AA''nın ''yerli anakart'' dediği Çinli Dianjitek çıktı

AA''nın ''yerli anakart'' dediği Çinli Dianjitek çıktı

AA''nın ''yerli anakart'' dediği Çinli Dianj... ''Yerli imkanlarla elektronik anakart üretti'' başlıklı haberdeki anakartın Çinli Dianjitek firmasının ITX-K37X67 V1.4 model ürünü olduğu ortaya çıktı.

Anadolu Ajansı, "Yerli imkanlarla elektronik ana kart üretti" başlığıyla yayınladığı haberinde, Bursa'da yaşayan 18 yaşındaki 'genç girişimci' Ferit Borku'nun yaklaşık bir milyon liralık yatırım yaparak yerli imkanlarla elektronik anakart üretmeyi başardığını öne sürdü. Ancak Borku'nun ürettiği söylenen anakartın Çin merkezli anakart üreticisi Dianjitek firmasının 'ITX-K37X67 V1.4' model anakartıyla birebir aynı tasarıma sahip olduğu ortaya çıktı.

2 YILDA ÜRETİLDİ DENMİŞTİ

Anadolu Ajansı Muhabiri Sergen Sezgin tarafından yapılan, Tarkan Demir tarafından redakte edilen ve Barışkan Ünal tarafından yayınlayan haberde, "yazılımsal ve teknolojik çalışmalar yapan" Borku'nun kurduğu şirketle "yerli anakart" üretmeye karar verdiğı ve bunun üzerine kendine kaynak oluşturup yaklaşık 2 yılda kurduğu ekibiyle anakart ürettiği iddia ediliyor.

'ÇALIŞMALAR, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI GÖZETİMİNDE GERÇEKLEŞTİ'

Borku'nun şirketi kurma amaçlarının tamamen Türkiye'de bir yerli ana kart markası oluşturmak olduğunu söylediği aktarılan haberin devamında şu ifadelere yer veriliyor:

"Şirketi kurduktan sonra ilk aşamada uzman mühendis ekibini Ar-Ge için bir araya getirdiğini belirten Borku, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kiraladıkları ofiste bu süreci yürüttüklerini dile getirdi.

Borku, bu ofisteki çalışmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gözetiminde gerçekleştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Ürün ortaya çıktıktan sonra tasarımlar bitti, üretim gerçekleşti ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında da kurulan heyetle ürünümüzün tescilini aldık. 436 bin lirası faturalandırılmış, yaklaşık bir milyon lirayı bulan bir Ar-Ge çalışması yaptık. Bunları hiçbir destek almadan tamamıyla öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. İş, seri üretim konusunda geldiğinde kaynak olarak bizim boyumuzu aştı. Bununla ilgili de biz devletten destek bekliyoruz.'

'FABRİKA KURDUĞUMUZ TAKDİRDE…'

Seri üretime geçildiği takdirde İstanbul'u merkez olarak kullanacaklarını anlatan Borku, şunları kaydetti:

'Fabrika kurduğumuz takdirde burada bir grafik kart da dahil birçok elektronik kartın aynı makinelerle üretimini gerçekleştirecek duruma gelebiliriz. Bir ürünün tamamı yerli olamıyor. Dünyada kurulmuş ticari sistem bunu öngörmüyor. Her şeyi yerli yapacağız diye bir niyetimiz yok ama en azından bir ürünün yüzdesel olarak en üst düzeyini yerli yapabilirsek ülke olarak kara geçmiş olabiliriz. Ülkemizde yerli olarak cep telefonu, bilgisayar ve benzeri teknolojik aletleri üreten firmalar var. Bu firmalar yurt dışından donanım satın alıyorlar. Bir hedefimiz de bu firmalara yerli ürün üretmek.'"

ÇİN'DEN SATIN ALMAK MÜMKÜN

Ancak 'yerli ve milli' diye lanse edilen anakartın Çin merkezli anakart üreticisi Dianjitek firmasının 'ITX-K37X67 V1.4' model anakartıyla birebir aynı tasarıma sahip olduğu ortaya çıktı. Ürünü ve türevlerini Çin merkezli e-ticaret sitelerinden satın almak mümkün.

Pek çok sitede yer alan habere sosyal medya üzerinden tepki gösteren vatandaşlar, basın kuruluşlarının denetim mekanizması olmadığını dile getirdi. Haberle alay edenlerin yanı sıra olayı dolandırıcılık olarak niteleyenler de oldu.

"AA''nın ''yerli anakart'' dediği Çinli Dianjitek çıktı" haberi, 02 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan AA''nın ''yerli anakart'' dediği Çinli Dianjitek çıktı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AA''nın ''yerli anakart'' dediği Çinli Dianjitek çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Teknoloji Haberleri