'AA’nın seçim sonuçları kaynağı AKP il başkanlıkları ve seçim koordinasyon merkeziydi'

'AA’nın seçim sonuçları kaynağı AKP il başkanlıkları ve seçim koordinasyon merkeziydi'

'AA’nın seçim sonuçları kaynağı AKP il başka... AA'nın sandık başında seçimi izleyen muhabiri olmadığını, açıklamasındaki "sahanın" AKP il başkanlıkları ve AKP seçim koordinasyon merkezi

Seçim gecesi 12 saat veri girişini durduran Anadolu Ajansı'nın seçim gecesi bir süreliğine veri girişini durdurmasının perde arkasını yazan gazeteci-yazar Murat Yetkin, AA'nın sandık başında seçimi izleyen muhabiri olmadığını, "Sahadan veri akışı durdu" açıklamasındaki "sahanın" AKP il başkanlıkları ve AKP seçim koordinasyon merkezi olduğunu ifade etti.

Murat Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"AA’nın bunu izah ederken “sahadan veri akışı gelmiyor” demesi ve “sahadan veya YSK’dan veriler ulaştığında” demiş olması, YSK üyeleri ve başkanının tepki göstermesine neden olmuştu: AA kendi kabahatini YSK üzerine yıkmaya mı çalışıyordu? Her ne kadar 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tartışmaların odağı haline gelseler de, torba yasa ile görev sürelerinin uzatılması muhalefet tarafından 31 Mart seçimleriyle ilişkilendirilmiş olsa da, Güven de, diğer YSK üyeleri de neticede yüksek hâkim idi. Sorumlulukları olmayan bir konuda hedef haline getirilmek, sorumlu tutulmak istemiyorlardı.

'GÜVEN'İN AÇIKLAMASI AA'YA TEPKİ DEĞİL, MEŞRU MÜDAFAA'

Güven’in açıklaması sadece AA’ya tepki değil, aynı zamanda meşru müdafaa idi.

AA o açıklamayı yapmasa, YSK cevap vermeyecek, belki de İstanbul seçimlerinde İmamoğlu çoktan mağlup ilan edilmiş olabilecekti.

Oysa AA da kendisini savunuyor, adeta yanlış adrese gönderilmiş bir imdat çığlığı gibi YSK’dan veri almak, yayınına devam etmek istiyordu. AA Genel Müdürü Şenol Kazancı çaresizlik içinde kendisine “sahadan” gelen verinin kesildiğinden yakınıyordu.

Peki, “sahadan” nasıl veri alıyordu AA? Veri akışı aradan yaklaşık 11 saat geçtikten, YSK Başkanı AA’yı “Müşterim değilsin” diye paylaşdıktan sonra nasıl yeniden başlamıştı.

'ASIL KAYNAK AKP İL BAŞKANLIKLARI VE AKP SEÇİM KORDİNASYON MERKEZİ'

Olan şuydu: AA’nın İstanbul’daki 31 bin 186 sandığı, sandık başında izleyen muhabiri yoktu. Açıklamada “saha” denilen AK Parti İl Başkanlığıydı. AK Parti hükümeti, 2014 seçimlerinde, seçim sonuçlarının artık Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından terör örgütü sayılmış olan Fethullah Gülen Cemaatinin uzantısı sayılan Cihan Haber Ajansı (CHA) tarafından değil, sadece AA tarafından yayınlanmasını öngörmüştü. Dönemin AA Genel Müdürü Kemal Öztürk zaten 31 Mart seçimi sonrasında da bu konuda yeterince açıklama yaptı, Yeni Şafak’taki köşesinde yazdı. AA’nın seçim sonuçları konusundaki asli kaynağı ise AK Parti il başkanlıkları ve AK Parti seçim koordinasyon merkeziydi.

AA yönetimi, 31 Mart gecesi saat 23.20’de Bayram Şenocak başkanlığındaki AK Parti İl Merkezinden veri akışının kesildiğini gördü. AK Parti Genel Merkezine yapılan başvurular, İstanbul İl Başkanlığından Genel Merkeze olan veri akışının da kesildiğini gösteriyordu. Yani seçim gecesi, ciddi bir süre başında Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un bulunduğu AK Parti seçim merkezine de, yarışın en sert geçeceği yer olan İstanbul’dan sandık sonucu verisi güncellemesi gelmez olmuştu. Bu da tam Binali Yıldırım’ın Ekrem İmamoğlu’nun gerisine düşmeye başladığının görüldüğü sıralara denk geliyordu.

Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Meclis Başkanlığından istifa edip İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmaya ikna edildiği sırada az sayıda isteklerinden birisinin, birlikte çalışmakta zorlanacağı Şenocak’ın görevden alınması olduğu siyasi kulislere zaten çoktan düşmüş bir bilgiydi. Ancak AK Parti İl Başkanlığına Selim Temürci yerine 2018 yılında atanan 1978 Trabzon, Of doğumlu Şenocak’ın, hükümet ve parti yönetimindeki bağlantıları sayesinde yerini koruduğu da yine siyaset kulisinde daha seçim öncesinde konuşuluyordu.

'İMAMOĞLU'NUN 'İMZALI TUTANAKLAR ELİMDE' DİYEBİLMİŞ OLMASININ ROLÜ BÜYÜK'

Seçim gecesi, Yıldırım’ın geriye düşmeye başladığı sırada İstanbul İl Başkanlığından AA’ya güncellenmiş veri akışının kesilmesi, bir teknik arıza sonucu mu, oy sayım akışını hem Erdoğan ve AK Parti yönetiminden bir süre saklayarak geri dönüş ihtimalini bekleme arayışı mı, yoksa parti içinde seçim işini üstlenmiş bir grubun koltuklarını koruma kaygısı mıydı? Bunu henüz bilemiyoruz. Ancak veri akışının kesilmesinden bir süre sonra, Şenocak’ın çıkıp 3 bin küsur oy farkla seçim galibiyeti ilan etmesi, günler sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da “13-14 bin oy farkla” seçilmenin “rahatsızlık” sebebi olacağını söylemesiyle karşılaştırıldığında hayatın olağan akışına uygun görünmüyor.

Tabii bu sonuçta, başında Canan Kaftancıoğlu’nun olduğu İstanbul İl Başkanlığının sandıklara sahip çıkması, Ekrem İmamoğlu’na tam destek vermiş olması, İmamoğlu’nun sonuç açıklarken “imzalı tutanaklar elimde” diyebilmiş olmasının rolü büyük."

"'AA’nın seçim sonuçları kaynağı AKP il başkanlıkları ve seçim koordinasyon merkeziydi'" haberi, 12 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan 'AA’nın seçim sonuçları kaynağı AKP il başkanlıkları ve seçim koordinasyon merkeziydi' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'AA’nın seçim sonuçları kaynağı AKP il başkanlıkları ve seçim koordinasyon merkeziydi' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 15:15 Sel Sularında Mahsur Kalan Kedi, Dubai'de Araca Tutunarak Yardım Bekledi
    2. 15:11 Hindistan'da Başbakan Modi'nin Yapay Zeka Kullanarak Seçim Propagandası Tartışması
    3. 15:07 Özel, Erdoğan ile görüşmeye randevu talep edecek: "Konuşacağımız konular var"
    4. 15:07 Kazakistan'da Yoğun Yağışlar Sonrası Oluşan Sellerle Mücadele Devam Ediyor
    5. 15:02 Lübnan'da İsrail ve Hizbullah Arasındaki Çatışmalar Şiddetleniyor
    6. 14:55 Dışişleri Bakanlığı, AB'ye 'Kıbrıs' konusundaki tepkisini dile getirdi
    7. 14:55 Ankara'da Cinsel İstismar Davası: Fiziksel Engelli Kızın Babası Yargılanıyor
    8. 14:45 Futbol Efsanesi Romario, 15 Yıl Aradan Sonra Sahalara Geri Dönüyor
    9. 14:41 BIST 100 Endeksi günün ilk yarısında Yükselişte
    10. 14:35 İsrail'in İran'a Karşı Misilleme Planı İptal Edildi: Gerilim Devam Ediyor
    11. 14:31 Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla Mücadele ve Yeni Kalkınma Projeleri
    12. 14:22 Rizespor'un Genç Yıldızı Dal Varesanovic: Avrupa Yolunda Kararlı Adımlar!
    13. 13:43 Monica Lewinsky, siber zorbalık konusundaki deneyimlerini paylaşmak için İstanbul'a geliyor
    14. 13:42 İran ABD ile ilgili açıklama yaptı
    15. 13:42 Son dakika: Bakan Yerlikaya, "Mahzen-28" operasyonunun gerçekleştirildiğini duyurdu
    16. 13:20 2024 DGS Başvuru Tarihleri ve Sınav Takvimi Belli Oldu
    17. 13:12 Deprem Uyarılarına Karşı Sert Tepki: Prof. Dr. Naci Görür, Eleştirilere Cevap Verdi
    18. 13:06 Vatandaşa Yedirecekleri İddia Edilen At Eti ve Sakatat Kamyonetten Çıktı: Sultangazi'de Operasyon
    19. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
    20. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
    Politika Haberleri