65 sağlık çalışanı Gazze'deki durumu anlattı: Kafasından vurulmuş bebekler ve intihar eden çocuklar

65 sağlık çalışanı Gazze'deki durumu anlattı: Kafasından vurulmuş bebekler ve intihar eden çocuklar

65 sağlık çalışanı Gazze'deki durumu anlattı... 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de görev yapan Amerikalı sağlık çalışanları, savaşın yarattığı yıkımı ve yaşanan trajedileri aktardı. Gördükleri korkunç manzaralar, bölgedeki insani krizin boyutunu gözler önüne seriyor. İşte detaylar...

Gazze'deki yıkımın boyutlarına dair önemli veriler, uydu görüntüleri, insani yardım kuruluşları ve Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan toplandı. Ancak, İsrail, gazetecilerin ve insan hakları araştırmacılarının bölgeye girişine sınırlamalar getirirken, yalnızca sınırlı sayıda İsrail ordusuyla yapılan haber gezilerine izin veriyor.

Buna rağmen, savaşı başından beri takip eden bağımsız gözlemciler mevcut. Bu gözlemciler arasında gönüllü sağlık çalışanları da bulunuyor. ABD’nin önde gelen yayın organlarından The New York Times muhabiri Feroze Sidhwa, 7 Ekim 2023’ten itibaren Gazze’de görev yapan Amerikalı sağlık çalışanlarıyla irtibat kurarak önemli bir araştırma gerçekleştirdi.

Sidhwa, Gazze’deki 65 sağlık çalışanına savaşın getirdiği yıkımı ve sivillere yönelik katliamı gözler önüne seren bir anket yaptı. Gönüllü sağlık görevlileri, hastanelerde karşılaştıkları dehşet verici vakaları aktardı.

YARALI ÇOCUKLAR VE KORKUNÇ DURUMLAR

44 doktor, hemşire ve sağlık görevlisi, başından ya da göğsünden vurulmuş çok sayıda çocuk hastasıyla karşılaştı. 36 yaşındaki Dr. Mohamad Rassoul Abu-Nuwar, acil serviste geçirdiği dört saatlik süre boyunca, kafatasında tek kurşun yarası olan altı çocuğa müdahale ettiğini belirtti. Diğer sağlık çalışanları, tedavi eksikliği nedeniyle birçok çocuğun hastane zemininde kan kaybından yaşamını yitirdiğini aktardı.

23 yaşındaki sağlık görevlisi Rania Afaneh, çenesinden vurulmuş bir çocuğun acil servise getirildiğini, çocuğun kafasında kırık olduğunu ve kendi kanında boğulduğunu söyledi. Dr. Mimi Syed, 8 Ağustos - 5 Eylül tarihleri arasında hastalarında başından ya da göğsünün sol tarafından vurulmuş çocukların çoğunlukla ya ölü ya da kritik durumda hastaneye getirildiğini ifade etti.

KESKIN NIŞANCI TEHDITI

Dr. Khawaja Ikram, 3 ve 5 yaşındaki iki çocuğun kafasında tek bir kurşun deliği olduğunu belirtti. Çocukların babaları, Han Yunus’tan çekilen İsrail ordusunun ardından evlerine dönmeye çalıştıklarını söyledi. Ancak her ikisi de bir keskin nişancı tarafından vurulmuştu. Dr. Ahlia Kattan ise, kafasından vurulmuş 18 aylık bir kızı tedavi ettiğini ve çocukların hastaneye gelişinin artık neredeyse günlük bir olay haline geldiğini bildirdi.

BESLENME YETERSIZLIĞI VE PSIKOLOJIK SORUNLAR

Gönüllü sağlık çalışanları, Filistinli sağlık çalışanları ve genel nüfusta ciddi beslenme yetersizliği gözlemledi. 42 yaşındaki Dr. Ndal Farah, hastaların yetersiz beslenmesinin yaygın olduğunu ve Nazi toplama kamplarını andıran görüntülerle karşılaştıklarını dile getirdi. 33 yaşındaki Abeerah Muhammad, hastaların çoğunun 20 ila 60 kilo kaybettiğini ve çoğunun kemikleri kalmış bir halde göründüğünü aktardı.

Ayrıca, 52 sağlık çalışanı, küçük çocuklarda neredeyse evrensel psikiyatrik sorunlar gözlemledi. 44 yaşındaki Dr. Mimi Syed, 4 yaşındaki bir kız çocuğunun yanıklarla dolu vücudu ve gözlerindeki boşluğu tarif etti. Dr. Tanya Haj-Hassan, ailesini kaybetmiş bir çocuğun "Sevdiğim herkes cennette. Artık burada olmak istemiyorum." dediğini belirtti.

ÖLÜ DOĞAN BEBEKLER VE SAĞLIK KRIZI

25 sağlık çalışanı, sağlıklı doğan bebeklerin hastanelere geri döndüğünü ve yetersiz beslenen annelerinin emzirememesi nedeniyle açlık ve enfeksiyonlardan öldüklerini gözlemledi. Dr. Arham Ali, yalnızca birkaç saatlik ya da birkaç günlük bebeklerin hastaneye ciddi enfeksiyon ve dehidrasyonla getirildiğini ve bu ölümlerin tamamen önlenebilir olduğunu ifade etti.

Abeerah Muhammad, bebeklerde dehidrasyon belirtilerine rastladığını ve 40 yaşındaki Dr. Aman Odeh, tıbbi malzeme ve uygun beslenme eksikliği nedeniyle her gün birkaç bebeğin öldüğünü aktardı. Çadırda yaşayan bir aile, 3 günlük ölü bebeklerini hastaneye getirdi.

TIBBI MALZEME EKSIKLIĞI VE KOŞULLAR

54 doktor, hemşire ve sağlık görevlisi, temel tıbbi malzemelerin bile Gazze'de çoğu zaman bulunmadığını aktardı. Dr. Farah, ekipman eksikliği nedeniyle hangi hastaların solunum cihazına bağlanacağına karar vermekte zorlandıklarını söyledi. Dr. Abdul-Ghani, ameliyathanenin her yerinde sinekler ve lağım suyu bulunduğunu belirtti.

The New York Times, haberin sonunda, "Amerikalı doktor ve hemşirelerin Gazze'de ilk elden gördükleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin Gazze politikasına yön vermelidir." ifadelerine yer verdi. Bu durum, uluslararası toplumu harekete geçmeye zorlayan bir kriz haline geldi.

"65 sağlık çalışanı Gazze'deki durumu anlattı: Kafasından vurulmuş bebekler ve intihar eden çocuklar" haberi, 12 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan 65 sağlık çalışanı Gazze'deki durumu anlattı: Kafasından vurulmuş bebekler ve intihar eden çocuklar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 65 sağlık çalışanı Gazze'deki durumu anlattı: Kafasından vurulmuş bebekler ve intihar eden çocuklar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 12 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:17 Kassam Tugayları'dan İsrail askerlerine saldırı
  2. 17:13 Lionel Messi, Kenan Yıldız'ı takımına dahil etti; özel ayakkabıyı sadece bu futbolcular giyebilecek
  3. 17:13 İki goril arasındaki 3 farkı sadece IQ'su yüksek olanlar 15 saniyede buluyor!
  4. 17:13 Yol kenarında saatine bakan 2 insan arasındaki 3 farkı sadece dakik olanlar 22 saniyede buluyor!
  5. 17:11 Narin Güran'ın ismi, başkentteki bir parkta yaşatılacak
  6. 17:10 Türkiye, Carlo Ancelotti'nin Arda Güler'i izleyip izlemediğini sorguluyor
  7. 17:07 Resmi olarak açıklandı: İstanbul'da 1 milyon TL'nin altında imarlı bir arsa satışa sunuldu
  8. 17:00 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, son 22 yılda milli gelirin 5 kat arttığını belirtti
  9. 16:56 Mahfi Eğilmez'den 100 Bin TL'lik Tepki
  10. 16:56 Otomobil Satışlarında Yeni Dönem! Yılbaşında Hayata Geçiyor!
  11. 16:52 Cem Küçük'ten Şaşırtan İtiraf: Emeklilere Yapılacak Büyük Sürpriz Açığa Çıktı
  12. 16:52 Eğilmez: Kart limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz krediyi veren alacaklıdan alınır
  13. 16:29 Yasin Öztürk: 'Savunma Sanayii İçin Toplanan Paraların Akıbeti Belirsiz!
  14. 16:27 Harris: 'İran’dan Gelen Tehditlere Göz Yumamayız!
  15. 16:23 Havai Fişek ve Silah Kullanımına Son! Erzurum’da Yeni Kurallar!
  16. 16:18 Gaziantep'teki Aile Felaketi: Ahmet Demir'in İntiharından Önce Neler Oldu?
  17. 16:16 Fetullah Gülen’in yeni ikametgahı sızdırıldı: Villanın iç mekanları adamları tarafından ifşa oldu!
  18. 16:15 Astsubayı Mehmet Fatih Çangır'ı şehit etmişti: Suç makinesi motorcunun cezası istendi
  19. 16:13 Tekirdağ'ın Çorlu Deresi'nde Gizemli Renk Değişimi: İncelemeler Sürüyor!
  20. 16:09 Savaş Korkusu Mu? Özgür Özel: ‘Gerçek Sorun Yoksulluk!
Dünya Haberleri