6’lı masaya zor sorular

6’lı masaya zor sorular

6’lı masaya zor sorular “Evvela bu altılı masa sanki bir ittifaktan çok daha ileriye geçmiş, sanki altı partinin kuracağı bir koalisyon görüntüsü vermeye başladı. Müştereken karar verecekleri çerçevenin dışına çıkmayacak bir cumhurbaşkanı adayı arıyorlar.”

AK Parti eski İstanbul Milletvekili Emin Şirin, altılı masaya, “Anlaşılan hâlâ seçim tarihi belli olduktan sonra cumhurbaşkanı adayını açıklayacakları pozisyonda duruyorlar. Mutabık olmadığımız konu bu. Cumhurbaşkanı adayı artık açıklanmalı” eleştirisi getirdi.

Korkusuz yazarı Ahmet Takan’a konuşan Şirin, “sebebini açıklayayım” diyerek şunları kaydetti:

“Evvela bu altılı masa sanki bir ittifaktan çok daha ileriye geçmiş, sanki altı partinin kuracağı bir koalisyon görüntüsü vermeye başladı. Müştereken karar verecekleri çerçevenin dışına çıkmayacak bir cumhurbaşkanı adayı arıyorlar.”

Eski AKP’li vekil Şirin ardından şu soruları gündeme getirdi:

“Cumhurbaşkanı adayının kampanyasını kim finanse edecek?.. Bunun finansmanı nasıl sağlanacak?.. Kampanyayı yapacak şirketi, kim veya kimler seçecek?.. Kampanyada kullanılacak fikir, tema ve sloganlar için kimden onay alınacak?.. Bu konularda cumhurbaşkanı adayı mı yetkili olacak yoksa her şeyi altılı masaya mı soracak?”

“Kendisine sorulan sorulara yetkili olarak mı cevap verecek, yoksa ‘bunlar altılı masanın işi’ mi diyecek?”

“Bu yapısal problemlerden sonra siyasi meseleler var” diyen şirin, şöyle devam etti:

“Mesela, cumhurbaşkanı adayına, ‘Ekonomi politikanız ne olacak’ diye sorulduğunda kendi ekonomi politikasını mı anlatacak yoksa ‘benim ekonomi politikam yok, ekonomiyi altılı masa idare edecek’ diye mi cevap verecek? Keza, güvenlik sorunları, dış politika konularında kendisine soru yöneltildiğinde yetkili bir şekilde cevap mı verecek yoksa ‘bunlar altılı masanın işi’ mi diyecek?”

“Yetkisiz görüntülü bir cumhurbaşkanı adayının, Erdoğan karşısında şansı olmaz”

“Buna benzer birçok soru var” diyen Şirin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yetkisiz görüntülü bir cumhurbaşkanı adayının da Tayyip Erdoğan karşısında şansının olmayacağını herhalde 6 partinin genel başkanları görüyordur. Yetkisiz görüntülü, her şeyi ‘altılı masaya sorayım’ diyen cumhurbaşkanı adayının doğru dürüst bir kampanya yapamayacağı gibi sandıkta Tayyip Erdoğan’ın karşısında şansının olmayacağı ortada.

Bu problemlerin yanı sıra, cumhurbaşkanı adayı ortaya çıktıktan sonra partilerin içinde milletvekilleri liste çekişmeleri ve pazarlıkları başlayacak. Bu pazarlıklar devam ederken 6 partinin 6 ayrı teşkilatı masanın çatı adayı için çalışacaklar mı çalışmayacaklar mı? Nasıl motive edilecekler?

Özetle; altılı masa seçimi kazandıkları takdirde uygulayacakları bazı soyut kavramlar üzerinde bir mutabakat sağladı. Ancak seçim kazanmak için seçimden sonra yapmaları gereken konular çerçevesinde sadece seçim ve sandık güvenliği konusunda bir komisyon kuruldu. Bu komisyon muhakkak ki çalışıyordur. Ancak, çalışmalarının somut neticelerini henüz seçmenle paylaşmadılar.

Seçimi kazanmak ve iddialı olabilmek için bu komisyonun haricinde yukarıda bir kısmını sıraladığım soruların somut cevaplarının karara bağlanması lazım. Bu çalışma için 60 gün veya 90 gün yetmez. Yılbaşına kalmadan bu ve buna benzer soruların cevaplarıyla beraber süratle karar verip adaylarını artık açıklamaları lazım. Bu söylediklerim cumhurbaşkanı seçimi ile alakalı. Ancak cumhurbaşkanlığı kadar hatta daha önemli olan konu; TBMM’de kazanılacak sandalye sayısı. Artık anlaşılıyor ki, seçimlere yeni seçim kanunu ile gideceğiz. Bu çerçevede muhalefet partilerinin –altılı masanın dışındakiler dahil olmak üzere- tamamının en fazla sandalyeyi nasıl alabileceklerini, seçim sosyolojisini de dikkate alarak bir karara bağlamaları lazım. Bu söylediklerimizi mutlaka kendileri de düşünüyorlardır. İnşallah geç kalmazlar.”

"6’lı masaya zor sorular" haberi, 30 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 30 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 6’lı masaya zor sorular haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 6’lı masaya zor sorular 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Politika Haberleri