900 öğrenci yurtsuz; tarikat ve cemaat yurtlarına gitmek istemeyen öğrenciler karamsar

900 öğrenci yurtsuz; tarikat ve cemaat yurtlarına gitmek istemeyen öğrenciler karamsar

900 öğrenci yurtsuz; tarikat ve cemaat yurtl... Boğaziçi Üniversitesi'nde yurt yerleştirmeleri açıklandı ve 900 öğrenci açıkta kaldı. Birçok öğrenci barınma krizi yaşıyor ve yaşananlar karşısında eğitimlerini devam ettirebilmenin yolunu arıyor.

Üniversitelerin açılmasına 2 haftadan az bir zaman kalmışken barınma krizi büyüyor. Devlet yurtlarının kapasitesi yetersiz kalırken üniversitelere yakın bölgelerdeki konut kiraları ateş pahası. Birçok öğrenci yaşadığı barınma sorunu karşısında cemaat ve tarikatlara ait olduğu bilinen yurtlara kayıt yaptırıyor ya da açıkta kalıyor. Bu sorunun yaşandığı üniversitelerin başında da kayyım rektör Naci İnci yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi geliyor.

Naci İnci'nin Kilyos'taki hazırlık eğitimini Anadolu Hisarı'na taşıması nedeniyle 900 öğrenci açıkta kaldı. Yurt sonuçlarının dün açıklanmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilci Kurulu ve öğrencilerle konuştuk. 

‘TARİKAT YURTLARINA MECBUR BIRAKILMAK İSTEMİYORUZ’
Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilci Kurulu'na yurt yerleştirme sonucunu ve öğrencilerin taleplerini sorduk. Kurul, “Bu sene şehir dışından 1400 yeni öğrenci kaydoldu. Önceki yıllarda Kilyos Kampüsü’nde olan hazırlık eğitimi için oranın yurtları yeterli oluyordu fakat kayyım yönetimi bu yıl hazırlık eğitimini, üniversite bünyesine dahil edilen Anadolu Hisarı Kampüsü’ne taşıdı" dedi.

"Oradaki yurt kapasitesi 260 kişiydi. Odalara ranza koyarak bu sayıyı 550 yapmışlar fakat 900’e yakın öğrenci açıkta kaldı" diyen Kurul açıklamalarına şöyle devam etti: 

"Okulların açılmasına 2 hafta var ve İzmir’den, Afyon’dan gelecek öğrencilerin kalacak yeri yok. Civardaki özel yurtların aylık ücreti 4 bin liradan başlıyor. Tarikat ve cemaat yurtlarındaki gerici tutumları biliyoruz. Daha geçen sene Enes Kara arkadaşımız tarikat yurdunda hayatını kaybetti. Bu sebeple buralara mecbur bırakılmak istemiyoruz. Civarda kiraya çıkacak ev bile bulunamıyor. 1. sınıf öğrencilerinden çoğunu da otobüsle 2 saat uzaklıktaki Kilyos yurduna koymuşlar. Biz Öğrenci Temsilci Kurulu olarak barınamayan arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Bu sorunlara bir çözüm arıyoruz ve okul yönetimiyle de görüşeceğiz.

'SİZE KESİNLİKLE YURT ÇIKAR...'
Konya’da yaşadığını ve Boğaziçi Üniversitesi'ni bu sene kazandığını belirten bir öğrenci de yurtta yer bulamadı. Üniversitenin tanıtım günlerine geldiğini belirten öğrenci şunları söyledi:

"Okula geldiğimde Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğü, maddi durumum kötü olduğu ve şehir dışında yaşadığım için ‘size kesinlikle yurt çıkar’ dedi. Üniversite sınavında ilk bine girdim. Babam emekli, annem çalışmıyor. Yurt çıkmadı ve ne yapacağımı bilmiyorum. KYK yurtlarına başvurdum. O da olmazsa mecburen cemaat yurdunda kalacağım."

‘OKULUMU DONDURMAYI DÜŞÜNÜYORUM’
Mersin’de yaşayan ve bu sene Boğaziçi Üniversitesi'ne kayıt olan Sena Solmaz, “Annemle yaşıyorum. Bir tek öğretmen maaşı var. Ekonomik olarak çok kötü durumdayız. Okulun yurdu çıkar dediler. Çıkmayınca şok oldum. KYK yurtlarına başvurdum ama onlara da talep çok fazla ve kabul edilmeyeceğimi düşünüyorum. KYK yurdunda da kalamazsam okulumu dondurup Mersin’de kalmayı ya da gelip İstanbul’da çalışmayı düşünüyorum. Cemaat yurdunda kalmak istemiyorum ve özel yurtta kalabilecek durumum yok” dedi.

'YAŞAM KALİTEMİZ DÜŞTÜ, FİYATLAR DÜŞMEDİ'
Koç Üniversitesi de geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin kapasite yetersizliğinden dolayı yurtlarda kalamayacaklarını duyurdu. Bu açıklamadan 3 gün sonra geri adım atan üniversite yönetimi, yurtlarda yer bulduklarını söyledi ama nasıl olduğuna dair bir açıklama yapılmadı.

Koç Üniversitesi'nde burslu okuyan bir öğrenciye okulun bu açıklamalarını ve yurtlardaki mevcut durumu sorduk.

“2015 yılından beri okuldaki kontenjanlar iki katına çıktı fakat yeni yurt binası yapılmıyor. Bu barınamama sorunu her yıl artıyor. Bu sene de okul yönetimi önce 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yurt verilmeyeceğini söyledi. Sonra mevcut odalara ranza koyarak 2700 yataklık yurt kapasitesini 3200’e çıkardılar" diyen öğrenci sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ranza konan kimi odalar çok dar olduğu için fazladan masa ve dolap koyulacak yer yok. Yaşam kalitemiz çok düştü. Önceden doktora öğrencilerine tek kişilik oda veriliyordu, bu sene onların odalarına da fazladan yatak koymuşlar. Odaların kapasitelerinin böyle artırılmasına rağmen fiyatları düşmedi. Temmuz ayında yurtlara yüzde yüze yakın zam yapıldı. Şuan en ucuz odanın yıllık ücreti 36 bin lira. Bu fiyat kimi odalar için 120 bin liraya kadar çıkıyor.”

'EVLERİN KİRALARI 2 KATINA ÇIKTI'
Başka bir konaklama imkanının olmadığını vurgulayan öğrenci son olarak şunları söyledi: “Civarda devlet yurdu ya da özel yurt yok. 4+1 evler için 40 bin lira kira isteniyor. Bu evlerin kiraları, okulun ‘herkese yurt veremeyiz’ açıklamasından sonra neredeyse iki katına çıktı." (GazeteDuvar)

"900 öğrenci yurtsuz; tarikat ve cemaat yurtlarına gitmek istemeyen öğrenciler karamsar" haberi, 07 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 07 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan 900 öğrenci yurtsuz; tarikat ve cemaat yurtlarına gitmek istemeyen öğrenciler karamsar haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 900 öğrenci yurtsuz; tarikat ve cemaat yurtlarına gitmek istemeyen öğrenciler karamsar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  2. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  3. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  4. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  5. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  6. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  7. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  8. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  9. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  10. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  11. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  12. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  13. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  14. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  15. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  16. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  17. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  18. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  19. 16:08 Çin ABD'ye zeytin dalı uzattı: "Rakip değil ortağız"
  20. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
Yaşam Haberleri