ABC yazarının çağrısı 'sol'da yeni bir tartışma başlattı

ABC yazarının çağrısı 'sol'da yeni bir tartışma başlattı

ABC yazarının çağrısı 'sol'da yeni bir tartı... Yazarımız Yard. Doç. Deniz Yıldırım’ın 23 Nisan tarihinde yayımlanan “Üçüncü Halkçı Demokratik Atılım Çağrısı'' başlıklı yazısı sol çevrelerde yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. AKP iktidarının...

Yazarımız Yard. Doç. Deniz Yıldırım’ın 23 Nisan tarihinde yayımlanan “Üçüncü Halkçı Demokratik Atılım Çağrısı'' başlıklı yazısı sol çevrelerde yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. AKP iktidarının gittikçe otoriterleşen karakterine karşın, solun üretmesi gereken alternatif politikalar konusunda önermelerde bulunan yazıya köşesinde yer veren Cumhuriyet yazarı Özgür Mumcu, bugünkü yazısında Ataol Behramoğlu'nun da bir yazı ile katıldığı bu tartışma hakkında kendi önerilerini sundu.

İşte siyasetsizlik sarmalına düşen solun siyaset yapıcılarının ufkunu açacak o tartışma hakkında Özgür Mumcu'nun kaleme aldığı yazı:

Demokratik geçiş

Ataol Behramoğlu, Cumhuriyet’te yayımlanan son yazısında, Erdoğan’ın işin içine askeri endüstriyel kompleksi de dahil edecek şekilde sağın tek merkezde toplanması meselesini hallettiğinden bahsettiğim bir yazıdan hareketle isabetli ve tartışılması gereken bazı sorular sormuş. 

Ben yazıyı, sağın Erdoğan tekelinde yoğunlaşmasının aslında solun bildiği bir mesele olduğunu ve sınıfın tekrar solun merkezinde yer alması gerektiği çıkarımıyla bitirmiştim. 

Behramoğlu ise bıraktığım yerden devam etmiş ve sadece sınıf temelli siyasetle çok uzun yol gidilemeyeceği, solun Aydınlanma devrimine sahip çıkması ve Kürt meselesindeki tutumunu netleştirmesi gerektiğinin altını çizmiş. 
Kendisinden çok farklı düşünmüyorum. Askeri ya da sivil otoriter rejimlerden çıkış yolları üzerine kafa yorulan bir alan. Yakın zamanda editörlüğünü ABD’li siyaset bilimci Abraham Lowenthal ile Şilili bir kanaat önderi olan Sergio Bitar’ın yaptığı“demokratik geçiş dönemlerini'' konu alan bir kitap yayımlandı. 

Kitapta, Brezilya, Şili, Gana, Endonezya, Meksika, Filipinler, Polonya, Güney Afrika ve İspanya’da otoriter rejimlerden demokrasiye geçiş incelenmiş. Kimi başarılı, kimi yarım yamalak giden bu demokratikleşme hikâyelerinin içindekilerle, yani hem baskıcı iktidarın hem de demokratik muhalefetin üyeleriyle söyleşiler yapılmış. 
Kitabın editörleri daha sonra bir makalede başarıya ulaşmış demokratik geçiş dönemlerinde bazı ortak noktaları belirlemişler. Şöyle özetlenebilir: 

Yönetebileceğine halkı inandırarak kamuoyu desteğini kazanabilmek. Siyasi partileri, sosyal hareketleri, işçileri, öğrencileri ve iş çevrelerini bir araya getirebilmek. Zamanında baskıcı iktidarla işbirliği yapmasına rağmen bugün demokratikleşmeden yana olanları dahil edebilmek. İktidar içi çatlakları gözlemleyip kullanabilmek. İktidar içerisinde “bir çıkış stratejisi'' arayan unsurlarla temas kurabilmek. Maksimalist talepleri erteleyip asgari müşterekler üzerinden muhalefeti birleştirebilmek. Şiddet yanlısı olanları marjinalize etmek. 

Yani sınıfı merkezine alan solu aşan, geniş bir demokratik muhalefet bloku oluşturmak bahsedilen demokratik geçiş dönemlerinde etkili olmuş. 

Elbette genel geçer bir formülden bahsetmek mümkün değil. Ancak bu tespitler çok da isabetsiz değil. Buradan hareketle siyaset bilimci Yard. Doç. Deniz Yıldırım’ın “Üçüncü Halkçı Demokratik Atılım Çağrısı'' başlıklı yazısına dikkat çekmekte fayda var. 

Yıldırım, meşrutiyetle başlayan ve Cumhuriyet’le tamamlanan süreci birinci, 1960’lardan 12 Eylül’e kadar yükselen solu ikinci halkçı demokratik atılım olarak değerlendiriyor ve bugün bir üçüncüsüne ihtiyacımız olduğunu savunuyor: 

“İlk çare; hedefi küçült, cepheyi genişlet. Üçüncü Halkçı-Demokratik Atılım asgaribir program önerisiyle halkın önüne çıkacak, halkla birlikte örgütlenecek. Bu asgari program, Türkiye’nin acil çözüm bekleyen sorunları etrafında en geniş zemini örgütleyecek.'' 
“Taşerona, güvencesizliğe, iş cinayetlerine, topraksız mevsimlik tarım işçilerine, işsizlere seslenen bir sınıf içeriğiyle ''halkçılık’ güncellenecek.'' 
“Kürt sorununu birlikte gönüllü yaşam formülü etrafında halkın rızasıyla, demokratik yollardan çözmek Üçüncü Halkçı-Demokratik Atılım’ın görevi olacak.'' 
“Halkçı-Demokratik Atılım stratejisi sosyal demokrat, Atatürkçü, merkez sol, merkez sağ, milliyetçi kitleler için azami program, sosyalist siyasetler içinse asgari program olacaktır. Bu anlamda ikinci atılımda kaçırılan fırsat bu kez kaçırılmamalı, Üçüncü Halkçı Demokratik Atılım’da en geniş halk iktidarı seçeneği etrafında bir araya gelinmesinin yolları aranmalıdır.'' 

Çoktandır “özgürlükçü olmayan demokrasiler'' ya da “yeni otoriter rejimler''arasında sayılan bir memlekette yaşıyoruz. Buradan demokratik çıkış yollarını tartışmak da birinci önceliğimiz olmalı. 

Sayın Behramoğlu’na, konuyu biraz olsun açmama imkân veren yazısı için teşekkür ederim.

"ABC yazarının çağrısı 'sol'da yeni bir tartışma başlattı" haberi, 25 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ABC yazarının çağrısı 'sol'da yeni bir tartışma başlattı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABC yazarının çağrısı 'sol'da yeni bir tartışma başlattı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:06 Kolombiya'da hükümet ve ELN, müzakerelere yeniden başlıyor
  2. 09:01 Cinci hoca dehşeti: Sana cin musallat olmuş diyerek çocukları taciz ve tecavüz etmiş
  3. 08:54 Murat Ağırel: Ülkemizde de sıklıkla yaşanan bu yakalamalarda metamfetamin maskelenmeye çalışılıyor
  4. 08:48 Barış Yarkadaş: Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyduk
  5. 08:42 Türkiye'de satılan en ucuz Tesla modeline 814 bin TL zam yapıldı
  6. 08:37 Akli denge iddiasıyla ipler iyice gerildi: İbrahim Tatlıses açtı ağzını yumdu gözünü
  7. 08:32 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında birbirine girdi
  8. 08:27 Ölen borçlusunun mezarını açtı, ateşe verip cesedi yakmak istedi
  9. 08:22 Diyanet'in gezi maliyeti dudak uçuklattı
  10. 08:17 Nuray Babacan: Cumhurbaşkanlığı ekibinin Akşener’in ekibiyle yakın ilişkide olduğu iddia edildi
  11. 08:13 İsmail Saymaz: Yolcular uyarmış, 50 saniye önce teleferiği durdurmuşlar
  12. 08:10 Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan’ın okumadığı “yolsuzluk” raporu/kitabı
  13. 08:07 Fehmi Koru: AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese
  14. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok il için sağanak uyarısı
  15. 02:59 Para transferi açıklamasındaki not MASAK’ı harekete geçirdi
  16. 02:57 Haiti'de çete şiddeti: İlk 3 ayda 2 bin 500 kişi öldürüldü
  17. 02:55 BMGK'de yapılan Kosova oturumunda gergin dakikalar yaşandı
  18. 02:54 Steinmer, Türkiye'de: Terörle mücadele, güvenlik ve göç konuları gündemde
  19. 02:51 UNICEF açıkladı: 'Çocuk ölüm ve yaralanmalarının yarısının sebebi patlayıcılar'
  20. 02:45 İsmail Kartal'ın görevine son verin çağrısı gündemde
Politika Haberleri