6'lı Masa zirvesi öncesi önemli kulis bilgiler

6'lı Masa zirvesi öncesi önemli kulis bilgiler

6'lı Masa zirvesi öncesi önemli kulis bilgiler Ömer Şahin, bugün yapılacak 6'lı Masa zirvesi öncesi önemli kulis bilgilerine ulaştı: İşte başlıklar: DEVA’da görsel şov / Yol haritası hazır / İlk kez aday konuşulabilir / Hüseyin Baş’a vize yok / HDP Krizi’ne karşı “Adana Mutabakatı”

Ömer ŞAHİN / Ankara

Son aylarda hükümet karşısında psikolojik ve moral üstünlüğü kaybettiği eleştirisine uğrayan 6’lı Masa şova hazırlanıyor. DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde 14 Kasım Pazartesi günü yapılacak olan toplantıda bazı yenilikler ve ilklere sahne olacak.
İlk olarak DEVA Partisi Genel Merkezi’nin dış cephesi ekrana dönüştürülecek.
Liderlerin gelişi ve masadaki görüntüleri binaya boydan boya yansıtılarak görsel şov yapılacak.

Geçiş süreci yol haritası hazır

Masa’nın gündemi de yoğun. Geçiş Süreci’nin yol haritasını belirleyecek olan Anayasa ve Yasal Mevzuatlar Komisyonu çalışmalarına nokta koydu. Prof. Dr. Serap Yazıcı’nın son okumayı yaptığı söylenen metin, toplantıda liderlerin masasında olacak.
Partilerin mutabık kaldığı çalışmada parlamento aritmetiği sorun çıkarmadığı takdirde güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin 6 ay ile 1 yıl arasında tamamlanması öngörülüyor. Seçilecek cumhurbaşkanı, geçiş sağlanıncaya kadar parlamenter sistemin cumhurbaşkanıymış gibi hareket edeceği seçim öncesi güvence altına alınacak. Bunun için de yetkilerinin bir bölümünü Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Başbakan ve Bakanlara dağıtacak.
Aday 6 liderden birisi olur ise diğer beş ismin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yapması isteniyor ancak mevzuata göre bu durumda liderlerin milletvekili adayı olmamaları gerekiyor.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in milletvekili adayı da olmak istediği konuşuluyor. Liderlerin adaylık da ısrar etmeleri halinde Cumhurbaşkanlığı İcra Kurulu ismiyle yeni bir kurul oluşturulması gündeme gelecek.
O zaman kritik atamalar cumhurbaşkanı ve o kurul üyelerinin mutabakatıyla atanacak.
Cumhurbaşkanı Yardımcılıklarına ise liderler kendi yerine başka birini önerebilecek.
Cumhurbaşkanı’nın yetkileri sınırlandırılıp sembolik hale gelirken özellikle MİT Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Valiler, Büyükelçiler gibi kritik görevlere gelecek isimlerde mutlaka altı siyasi parti liderinin mutabakatı aranacak.
Toplantı sonrası yapılacak yazılı açıklamada Geçiş Süreci Yol Haritası’na ilişkin komisyonda yapılan çalışmalara yer verilecek. Liderler, yol haritasınının yasal mevzuatına ilişkin ayrı bir açıklama daha yapılıp yapılmayacağına da karar verecek. 

İlk kez Cumhurbaşkanı Adayı konuşulacak!

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın hafta içinde liderlere yaptığı ziyarette cumhurbaşkanı aday isminin bu toplantıda konuşulmasının gündeme geldiği söyleniyor.
Muhalefet kulislerinde “Şubat ayında açıklayacak olsak bile Cumhurbaşkanı adayı olabilecek isimleri konuşmaya başlayalım artık” denilmeye başlandığı iddia ediliyor. Kamuoyundan yükselen tepkiler bu tavırda etkili olmuşa benziyor. Daha aday bile bulamadılar eleştirisine karşı en azından kimlerin olup ya da olamayacağına ilişkin fikir jimnastiğinin liderler düzeyinde ele alınması sürpriz olmayacak. 
Masada şu ana kadar Cumhurbaşkanı aday ismi konuşulmamış sadece nitelikleri ele alınmış ve kamuoyuna açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı aday isminin konuşulması da 6’lı Masa toplantılarında ilk olacak. 6’lı Masa’nın stratejisi gereği adayın Yüksek Seçim Kurulu’na endeksli bir şekilde açıklanması planlanıyordu. Genel tahmin, İYİ Parti’de yapılacak toplantı ya da hemen sonrasında adayın açıklanacağı yönündeydi. Bu da Ocak sonu ya da Şubat ayı içerisine denk düşüyor.   

www.altilimasa.com geliyor

Bu arada 6’lı Masa İletişim Komisyonu web sitesi kurma hazırlığında sona geldi. CHP’nin domainini aldığı www.altilimasa.com adıyla kurulması beklenen web sayfasında 6’lı Masa’da çalışan komisyonlar, üyeler, şu ana kadar yapılan toplantıların fotoğrafları, yazılı açıklamaları yer alacak. Kamuoyu masa çalışmalarıyla ilgili bilgilendirilecek. 

Hüseyin Baş’a vize yok!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın masaya dahil olma isteğini liderlere iletecek olsa da bu konuda olumlu bir sonuç beklenmiyor.
6’lı Masa’ya Baş ya da haber göndererek katılmak isteyen hiçbir parti dahil edilmeyecek. Masa 6 liderle devam edecek. Cumhurbaşkanı adaylık süreci ile seçim işbirliği ayrı tutuluyor.  DSP ve Mustafa Sarıgül’ün de masada olmak istediği aynı şekilde yeşil ışık yakılmadığı biliniyor. Masa’ya dahil olmak isteyen partilerle seçim işbirliği kapısı açık olacak. İYİ Parti’nin de BTP lideri Hüseyin Baş’ı Trabzon’dan aday göstermesi bekleniyor. 

HDP Krizi’ne karşı “Adana Mutabakatı”

İYİ Parti ile CHP arasında adı konmamış bir HDP gerginliği yaşanıyor. AK Parti heyetinin HDP ziyareti sonrası İYİ Parti’nin yaptığı açıklamalar CHP’nde hoşnutsuzluğa neden oldu. HDP’ye karşı takınılacak tavrın bu toplantıda ele alınması beklenirken CHP ve İYİ Parti liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener’in Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın oğlunun nikah töreni için gittikleri Adana’da bu konuyu ele alıp toplantıya sorunsuz gitmeyi tercih edecekleri  tahmin ediliyor. 

"6'lı Masa zirvesi öncesi önemli kulis bilgiler" haberi, 13 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 14 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 6'lı Masa zirvesi öncesi önemli kulis bilgiler haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 6'lı Masa zirvesi öncesi önemli kulis bilgiler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  2. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  3. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  4. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  5. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  6. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  7. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  8. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  9. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  10. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  11. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
  12. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  13. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  14. 02:02 Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri iflasını açıkladı ve şirket hızla satışa çıkarıldı
  15. 01:57 Facebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  16. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  17. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  18. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  19. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  20. 01:33 Dilan Polat'ın mektubunu Erdoğan'a ulaştırmamasının nedenini avukatı açıkladı
Politika Haberleri