8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü davası: Cumhurbaşkanlığı'na ihbar amaçlı davetiye çıkarıldı

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü davası: Cumhurbaşkanlığı'na ihbar amaçlı davetiye çıkarıldı

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü davası: Cumhur... Beyoğlu'nda düzenlenen 'Feminist Gece Yürüyüşü' sırasında attıkları sloganlar gerekçesiyle 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' ve 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüş' suçlarından 17 kadının 7 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı

Beyoğlu'nda 8 Mart günü düzenlenen 'Feminist Gece Yürüyüşü' sırasında attıkları sloganlar gerekçesiyle 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' ve 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüş' suçlarından 17 kadının 7 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı. Duruşmaya katılan sanıklardan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın kızı Zelal Buldan savunmasında, ilk kez yürüyüşe katıldığını belirterek "Dağılmamız yönünde hiçbir şekilde anons yapılmadı. En ön sıradaydım, anons yapılsa duyardım, beraatimi istiyorum" dedi. Diğer sanıklar suçlamaları reddederken, avukatları derhal beraat talebinde bulundu. Mahkeme, derhal beraat talebini reddetti. 

İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşma öncesinde, kadınlar basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından duruşmaya, Zelal Buldan'ın da aralarında bulunduğu 15 sanık ve avukatları katıldı.

Sanık Zelal Buldan savunmasında, "Ben feminist bir kadınım. Bu yürüyüşe ilk kez katıldım. Fakat bu yıldırma politikalarına rağmen bu son olmayacak. Geçen sene 8 Mart'ta yürüyüşte yaklaşık 1 saat boyunca oradaydım. Bulunduğum süre boyunca dağılmamız yönünde hiçbir şekilde anons yapılmadı. En ön sıradaydım, anons yapılsa duyardım, beraatimi istiyorum" diyerek suçlamaları reddetti.

Sanık Merve Karakulakküçük ise, "Ben üçüncü kez katıldığım Feminist Gece Yürüyüşü'nde atılan sloganların bir politik eleştiri olduğunu düşünmekteyim. 20-30 bin kadının olduğu yürüyüşte atılan sloganların tespit edilmesi güçtür. Ben feminist bir kadınım ve erkek egemen şiddetinin karşısında durulan ve evrensel yapılan bu yürüyüşün bir suç olduğunu kabul etmiyorum" dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlerini talep ettiler. Sanık avukatları suçun unsurlarının oluşmadığını, hakaret değil, espri ve politik eleştiriler yapıldığını savunarak, derhal beraat talebinde bulundular. Sanık Sedef Özer de 8 Mart'ın meşru olduğunu ifade ederek, "Sadece alkış yaptığım ve bu Cumhurbaşkanına hakaret sayıldığı için kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum" dedi. Sanık Rezzan Kanat da yürüyüşe ilk defa katıldığını söyleyerek, "Birden fazla slogan atıldı, dağılma konusunda uyarıyı duymadım" diyerek beraat talep etti. Sanık Nimet Tanrıkulu da Feminist Gece Yürüyüşü'ne 19 yıldır katıldığını, ifade özgürlüğü kapsamında politik haklarını kullandıklarını belirterek beraat talebinde bulundu.


"Derhal beraat" talebini reddeden mahkeme, ifadeleri alınan sanıkların duruşmadan vareste tutulmasına ve haklarındaki adli kontrol kararlarının kaldırılmasına karar verdi. İki sanık hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının devamına ve bir sanığın zorla getirilmesine de karar verildi. Mahkeme, iddianame kapsamına göre Cumhurbaşkanlığı'na ihbar amaçlı davetiye çıkarılmasına da karar vererek duruşmayı 23 Eylül tarihine bıraktı. Duruşma sonrasında sanıklar adına avukat Meriç Eyüboğlu basın açıklaması yaptı. 

 

"8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü davası: Cumhurbaşkanlığı'na ihbar amaçlı davetiye çıkarıldı" haberi, 01 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü davası: Cumhurbaşkanlığı'na ihbar amaçlı davetiye çıkarıldı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü davası: Cumhurbaşkanlığı'na ihbar amaçlı davetiye çıkarıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri