6 adımda İnternet ortamından kurtulun

6 adımda İnternet ortamından kurtulun

6 adımda İnternet ortamından kurtulun Malum, artık internet ve bilgi çağında yaşıyoruz. İnsanlar eskiden aradıkları bir bilgiye ulaşabilmek için kütüphanelere gidip, saatlerce kitapları .

Malum, artık internet ve bilgi çağında yaşıyoruz. İnsanlar eskiden aradıkları bir bilgiye ulaşabilmek için kütüphanelere gidip, saatlerce kitapları araştırmak zorunda kalıyorlardı. Fakat günümüzde bilgiye ulaşmak için yapmanız gereken tek şek Google’a sormak.

Akıllı telefonunuzdan, bilgisayarınızdan ya da internet erişimi bulunan herhangi bir cihazdan istediğiniz bilgiye ulaşmak hiç de zor değil. Üstelik bu durumu kişiler için de geçerli. Dilediğiniz kişiye internet üzerinden bir şekilde erişmeniz, onun hakkında bilgi toplamanız hiç de zor değil.

Peki kişinin kendisini internetten silmesi mümkün mü? Bu sorunun cevabı biraz zor da olsa evet. Eğer kendinizi internetten silmek istiyorsanız, mutlaka uygulamanız gereken 6 adım bulunuyor. Peki bunlar ne?

Bugün ki yazımızda kendinizi internetten silmek için yapmanız gereken 6 adımı sizlerle paylaşacağız.

 

Sosyal medya hesaplarından kurtulun

Kendinizi internetten silmek için atacağınız ilk adım sosyal medya hesaplarınızı tamamen ortadan kaldırmak olacaktır. Bakın dondurma demiyoruz. Sosyal medya hesaplarınızı tamamen silmeniz gerekiyor.

Sosyal medya hesaplarının ardından kaydınızın olduğu ne kadar e-ticaret sitesi varsa onların da hepsini devre dışı bırakmanız lazım.

Uzun lafın kısası, ilk adımınız üyeliğiniz olan tüm sitelerden kendinizi silmek olacaktır.

Veri toplama sitelerinden kendinizi kaldırın

Gelelim işin zorlu kısımlarından ilkine. Sosyal medya ve forum tarzı sitelerden kendinizi silmek kolaydır. Fakat söz konusu veri toplama siteleri olduğunda biraz uğraşmanız gerekebilir.

Malum internet üzerinde pek çok veri toplama sitesi bulunuyor. Bunlara tek tek bakarak kaydınızın olduğu siteye mail atmanız gerekiyor. Bazı siteler basit bir mail ile sizin kaydınızı silebiliyorlar. Bazıları ise silme işlemi için faks vb. çetrefilli yollarla uğraşmanızı talep ediyorlar.

Kendinizi bu veri toplama sitelerinden çıkarmayı başarırsanız, yüksek bir ihtimalle Google’ın arama sonuçlarından da çıkmış olacaksınız. O yüzden bu adımı mutlaka yerine getirmeniz gerekiyor.

Bilgilerinizi web sitelerinden doğrudan kaldırın

Kendinizi internetten silmek için önemli olan unsurlardan birisi de forum vb. üyelik usulü çalışan sitelerden kayıtlarınızı tamamen silmeniz.

Burada sadece profilden bahsetmiyoruz. Daha önce yazdığınız, çizdiğiniz ne varsa herşeyin silinmesinden bahsediyoruz.

Bunun için kolay yoldan hesabınızı kapatmak yeterli olmayacaktır. En kestirme yol ise site yetkilileriyle iletişime geçerek size dair tüm verileri silmesini istemeniz olacaktır.

Elbette burada site sahiplerinin böyle bir zorunluluğunun bulunmadığını da belirtmek gerekiyor. O yüzden kibar bir dil kullanmak sizin yararınıza olabilir.

Kişisel bilgilerinizi sitelerden silin

Genel olarak kurumsal sitelerden bilgilerinizi silmek bazen sandığınızdan çok daha zor olabilir. Örneğin kredi kartı bilgilerinizin saklı olduğu siteler.

Bu tarz siteler genel olarak bilgilerinizi saklayarak daha sonra oturumunuzu açtığınızda üyeliğinizi tekrar aktif edecektir. O yüzden bu tarz kişisel bilgilerin paylaşıldığı kurumsal sitelerle birebir etkileşim halinde olmak sonuç almanız açısından daha doğru bir adım olacaktır.

internet

Eski arama sonuçlarını kaldırın

Yazdığınız bir iletiyi sitelerden sildirseniz bile bunu Google’ın ön belleğinden sildirmedikten sonra amacınıza tam olarak ulaşmış sayılmazsınız.

Şöyle ki utandığınız bir forum iletisini, site sahibiyle iletişime geçerek sildirmeniz mümkün. Fakat bu ileti aratıldığında Google’ın ön belleğinde bulunabilir. Peki bunu nasıl sildireceksiniz?

Direkt olarak Google ile iletişime geçerek bu ön belleği sildirebilirsiniz. Elbette Google’ın bu tarz sorunlara her zaman olumlu yaklaşmadığını da belirtmek gerekiyor.

Son olarak e-posta hesaplarınızı kaldırın

Kendinizi internetten silmek için atmanız gereken son adım e-posta hesabınızı tamamen silmek olacaktır. Malum, bu aşamaya gelene kadar e-posta hesabınız iletişim için önemli bir role sahipti.

Fakat ilk 5 adımı uyguladıysanız ve başarılı olduysanız geriye sadece e-posta hesabınızı silmek kalıyor. Eğer e-posta hesabınızı da silerseniz, kendinizi internetten tamamen silmiş olacaksınız.

"6 adımda İnternet ortamından kurtulun" haberi, 03 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan 6 adımda İnternet ortamından kurtulun haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 6 adımda İnternet ortamından kurtulun 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Teknoloji Haberleri