kaçan “Bu yasaklarla ilgili yargılama aşamasında ileri sürülen gerekçelerin tamamı Van ili ile hiçbir şekilde ilgisi yok. Mesela İzmir’de öldürülen Fırat Çakaroğlu, Diyarbakır’da öldürülen Yasin Börü, Suriye’de meydana gelen çatışmada öldürülen MLKP genel sekreteri Bayram Namaz gibi uçuk, Van’la hiçbir ilgisi olmayan ve irtibatlandırılamayacak gerekçelerle bu yasaklar savunuldu. Maalesef yargı da belli ki merkezi düzeyde alınan bu kararın uygulayıcısı ve uygulama ortağı şeklinde bir rol almış durumda” şeklinde konuştu.

"MUHALİF PARTİLERİN FAALİYETLERİ DE YASAK KAPSAMINDA"

“Bu yasaklar giderek diğer yasalarda düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa tabi olmayan faaliyetlere de uygulanmaya başlandı” diyen Kaçan şöyle devam etti:

“Mesela siyasal partilerin faaliyetleri toplantı gösteri kanunu dahilinde yasaklanamaz. İl idare kanunun Van valisine verdiği yetkiyle yasaklanamaz. Ama görüyoruz ki bunun içinde CHP de dahil muhalif partilerin kendi tüzükleri ve siyasi amaçları doğrultusunda yürüttükleri faaliyetler de bu yasak gerekçe gösterilerek idari yaptırım cezalarına tabi tutuluyor. Mesela HDP 2020 yılında Ankara’da düzenleyeceği kongresine çağrı içeren bir duyuru metnini dağıtan HDP üyelerine bu yasak gerekçe gösterilerek idari para cezaları kesildi.”

"VAN'DA 5 YILDIR ANAYASAL HAKKA ERİŞİM YOK"

Yasakların eşit uygulanmadığını söyleyen Kaçan “Bu yasaklar iki yüzlüce uygulanıyor. Hükümeti destekleyen bir etkinlik yaparsanız hiçbir şekilde bu yasağın konusu olmuyorsunuz. Ama mesela bir meslek örgütü veya bir sendika kendi faaliyet alanı gibi yada kamusal bir yararla ilgili etkinlik düzenlediğinde de bu yasak gerekçe gösterilerek yasaklanıyor. En bariz örneği de Van Tabipler Odası, trafik kazasında hayatını kaybeden hekimle ilgili yapmak istedikleri basın açıklaması da bu yasak gerekçe gösterilerek engellendi. Tabipler Odası başkanı yaka paça gözaltına alındı. Çok yakın tarihte bir esnaf, sokak satıcısı megafonla meydana gelen son zamları eleştirdiği için bu yasak gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Yani o kadar ölçüsüz ve keyfi uygulanıyor ki… 5 yıldır fiilen anayasal bir hak Van’da kaldırılmış durumda” dedi.

YASAK KARARI ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞINDI

Van’daki yasağın Türkiye’de bir örneği olmadığını kaydeden Kaçan, yasak ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu söyledi. Kaçan “Açtığımız davalar da sonuçsuz kaldı. Van’da yaşayan bir avukat olarak, anayasal bir hakkımın ortadan kaldırıldığını düşündüğüm için kendi adıma da ayrı bir dava açtım. O da reddedildi. Reddedilince bireysel olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurdum. Barolar, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuramadığı için ben kendi adıma avukatım aracılığıyla başvurdum. Oradan çıkacak kararı da merakla bekliyorum” şeklinde konuştu.

CHP: STANT AÇMAMIZA İZİN VERİLMİYOR AMA İKTİDAR PARTİSİNE KISITLAMA YOK

Kentteki muhalif partiler de yasağa tepkili. CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, bu yasak gerekçesiyle birçok etkinliklerinin yasaklandığını belirterek şunları söyledi:

“Bu tür yasakların bölge ile ilgili yapılmaması gerektiğini, temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu, anayasa güvencesi altında olduğunu söyledik. CHP olarak yapmak istediğimiz bir çok etkinlik bu yasak gerekçe gösterilerek engellendi. Mesela üniversitelerde stant açamıyoruz, Van’ın çeşitli kesimlerinde stant açamıyoruz. İktidar partisi çeşitli dernekler üzerinden bu tür faaliyetlerini gösterebiliyorlar. Bizim faydalanamadığımız hususlarda iktidar partisi rahat bir şekilde faydalanabiliyor. Çeşitli dernekler altında aynı şekilde siyasi faaliyetlerine devam edebiliyorlar. Bununla ilgili çeşitli girişimlerde bulunduk. Genel merkezimize bildirerek parlamentoda gündeme getirilmesi hususunda soru önergeleri vermeye çalıştık.”

HDP: İKTİDAR DIŞINDA HİÇBİR PARTİ YA DA KURUM ETKİNLİK YAPAMIYOR

HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan da “5 yıldır keyfi bir uygulama var. 15 günde bir tekrarlanan bir uygulama. 5 yıldan beridir hiçbir sivil toplum örgütü, hiçbir sendika, siyasi parti, mevcut iktidar dışındaki partiler, muhalif kesimler, odalar sendikalar hiçbir eylem ve etkinlik yapamıyor. Anayasal bir hak olan basın açıklamaları bile, kendi kurumlarının kapısı önünde bile neredeyse izin verilmiyor. Mesela ben HDP Eşbaşkanıyım ve bu yasaklar nedeniyle şimdiye kadar değişik gerekçelerle hakkımda soruşturmalar açılıyor. 25 Kasım’da kadına yönelik şiddet ile ilgili yapılmak istenen eylem ve etkinlik, iktidar partisi kadın kolları Van’ın en merkezi yerinde yürüyüşlerini de yaptılar, açıklamalarını da yaptılar. Ama muhalif kesimlere gelince onların söylediği güzergahta, yolda değil kaldırımda yürüme şeklinde en son örneği bu. Siyasi partilerin hiçbir çalışmasına izin verilmiyor. HDP olarak stant açmak için başvurduk bizim hiçbir şekilde stantlarımıza izin verilmezken kendileri seyyar araçlarla üye çalışması yapabiliyorlar” dedi.

"5 YILDIR SÜREN YASAK: Van'daki toplantı ve gösteri yasağı Anayasa Mahkemesine taşındı" haberi, 09 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 09 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan 5 YILDIR SÜREN YASAK: Van'daki toplantı ve gösteri yasağı Anayasa Mahkemesine taşındı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 5 YILDIR SÜREN YASAK: Van'daki toplantı ve gösteri yasağı Anayasa Mahkemesine taşındı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  2. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  3. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  4. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  5. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  6. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  7. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  8. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  9. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  10. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  11. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  12. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  13. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  14. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  15. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  16. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  17. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  18. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  19. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  20. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
Yargı Haberleri