65+ Yaşlı Hakları Derneğinden yaşlı ve engelli depremzedeler için konteyner açıklaması Açıklaması

65+ Yaşlı Hakları Derneği, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin meydana geldiği afet bölgesinde kurulan her 100 konteynerden 10'unun yaşlı ve engelliler için düzenlemesi icap ettiğini bildirdi.
65+ Yaşlı Hakları Derneği, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin meydana geldiği afet bölgesinde kurulan her 100 konteynerden 10'unun yaşlı ve engelliler için düzenlemesi icap ettiğini bildirdi.
Dernekten meydana getirilen açıklamada, 18-24 Mart'ın Yaşlılara Saygı Haftası olarak kutlandığı anımsatılarak, dernek görevlilerinin 23-24 Şubat'ta Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya, 3-5 Mart'ta Gaziantep ve Hatay'da ziyaretler gerçekleştirdiği açıklandı.
İki ziyaret içinde sahadaki durumun mühim seviyede iyiye doğru değiştiğine ilişkin gözlemler yapıldığı aktarılan açıklamada, çadır ve konteyner kentlerin kurulmasıyla depremzedelerin acil barınma problemininin çözülme yoluna gidildiği sadece genel hijyen koşullarının geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bölgedeki kuruluşlarından hizmet alan ya da çadırlarda barınan bakıma muhtaç 782 yaşlı ve 2 bin 3 engelliyi değişik illerdeki kuruluşlarına yerleştirmesinin acil duruma yönelik doğru çözüm olduğu vurgulanarak, şu şekilde devam edildi:
"Deprem bölgesinde hızla konteyner şehirler kurulurken, başta Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak suretiyle yetkililere, konteyner şehir kuran, oluşturmayı planlayan kamu kurumlarına, şirketlere, yardım kuruluşlarına hatırlatmak istiyoruz. Her 100 konteynerden 10'unu yaşlı ve engelliler için düzenlemeye itina gösterin. En azından giriş, bir oda ve WC kapısı tekerlekli iskemle geçebilecek genişlikte olmalı, WC'de tutunma barı ve klozet yükseltici bulunmalı, girişte gerekliyse rampa olmalı. Konteyner kentlerde sosyal donatı alanlarını yaşlı ve engellilerin erişebileceği şekilde düzenlemeyi ihmal etmeyin. Yaşlı bireyler ve engelli bireyler için, bir araya gelip sosyalleşebilecekleri ayrı ayrı alanlar yaratmaya itina gösterin. Yaşlı ve engellilerin aşevi ve sahra mutfaklarından hizmet almasını kolaylaştıracak önlemler alın. Ortak WC ve duşlarda, her ünitede yaşlı ve engelliler için düzenlenmiş en azca bir kabin olmasını sağlayın."
Yaşlı ve engellilerin kullanımına uygun donatılmış, tekerlekli iskemle ile girilebilecek, içinde bir yardımcının da bulunabileceği hacimde hela ve duş kabini tasarımı için Ankara merkezli bir mühendislik şirketi ile ortaklık yapıldığı ifade edilen açıklamada, Turkish Philantrophy Funds'ın Türkiye Deprem Fonu'ndan aldıkları hibeyle önümüzdeki günlerde Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da üçer konteyner kentte 18 birim kurmanın planlandığı bildirildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.