AB, Türkiye'deki Sığınmacı Merkezlerine Yönelik İddiaları Araştırıyor

AB, Türkiye'deki Sığınmacı Merkezlerine Yönelik İddiaları Araştırıyor

AB, Türkiye'deki Sığınmacı Merkezlerine Yöne... Avrupa Birliği, Türkiye'deki sığınmacıların kötü muamele ve zorla sınır dışı edildiği iddialarını araştırıyor. Hollandalı gazeteciler, AB'nin finanse ettiği merkezlerde Suriyeli sığınmacılara baskı yapıldığını öne sürdü. Ankara ise işlemlerin uluslararası kurallara uygun olduğunu savunuyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'deki sığınmacıların kötü muameleye uğradığı ve zorla sınır dışı edildiği yönündeki iddiaların araştırılmasını talep etti. Ankara ise bu suçlamaları reddederek sınır dışı işlemlerinin uluslararası standartlara uygun şekilde yapıldığını ifade ediyor.

Hollanda merkezli gazetecilik kolektifi Light House, Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya'dan 21 gazeteciyle birlikte yürüttüğü araştırmada, Türk yetkililerin AB tarafından finanse edilen merkezlerde sığınmacıları zorla sınır dışı ettiğini öne sürdü. Araştırmanın sonuçları Hollanda'nın NRC gazetesinde yayımlandı. Habere göre, Türkiye'deki 32 sınır dışı merkezinde özellikle Suriyeli sığınmacılara büyük baskı uygulanıyor ve bu merkezler, 20 bin kişilik kapasiteye sahip.

Haberde, sığınmacıların AB’nin sağladığı mobil araçlarla gözaltına alındığı ve gene AB tarafından finanse edilen merkezlerde "gönüllü geri dönüşe zorlandıkları" iddia edildi. Araştırmaya göre, AB'nin sağladığı fonlar, sığınmacıların izlenmesi, toplanması ve sınır dışı merkezlerinin güçlendirilmesi için kullanılıyor. Bu merkezlerde hukuki yardıma erişimin sınırlı olduğu, sağlıksız koşullarda kalabalık bir şekilde barındırıldıkları ve "istismar veya işkenceye" maruz kaldıkları öne sürüldü.

Suriye vatandaşı olan bir kaynağın ifadesine göre, kendisine zorla "gönüllü geri dönüş" belgesi imzalatıldı. Araştırma, AB'nin bu durumlardan haberdar olduğunu ancak finansmanı kesmeyeceğini de ortaya koyuyor. AB yetkilileri, sağlanan desteğin merkezlerdeki şartları iyileştirdiğini belirtirken, Türkiye'nin bu merkezlerin sorumluluğunu üstlendiğini vurguluyor.

Türk yetkililer ise iddiaların doğru olmadığını ve sınır dışı süreçlerinin hem AB hem de Birleşmiş Milletler tarafından yakından izlendiğini söylüyor. Göç İdaresi yetkilileri, AB tarafından sağlanan araçlarda her zaman bir çevirmen ve göç uzmanı bulundurulduğunu ifade ediyor.

AB, daha önce de Tunus'taki sığınmacı merkezleriyle ilgili benzer eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı. Yeni göç anlaşması kapsamında, sığınmacıların Avrupa sınırları dışında tutulması ve başvurusu reddedilenlerin Avrupa'ya yakın bölgelerde barındırılması planlanıyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparak, dünya genelinde en fazla mülteciyi barındıran ülkeler arasında yer alıyor. 2016'da yapılan anlaşma çerçevesinde, AB Türkiye'ye göçmen akışını azaltmak için 6 milyar euro destek sağlamıştı.

"AB, Türkiye'deki Sığınmacı Merkezlerine Yönelik İddiaları Araştırıyor" haberi, 12 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan AB, Türkiye'deki Sığınmacı Merkezlerine Yönelik İddiaları Araştırıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AB, Türkiye'deki Sığınmacı Merkezlerine Yönelik İddiaları Araştırıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 12 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:14 Almanya'dan Eurofighter'a yeşil ışık!
  2. 14:12 Müsavat Dervişoğlu: 'DEM’e uzatılan elin asıl sahibi Erdoğan’dır'
  3. 14:08 Cem Küçük, Erdoğan’ın emekli maaşı ve asgari ücret artışıyla ilgili planlarını açıkladı!
  4. 14:04 Türkiye’deki kayıtlı Suriyelilerin sayısı azalıyor!
  5. 13:57 Ali Erbaş’tan Dikkat Çeken Vurgulama: 'Dini Bilgi Hayatla Bütünleşmeli!
  6. 13:57 Erdoğan: "İsrail'in Türkiye'ye yönelik atabileceği her türlü adımı kontrol altında tutuyoruz"
  7. 13:54 Köprüçay'da kaybolan genç için yapılan aramalardan sonuç çıkmadı
  8. 13:54 UCM Savcılığı: İsrail'in yargı yetkisi itirazı reddedilmeli
  9. 13:51 Ahmet Davutoğlu: ABD benim için 'Orta Doğu'nun en tehlikeli adamı'
  10. 13:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Köfteci Yusuf'la İlgili Açıklama!
  11. 13:48 Van'da Kayıp Rojin Kabaiş'i arama çalışmaları 15. günde devam ediyor
  12. 13:45 Erdoğan'dan AKP kongrelerine video mesaj: '23 yıldır milletin sorunlarına çözüm adresi olduk'
  13. 13:42 Afrika'da yaban hayatı popülasyonu son 50 yılda yüzde 76 azaldı!
  14. 13:33 Özgür Özel'den CHP marşı tepkisi: 'Bir daha çalarsanız ayıp olur'
  15. 13:32 İstiklal Caddesi’nde Polis Memuruna Bıçaklı Saldırı! Olay Anı Kamerada!
  16. 13:25 Ali Sami Yen Kompleksi’ne Dev Atatürk Heykeli: Galatasaray’dan Büyük Proje
  17. 13:25 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Değişim Mesajı! AKP ve Kabinede Yeni İsimler Gündemde!
  18. 13:25 Mars'a benzerliğiyle Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
  19. 13:21 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Nihon Hidankyo: 'Ödülü Gazze'de çalışan insanlar almalıydı'
  20. 13:19 İzmir'de suç örgütü operasyonu: 7 kişi tutuklandı!
Türkiye Haberleri