AB ve Türkiye reform çabalarını görüşecek

AB ve Türkiye reform çabalarını görüşecek

AB ve Türkiye reform çabalarını görüşecek Avrupa Birliği heyetinden, perşembe günü Türkiye''ye yapacakları ziyarete ilişkin arka plan bilgilendirme toplantısı düzenleyen bir AB yetkilisi, görüşmede gündeme gelebilecek konular hakkında bilgi verdi.

Avrupa Birliği'nden (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın perşembe günü Türkiye'ye yapacakları ziyarete ilişkin arka plan bilgilendirme toplantısı düzenleyen bir AB yetkilisi, görüşmede gündeme gelebilecek konular hakkında bilgi verdi.

'DIŞ POLİTİKA VE KATILIM SÜRECİ ÜZERİNDEN TEMASLAR YÜRÜTÜLECEK'

Mogherini ve Hahn'ın Ankara'daki "Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı" çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile bir araya geleceğini belirten yetkili, görüşmede dış politika ve katılım süreci olmak üzere iki ana başlık üzerinden temasların yürütüleceğini bildirdi.

Dış politikayla ilgili Türkiye ile AB arasındaki Suriye, Ortadoğu Barış Süreci, Kudüs, Gazze, Libya ve Irak gibi meselelerdeki iş birliğinin ele alınacağını aktaran yetkili, diğer taraftan Gümrük Birliği, vize serbestisi, terörle mücadele ve verilerin korunması gibi konuların görüşüleceğini belirtti.

'AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ TÜM BOYUTLARIYLA ELE ALINACAK'

Gelecek hafta Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB-Türkiye Ortaklık Komitesi'nin düzenleneceğini ifade eden yetkili, burada da AB-Türkiye ilişkilerinin siyasi, ekonomik, ticari ve teknik gibi tüm boyutlarıyla ele alınacağını söyledi.

Mogherini ve Hahn'ın ziyaretinin gelecek dönemdeki takvimin belirlenmesi ve iletişim kanallarının açık tutulması bakımından önemli olacağını dile getiren yetkili, toplantıda aynı zamanda AB'nin Türkiye'nin reform konusundaki çabaları hakkında güncellenmesinin mümkün olacağını anlattı. Yetkili, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin reform çabaları konusunda bir güncelleme talep edeceğiz. Ağustos ayında Reform Eylem Grubu bir araya gelmiş ve reformların AB ve AB Konseyi'nin standart ve normları çerçevesinde gerçekleştirilmesinin istendiği açıklanmıştı.

Eylem Grubu'nun bir sonraki toplantısı aralık ayının ortasında olacak, bu yüzden ne aşamada olduklarını görmek istiyoruz. Çünkü Eylem Grubu'nun yargının revize edilmesi, yeni bir insan hakları eylem planının oluşturulması gibi sonuçlarını ihtiyatlı şekilde olumlu karşılamıştık. Bu, bizim için önemli çünkü üye ülkeler bu tür gelişmeleri müzakere ve Gümrük Birliği gibi konularla bağlantılı görüyor."

'AB'NİN TÜRKİYEYİ MÜMKÜN OKDUĞUNCA YAKIN TUTMASI ÇIKARIMIZA'

Ekonomik durumun görüşmelerde gündeme geleceğini belirten yetkili, bu çerçevede Türk ve AB şirketlerini etkileyen ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının da görüşüleceğini söyledi.

Ele alınacak dış politika konularının başında Suriye meselesinin geldiğini ifade eden yetkili, şöyle devam etti:

"İdlib'deki Türkiye'nin diplomasi çalışmasını son derece takdir ettik çünkü İdlib'de başka bir krizin, insani felaketin önüne geçildi. Eğer önlenmeseydi bu daha fazla insanın sınıra itilmesi anlamına gelirdi ki bunların arasında sadece mülteciler değil aynı zamanda kimsenin ne Türkiye’de ne de AB’de istemeyeceği kişiler de oluyor. Yani bu insani yönünün yanı sıra aynı zamanda bir güvenlik meselesi."

TÜRKİYE'NİN AB'YE KATILIM SÜRECİYLE İLGİLİ SOMUT GELİŞME OLUP OLMADIĞI SORULDU

Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle ilgili somut gelişme olup olmayacağının sorulması üzerine yetkili, bunun hem Türkiye'nin iç meselelerinin seyrine hem de Türkiye'nin üye ülkelerle ilişkilerinin düzelmesine bağlı olduğunu söyledi. Yetkili, şu ifadeleri kullandı:

"Brüksel'le ilişkilerinizi düzeltmek istiyorsanız, üye ülkelerden kaçınamazsınız. Çünkü Brüksel, üye ülkelerin birleşimi. Tüm üye ülkelerin kabul etmesi gereken noktalar söz konusunda olduğunda, onları görmezden gelemezsiniz. (AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude) Juncker'in yazın söylediği şu sözü tekrar edebilirim, AB'nin Türkiye'yi demokratik ve müreffeh bir ülke olarak mümkün olduğunca yakın tutması bizim çıkarımıza. Bu yakınlık katılım da olabilir, şu anki gidişatın devamı da olabilir. Bence katılım sürecinin ötesine geçen ve Türkiye'nin coğrafi konumundan kaynaklanan birçok konuda iş birliği yapabiliriz, terörizm, göç, ekonomik konular gibi."

"AB ve Türkiye reform çabalarını görüşecek" haberi, 20 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AB ve Türkiye reform çabalarını görüşecek haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AB ve Türkiye reform çabalarını görüşecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Politika Haberleri