8 Mart yaklaşırken kadın emeği: Daha çok çalışıp daha az kazanıyorlar

8 Mart yaklaşırken kadın emeği: Daha çok çalışıp daha az kazanıyorlar

8 Mart yaklaşırken kadın emeği: Daha çok çal... DI·SK/Genel-I·s¸ Aras¸tırma Dairesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne atfen 2016 yılında kadın is¸çilerin çalıs¸ma hayatına katılım ve çalıs¸ma ilis¸kileri içerisindeki sorunlarını görünür kılmak...

DI·SK/Genel-I·s¸ Aras¸tırma Dairesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne atfen 2016 yılında kadın is¸çilerin çalıs¸ma hayatına katılım ve çalıs¸ma ilis¸kileri içerisindeki sorunlarını görünür kılmak amacıyla Kadın Emegˆi Raporları hazırlandı.

İleri Haber’in aktardığına göre Dünya Ekonomik Forumu verileri kullanılarak yapılan aras¸tırmaya göre, genis¸ tanımlı kadın is¸sizlik Oranı yüzde 28 oldu. Erkekler, kadınlardan 2,5 kat daha fazla ücret alırken, her 4 kadından 3’ü ücretsiz çalıs¸ıyor. Kadınlar, ev ve aile bakımına erkeklerden 5 kat fazla zaman harcıyor, sendikalı kadın is¸çi oranı ise sadece yüzde 7,6.

KADIN I·S¸SI·ZLI·GˆI· ARTIYOR

Türkiye’de kadın is¸sizligˆi artmaya devam ediyor. TÜI·K tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) kadın is¸sizlik oranı bir önceki yılın Kasım ayına göre 3 puanlık artıs¸ göstererek yüzde 16’ya yükselirken, erkeklerin is¸sizlik oranı 0,8 puan artıs¸ ile yüzde 10,2 oldu.

DI·SK/Genel-I·s¸ Aras¸tırma Dairesi tarafından yapılan hesaplamaya göre kadınların genis¸ tanımlı is¸sizlik oranı yüzde 27,9’a çıkıyor. 

ÇALIS¸MA HAYATINDA KADININ ADI YOK

Cinsiyete göre is¸gücüne katılma oranlarında ise artıs¸ var. Kadınların is¸gücüne dahil olma oranı bir önceki senenin Kasım ayına göre 1,1 puan artarak yüzde 32,7’ye yükseldi.. Aynı dönem aralıgˆında erkeklerin is¸gücüne dahil olma oranı ise 0,6 puan artarak 71,9 oldu.

Rapora göre, Türkiye’de is¸gücüne katılan is¸çi sayısı her geçen gün artarken, istihdam artmadı ve çalıs¸ma hayatına yeni girmek isteyen kadınlar da is¸sizler kervanına katıldı.

2015 Kasım ayında kadınların istihdama katılım oranı yüzde 27,5 iken 2016 Kasım ayında da bu oran degˆis¸medi.

11 MİLYON KADIN EV İŞİ YÜZÜNDEN ÇALIŞAMIYOR

Kadınların istihdama katılımının önündeki en önemli engellerin bas¸ında istihdam politikalarının yetersizligˆi ile kadınlara atfedilen toplumsal görevlerin geldiğinin belirtildiği raporda, “Aile içerisinde kadınlara yüklenen roller; yemek yapma, temizlik yapma, çamas¸ır/bulas¸ık yıkama, ütü yapma, çocuk/hasta/yas¸lı bakma gibi ev is¸leri kadınların emegˆini görünmez hale getirmektedir'' denildi.

Raporda TÜI·K verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, 11 milyon 45 bin kadın, ev is¸leri nedeni ile çalıs¸ma hayatına katılamıyor. Bu durum erkek çalışanlarda ise gözlemlenmiyor.

CI·NSI·YETE DAYALI I·S¸BÖLÜMÜ DEVAM EDI·YOR

I·stihdamın sektörel dagˆılımına bakıldıgˆında da toplumsal cinsiyete dayalı is¸ bölümünün etkileri görülüyor. Sanayi ve tarımda kadın istihdamı düs¸erken, ins¸aat ve hizmet sektöründe kadın istihdamı artıyor.Kadın istihdamı hizmet sektörde yogˆunlas¸ıyor.

2015 yılı Kasım ayında sanayi sektöründe yüzde 11,33 olan kadın istihdamı oranı, 2016 yılı Kasım ayına gelindigˆinde yüzde 10,97’ye düs¸erken; hizmetler sektöründe yüzde 16,73 olan kadın istihdam oranı ise yüzde 17,41’e yükseldi. 

Rapora göre, hizmet sektöründe kadın istihdamının artmasının nedeni; egˆitim, sagˆlık, temizlik, bakım hizmetlerinin “kadın is¸i'' olarak görülmesi, bankacılık, finans, satıs¸ ve büro is¸leri gibi is¸ler için de prezantabl olma “iyi görünme'' halinin etkili olması. I·ns¸aat sektöründe artmasının nedeni ise ins¸aat sektörünün hızla gelis¸mesi ve bu sektörde kadınların ins¸aat is¸lerinin büro kısmında çalıs¸ıyor olmaları.

ERKEKLER, KADINLARDAN 2,5 KAT DAHA FAZLA ÜCRET ALIYOR

Küresel ölçekte yapılan toplumsal cinsiyet aras¸tırmalarında ücret es¸itsizligˆi sıralamasında Türkiye 145 ülke arasında 98. sırada yer alıyor.

 Ücretli çalıs¸mada kadınların erkeklere göre günlük 23 dakika fazla çalıs¸tıgˆı ancak emegˆin kars¸ılıgˆını alamadıgˆı da raporda yer alıyor. 

Dünya Ekonomik Forumu cinsiyet es¸itsizligˆi ölçegˆi kullanılarak yapılan hesaplamada; Türkiye’de bir kadının günlük ortalama 1 dolar kazanırken, bir erkek günlük ortalama 2,27 dolar kazandıgˆı görüldü. Yine aynı hesaplama yöntemi ile yapılan incelemede; bir kadının ortalama yıllık maas¸ının 12.162 dolar iken bir erkegˆin ortalama yıllık maas¸ının 27.672 dolar olduğu hesaplandı. Her iki veri de kadınların erkeklerden 2,5 kat daha az ücret aldıgˆını gösterdi.

KADINLAR ÖRGÜTSÜZ

Kadınların sendikalas¸ma oranlarında ise cinsiyete göre önemli farklılıklar var. E Kadınların sendikalas¸ma oranı yüzde 7,6 iken, erkeklerin sendikalas¸ma oranı yüzde 13.

Toplam sendikalı is¸çi sayısı içerisinde kadınların sendikalas¸ma oranı yüzde 16,8 iken, erkeklerin yüzde 79. 

Rapora göre, bu durum sendikalı is¸çilerin genelinin erkeklerden olus¸tugˆunu açıkça gösteriyor. Bunun bas¸lıca nedenleri ise şöyle anlatılıyor: “Kadınların çalıs¸ma hayatına katılımlarındaki düs¸üklük, istihdamın sektörel dagˆılımındaki cinsiyetçi ayrım ve ücretli çalıs¸an kadınların bir kısmının yogˆunlas¸tıkları is¸yerlerinin sendikalas¸maya elveris¸siz olması (fason, tas¸eron ve kayıt dıs¸ı çalıs¸ma düzeni), erkek egemen sendikal yapılar, politikalar ve örgütlenmeleri önünde ciddi engellerdir.''

"8 Mart yaklaşırken kadın emeği: Daha çok çalışıp daha az kazanıyorlar" haberi, 07 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 07 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan 8 Mart yaklaşırken kadın emeği: Daha çok çalışıp daha az kazanıyorlar haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 8 Mart yaklaşırken kadın emeği: Daha çok çalışıp daha az kazanıyorlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  2. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  3. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  4. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  5. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  6. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  7. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  8. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  9. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  10. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  11. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  12. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  13. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  14. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  15. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  16. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  17. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  18. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  19. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  20. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
Ekonomi Haberleri