6 Şubat depreminin senesi geliyor: Depremzede vatandaşlar hala çadırda yaşıyor!

6 Şubat depreminin senesi geliyor: Depremzede vatandaşlar hala çadırda yaşıyor!

6 Şubat depreminin senesi geliyor: Depremzed... "Asrın felaketi" olarak adlandırılan, en çok da denetimsizliğin sonucu olan 6 şubat depreminde 11 şehir etkilenmişti. Depremden sağ çıkan vatandaşlar ölüme terk edildi ve depremin senesi dolmasına 4 gün kala hala daha vatandaşlar çadırda yaşamaya terk edildi.

Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde, saat 04.17’de meydana gelen, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde  7.7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Ardından saat 13.24’te düzce merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Depremlerde; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elâzığ illerinde resmi açıklamalara göre 50 bin 783 kişi yaşamını yitirdi, 11 ilde 14 milyon kişi etkilendi.

Depremlerin üstünden 1 yıl geçti fakat aradan geçen sürede gereksinimler tamamlanamadı. Enkaz kaldırma çalışmalarının hala devam ettiği Hatay Samandağ’da depremzedeler konteyner kentlerde kendilerine yer bulamıyor. Soğuk havada çadırda ısınamadıklarını belirten depremzedeler, bir depremzede çadırında çıkan yangında iki çocuğun yaşamını yitirdiği 4 Ocak’tan bu yana elektrikli ısıtıcı kullanırken de tedirgin.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Birkaç ay içerisinde deprem bölgesinde 309 bin konutun inşasına başlıyoruz. Sizlerden bunun için 1 yıl süre istiyorum. Ölenleri geri getiremeyiz, onların haricinde tüm yaraları saracak kudrete sahibiz" demişti. Çadırda yaşayan afetzedeler ise yıkılan evlerinin yeniden inşası için hala beklediklerini söylüyor. Depremzede Gülben Çiçek, iki çocuğu ve eşi ile birlikte bir senedir çadırda yaşıyor. Çiçek, "Evimizin enkazı kaldırıldıktan sonra başvuru yaptım. AFAD 4 aydır konteyner göndermiyor" diye yakındı.

Çiçek, yaşadığı zorlukları, "Çadırım bu, mutfağım bu tarafta tuvaleti kendi imkanlarımızla yaptık. Çok yağmur yağdığı zaman çocuklarımı tuvalete geçirmek için şemsiyelerle gidiyoruz. Son 1 aydır içeriye su geçiyor, güneşten dolayı yıpranma oluyor" sözleriyle söyledi. Çadırda kişisel temizlik imkanlarının da kısıtlı olduğunu belirten Çiçek, "Banyomuz yok. Çocuklarımı annemlere götürüyorum. 1 yıl geçmesine rağmen toplanacak diye bir şey yok çünkü hala ağır hasarlı binalar yıkılıyor, ölen canlarımız bulunamadı" dedi. Samandağ’ın Sutaşı mahallesinde konteyner bulamayıp çadırda yaşamak zorunda kaldığını söyleyen Ali Latifeci de "Hala biz çadırda yaşıyoruz, konteyner vermediler" diye konuştu.

Daviya Hüzmeli ise depremin yaşandığı günden beri ne çadır ne de konteyner bulamadıklarını söyleyerek, "İki tane çocuğum var çadırım bile yok. Annemlerde, amcamlarda şurada burada kalıyorum. Şu an komşulara gönderdim ısınsınlar diye" dedi. Biri 3, diğeri 1,5 yaşında çocukları ile yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Hüzmeli, "Konteyner başvurusu yaptım o da onaylanmadı. Çadır da verilmedi. Sürekli başvuru yapıyorum konteyner kente geçebilmek için. Bir ara valiye denk geldim, konuştum. Konteyner istiyorum diye. ‘Kaydını alın’ dediler. Kaydımı da aldılar fakat verilmedi" diye konuştu.

 

"6 Şubat depreminin senesi geliyor: Depremzede vatandaşlar hala çadırda yaşıyor!" haberi, 02 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 6 Şubat depreminin senesi geliyor: Depremzede vatandaşlar hala çadırda yaşıyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 6 Şubat depreminin senesi geliyor: Depremzede vatandaşlar hala çadırda yaşıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:23 Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
  2. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  3. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  4. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  5. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  6. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  7. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  8. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  9. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  10. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  11. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  12. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  13. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  14. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  15. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  16. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  17. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  18. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  19. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  20. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
Gündem Haberleri