9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında sorumlu bulunamadı

9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında sorumlu bulunamadı

9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında... Ankara'da iki trenin makas değişimi hatası nedeniyle çarpıştığı ve 9 kişinin öldüğü davaya ilişkin görülen davada karar çıktı. Son tutuklu'da serbes bırakıldı.

Ankara'da iki trenin makas değişimi hatası nedeniyle çarpıştığı ve 9 kişinin öldüğü davaya ilişkin görülen davada karar çıktı. Son tutuklu'da serbes bırakıldı.

Ankara'da Yüksek Hızlı Tren(YHT) ile hızlı trenin çarpışması sonucu gerçekleşen kazada 9 kişi hayatını kaybetmişti. Kazaya ilişkin davanın 6.duruşması görüldü.

Ankara'da Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile yol kontrolü yapan kılavuz trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazaya ilişkin 1’i tutuklu 10 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşması Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Verilen aranın ardından tren teşkil memuru olarak görev yapan İbrahim İlhan tanık olarak dinlendi. Kazanın olduğu saatlerde evde olduğunu söyleyen İlhan, hareket memurunun talimatıyla tutuklu yargılanan sanık tren teşkil memuru Osman Yıldırım'a garda işe başladıktan sonra makasları ve yolları tanıttığını anlattı. İlhan, "Osman abi anlattığım her şeyi anladı, makas değişimlerini nasıl yapacağını anladığını gördüm" dedi.

'GÖREVLİ BAYRAK GÖSTERİR'

Gece nöbetine kaldıklarında normalde saat gece 01.00' da işlerinin bittiğini ve kulübede dinlendiklerini söyleyen İlhan "İşimiz bitince de garın içindeki odamıza geçeriz" diye belirtti. Bunun üzerine sanık avukatların, "Tren makasın başına geldiğinde görevli bayrak gösterir mi" sorusuna İlhan, "Evet makas başında hangi görevli varsa o bayrak gösterir. Makinist dur işaretinin olduğu kırmızı levhaya gelince durur. Hareket memuru da tren teşkil memurunun vereceği işarete göre hareket etmesini söyler biz de makas değişimi durumunda yeşil bayrak gösteririz makinist ona göre hareket eder" şeklinde yanıtladı. Mahkeme başkanının "Hala aynı görevde misin" sorusuna İlhan, "Hayır bıraktım aynı yerde memurluğa geçtim" dedi. Ardından sanık Yıldırım'ın avukatı Mehmet Eker, "Savcılık ifadende başka şeyler anlatıyorsun. Savcılık ifadende eğitim almadığınızı söylemişsin" dedi.

'EĞİTİME TABİ TUTULMADI'

Eker'in "Ankara Gar'da kazadan önce çalışan kaç tane tren teşkil memuru dışarıdan geldi" sorusuna ise İlhan, "Ben Sincan'dan geçici olarak ardından nakil edildim. Benden başka 2 kişi nakil ile, Eskişehir tarafından da geçici görevli olarak gelenler vardı" şeklinde yanıt verdi. Ardından avukat Eker, "Osman Yıldırım'ın iş yeri amirleri tarafından tek başına nöbete girmesi noktasında herhangi bir performans testine tabi tutulduğunu gördünüz mu" sorusuna İlhan, "Hayır görmedim" dedi. Avukat Eker'in "Makasçıların dinlendiğini söylediğiniz kulübe kazadan önce var mıydı" sorusuna ise İlhan, "Küçük bir kulübe vardı ama büyük kulübe kazadan sonra konuldu" şeklinde yanıtladı. Eker'in "YHT trafik eğitimine dair bir eğitim aldınız mı. Mevzuatı biliyor musunuz" sorusuna İlhan, "Hayır almadım. Bu eğitim nasıl bir eğitim bilmiyorum" dedi. Bunun üzerine Eker, "Osman Yıldırım'ın aldığı bir eğitim yok. Siz de almadım dediniz, ama aldığınıza dair dosyada belge var. O zaman bu da doğru değil" diye belirtti.

MAHKEME BAŞKANI: HAKİMLİK KANUNUNU BİLMİYORUM

Mahkeme başkanı Eker'in sorduğu sorulara "Çok idari sorular bunlar. Ben de hakimlik kanununu bilmiyorum" diyerek kısa tutmasını istedi. Bunun üzerine Osman Yıldırım'ın alması gereken birçok eğitimin olduğunu ifade eden avukat Eker, "Bu nedenle bu soruların cevaplanması lazım" dedi.

'TANIĞIN BEYANLARI GERÇEK DIŞI'

Ardından bulunduğu cezaevinden Ses ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan tutuklu sanık Osman Yıldırım "Tanığın beyanları tamamen gerçek dışıdır. İbrahim, doğruları söyle ki akşam gittiğinde rahat uyu. Hat 1, hat 2 makaslarını beraber kullandık diyorsun, tekrar soruyorum görüntüler var kullanmadık. Ben işe başladığım sırada hat 1, hat 2 makasları çalışmıyordu. Sen çalışmayan makasları bana nasıl öğretebilirsin" ifadelerini kullandı. Ardından kaza sürecinde trafik yönetim merkezi müdürlüğünde çalışan tanık dinlendi. Trenin hangi hattan gideceğinin mevzuatta belli olduğunu kaydeden tanık, "Kazanın sebebini makas hatası olduğunu düşünüyorum. Makinistler makas değiştiğinde bilmesi gerekiyor. Makinistin hat ikiden gitmesi gerekirse bu kendisine bildirilir ama bu durum yolcu trenlerinde zor olur" şeklinde konuştu.

'KAZALAR DEVAM EDİYOR'

TCDD de bu kazaya neden olan ihmaller kaldırılmadığı için kazaların devam ettiğini belirten tutuklu sanık Osman Yıldırım'ın avukatı Mehmet Eker, "Bunlar trenlerin sinyalizasyon sistemleri olmadığı hat bölgesinde yaşanan kazalar. Malatya ve Elazığ'da yaşanan tren kazaları gibi. Bugün tanıkları dinlediğimizde de makinistlerin kusuru var. Genel müdüre kadar giden süreçte birçok kusurlu kişi var. Ama Osman Yıldırım dışında hepsi tutuksuz. Osman Yıldırım'a tüm kazanın yükünün çektirilmesi vicdanen ve hukuken doğru değildir. Bu nedenle tutukluluk halinin kaldırılmasını talep ediyorum" ifadelerini kullandı. Tanıkların dinlenmesinin ardından sanık avukatları, disiplin soruşturmasının akibetinin sorulmasını, kaza gününe dair hem tren kabin içini hem de kabin dışını gören kamera görüntü ve ses kayıtlarının incelenmesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılan disiplin soruşturması sonuçlanmış ise alınan kararın bildirilmesine karar vererek tutuklu sanık Osman Yıldırım'ın da tahliyesine karar verdi. Duruşma 22 Ekim'e ertelendi. (MA)  

"9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında sorumlu bulunamadı" haberi, 17 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 17 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında sorumlu bulunamadı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında sorumlu bulunamadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:21 Husiler, Aden Körfezi’nde bir İsrail gemisini vurduklarını açıkladı
  2. 09:17 İsias Otel davası ikinci duruşması bugün görülecek: Kıbrıslı aileler 3 talepte bulunacak
  3. 09:08 Cem Yılmaz'dan Hasan Can Kaya'ya gönderme
  4. 09:04 İnsan sağlığının hiçe sayılıyor: Et ve Süt Kurumu'nun ithal etlerinde yönetmeliğe aykırı uygulama
  5. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı
  6. 08:50 Cemaat içerisindeki bölünme milyonlarca liralık vurgunu ortaya çıkardı
  7. 08:47 THY’deki huzur hakları dudak uçuklatıyor
  8. 08:39 AK Partili başkan parayla ödül aldı ödemesini İYİ Parti’ye bıraktı
  9. 08:34 Serdar Ortaç'tan peş peşe itiraflar: Paramın biteceğine inanamazdım
  10. 08:30 Bir dizi için daha final kararı
  11. 08:25 Kızılay, 'taşınmaz' bağışlarını satışa çıkardı: Gelen parayla Ankara'da AVM yenileyecek
  12. 08:21 Depremde yakınını yitirene çirkin teklif: Davadan çekil ne istersen verelim
  13. 08:14 Nuray Babacan: AK Parti Kulislerinde Bahçeli’nin mesajları tartışılıyor
  14. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  15. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
  16. 08:01 Bir hadise var can ile canan arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor
  17. 07:58 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sağanak uyarısı
  18. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  19. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  20. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
Politika Haberleri