50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasına ilişkin hükümet hakkında suç duyurusu

50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasına ilişkin hükümet hakkında suç duyurusu

50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çal... TÜRKİYE'de 49 milyon kişinin kimlik bilgilerinin bilgisayar korsanları tarafından çalındığı iddiasıyla, Halkın Kurtuluş Partisi Genel Başkanlığı adına Avukat Tacettin Çolak, hackerler, hükümet yetkilileri, YSK ile nüfus...

TÜRKİYE'de 49 milyon kişinin kimlik bilgilerinin bilgisayar korsanları tarafından çalındığı iddiasıyla, Halkın Kurtuluş Partisi Genel Başkanlığı adına Avukat Tacettin Çolak, hackerler, hükümet yetkilileri, YSK ile nüfus ve vatandaşlık yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.


Başvuru öncesi bir açıklama yapan Avukat Tacettin Çolak, 49 milyon 611 bin 709 vatandaşın temel kimlik bilgilerinin Romanya merkezli bir siteye yüklenmesi, o siteden de dünyanın dört bir yerine dağıtılmasının büyük bir skandal olarak tarihe geçtiğini söyledi. Uzmanların açıkladığı gibi, kimlik bilgileri ile kredi çekme, resmi belge alma, vekalet vererek mal varlığı devri, okul ve ehliyet gibi resmi işlemlere kadar birçok şeyi yapma riski bulunduğunu hatırlatan Çolak, "Veri tabanını ele geçiren bilgisayar korsanlarının kullandığı bilgisayarların sunucuları Romanya'da gözüküyor. Verilerin yüklendiği internet sitesinin web alanını ise İzlanda'dan alındığı tespit edildi" dedi.

'AKP HÜKÜMETİ ZAAFİYET İÇERİSİNDEDİR'

tacettin.jpg

Çolak dilekçesinde, "Bu olayla birlikte bir kez daha ortaya çıkmıştır ki, AKP hükümeti, vatandaşların kişisel bilgilerini koruyamayacak kadar güvenlik zafiyeti içindedir. Sorumlular hakkında 'Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri bir başkasına verme, yayma ve ele geçirme, hukuka aykırı olarak bilişim sisteminin bir kısmına veya bütününe girme veya orada kalmaya devam etme' suçlarından dava açılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

HKP'nin şikayetle ilgili açıklaması şu şekilde; 

HKP olarak; 50 milyon TC vatandaşının tüm kişisel bilgilerinin hackerlar tarafından çalınması ve internet ortamında paylaşılmasına ilişkin suç duyurusunda bulunduk. Suç duyurusu dilekçemizi Ankara Cumhuriyet Savcılığına gönderilmek üzere İzmir C. Savcılığına teslim ettik. Hırsızlık, vurgun, talan ve yolsuzluğun başını alıp gittiği bu ortamda Devletin vatandaşlarının kişisel verilerini dahi koruyamaz hale getirilmiş olması, yaşadığımız içler acısı durumu göstermektedir.  Bu skandalın birinci dereceden sorumlusu olan AKP Hükümetinin yetkilileri ise suçluyu başka yerde arayarak hedef saptırmaktadır. Bu nedenle gerçek sorumluların yargılanması için bu suç duyurumuzu yaptık.
Yaptığımız suç duyurusunun dilekçesini aynen yayımlıyoruz:

İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
KANALIYLA
ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNAN……………...: Halkın Kurtuluş Partisi Genel Başkanlığı
Karanfil Sokak No:24/15 Kızılay/ANKARA
V E K İ L L E R İ……….: Av. Orhan ÖZER, Av. Metin BAYYAR, Av. Ayhan ERKAN,
Av. Ali Serdar ÇINGI, Av. Tacettin ÇOLAK, Av. Sait KIRAN, Av. Ayça ALPEL, Av. Halil AĞIRGÖL, Av. Pınar AKBİNA,
Av. Doğan ERKAN
Ortak adres: Kızılırmak Cad. No: 7/9 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
Halit Ziya Bulvarı No: 33 Kat: 2/203 Konak/İZMİR
ŞÜPHELİLER…………...:
1- Cthulhu takma adını kullanan Thomas White adlı İngiliz Hacker
2- ROR(RG) Takma Adını Kullanan Hacker
3- Yolsuzluğa Karşı Bu Bilgileri Yayınlamaya Karar Veren Hükümet Yetkilileri
4- Yüksek Seçim Kurulu Yetkilileri MERNİS Yetkilileri
5- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Yetkilileri
6- Suçun Oluşmasına Yardımcı Olan veya Göz Yuman Romanya ve İzlanda’dan Suçu İşleyenlerde Dahil Diğer İlgililer
SUÇ………………….…..: Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Kaydetme,
Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Bir Başkasına Verme, Yayma, Ele Geçirme, Hukuka Aykırı Olarak Bilişim Sisteminin Bir Kısmına veya Bütününe Girme veya Orda Kalmaya Devam Etme. (TCK 135,136, 137,243)
SUÇ TARİHİ..............: 3 Nisan 2016 ve Öncesi
YASAL MEVZUATI…..: TCK Ve Sair İlgili Mevzuat
AÇIKLAMALAR………: I- OLAYLAR:
Son günlerde “bunu da yaşattılar'' dedirtecek cinsten bir olay yaşadık. Öyle ki 49.611,709 vatandaşımızın temel kimlik bilgilerinin Romanya merkezli bir siteye yüklenmesi, o siteden de dünyanın dört bir yerine dağılması büyük bir skandal olarak tarihe geçecektir.
Gazetelerden öğrendiğimize göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, bu konuda re’sen bir soruşturma başlatmış, kimlik verileri çalınanlarca yapılan şikâyetler de bu dosya kapsamına alınmakta imiş.
Çeşitli basın ve yayın kuruluşunda yer alan kimlik bilgilerinin dağıtılması haberi, ülkemiz insanlarını haklı olarak paniğe sevk etmekte ve uzmanlara göre; sızdırılan kimlik bilgileri ile kredi çekmekten, resmi belge almaya, vekâlet vererek mal varlığı devrinden, okul ve ehliyet gibi resmi işlemlere kadar birçok şeyi yapma riski taşımaktadır.
Dağıtılma haberi, çeşitli haber sitelerinde yer almış olup, abcgazetesi.com adlı haber sitesinde ayrıntılı bir biçimde yer alması nedeniyle şikâyetimize ilgili haber sitesini referans almayı uygun bulduk. 5 Nisan 2016 tarihinde “50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgileri ''sızdırıldı''başlığını taşıyan haberde “Toplamda 49 milyon 611 bin 709 kişiye ait kimlik bilgilerini barındıran veri tabanını inceleyen Associated Press (AP) haber ajansı, "Sorguladığımız 10 TC kimlik numarasının 8'i listede doğru detaylarla birlikte yer alıyordu" dedi.''ifadeleri ile “Veri tabanını ele geçiren bilgisayar korsanlarının kullandığı bilgisayarların sunucularının Romanya'da olduğu gözüküyor. Verilerin yüklendiği internet sitesinin web alanının ise İzlanda'dan alındığı belirlendi.'' ifadeleri yer almış; ayrıca aynı haberde TC Kimlik Numarası, Ad Soyad, Anne Adı, Baba Adı, Cinsiyet, Doğum Yılı, Doğduğu Şehir, Nüfus Kayıt Yeri ve Açık Adresin veri tabanında yer alan bilgiler olduğu ifadesi yer almıştır.
(http://finans.mynet.com/haber/detay/dunya/50-milyon-turk-vatandasinin-kimlik-bilgileri-sizdirildi/116850/)
6 Nisan 2016 tarihli yine abcgazetesi.com adlı sitenin “Devletin Zirvesinden farklı ’50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalınması’ açıklamaları'' başlıklı haberde “Sızıntı iddiasının arkasında ise iki ünlü hacker bulunuyor. “Cthulhu'' takma adını kullanan Thomas White adlı İngiliz bir hacker, “ROR[RG]'' takma adı kullanan bir hackerın, Emniyet Genel Müdürlüğü veritabanından bilgileri çaldığını ve kendisinin veritabanını yaymasını istediğini açıklamıştı. İddialara göre ROR[RG] takma adı kullanan hacker, Şubat ayına kadar EGM sistemine giriş yapabiliyordu. White, ROR[RG]’nin “hükümetin son aylardaki ihlallerinin ışığında, yolsuzluğa karşı bu bilgileri yayınlamaya karar verdiğini'' belirtti.''ifadeleri yer almıştır.
Böylelikle iki hackerin EGM sistemine girebildikleri ve verileri EGM siteminden aldıkları belirtilmiştir. Hackerların iddialarına göre hükümet son aylardaki ihlallerinin ışığında, yolsuzluğa karşı bu bilgileri yayınlamaya karar vermiştir. (http://finans.mynet.com/haber/detay/dunya/50-milyon-turk-vatandasinin-kimlik-bilgileri-sizdirildi/116850/)
Yine haberde “Veri tabanını ele geçiren bilgisayar korsanlarının kullandığı bilgisayarların sunucularının Romanya'da olduğu gözüküyor. Verilerin yüklendiği internet sitesinin web alanının ise İzlanda'dan alındığı belirlendi''ği ifade edilmiştir.
Haberde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM’ın "Bu eski haber, 2010'da böyle bir iddia ortaya atılmıştı. Güncel değeri yok" sözlerine de yer verilmiş, Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ’ın ise ilgili bakana katıldığına ilişkin sözlerine de yer verilmiştir. Hükümet yetkileri konuya umursamaz yaklaşmaktadırlar. Buna karşın www.CNNTÜRK.com adlı haber sitesinde “Binali YILDIRIM böyle dese de korsanlar boş durmamış, yurt dışı çıkışlı bir internet sitesinden yayınlamaya devam etmişlerdir.'' şeklinde haber çıkmıştır.
CNNTÜRK.com adlı sitedeki haberde, Hürriyet Gazetesi’nden İsmet BERKAN’ın konuyla ilgili köşe yazısına da değinmiş olup, İsmet BERKAN’ın yazısında “Taa 2010 yılında İstanbul polisi, kişilerin tapu ve üzerlerine kayıtlı araç bilgilerini içeren bir veri tabanını avukatlara satan bir şebekeyi yakalamıştı. Avukatlar bu bilgilere o zaman 2.500-3 bin lira arası bir para ödüyordu; çünkü bu bilgiler sayesinde icra takibi işlerini daha kolay yapıyor, rakiplerine fark atabiliyorlardı. O zaman bilgi veren polise göre bu şebekenin kazancı 3 milyon lira civarındaydı; yani binin üzerinde avukata veri tabanını satmışlardı.'' şeklinde ifadelerin olduğu belirtmiştir. (http://www.cnnturk.com/turkiye/kimlik-bilgilerimiz-nasil-calindi)
Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ konuyla ilgili YSK’yı suçlamış ve "Bu çalışma içerisinde bundan sonraki seçimlerde YSK'nın paylaşacağı verilere de bir sınırlama getirmeyi planlıyoruz. YSK bundan sonraki seçimlerde vatandaşlarımızın kimlik bilgilerini herhangi bir siyasi partiyle bugünkü usül ve yöntemle paylaşmayacaktır. Buna yasal sınırlamalar getireceğimizi buradan ifade etmek isterim." İfadelerinde bulunmuştu. (

"50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasına ilişkin hükümet hakkında suç duyurusu" haberi, 08 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasına ilişkin hükümet hakkında suç duyurusu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasına ilişkin hükümet hakkında suç duyurusu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  2. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  3. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  4. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  5. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  6. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  7. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  8. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  9. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  10. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  11. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  12. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  13. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  14. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  15. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  16. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  17. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  18. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  19. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  20. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
Gündem Haberleri