ABD Adalet Bakanlığı'ndan Google'a: 'Yasadışı tekel kurarak rekabeti engelleme' davası

ABD Adalet Bakanlığı'ndan Google'a: 'Yasadışı tekel kurarak rekabeti engelleme' davası

ABD Adalet Bakanlığı'ndan Google'a: 'Yasadış... ABD Adalet Bakanlığı, son 20 yılın en büyük antitröst davasını Google'a karşı açtı. Google yaptığı açıklamada, "İnsanlar bizi alternatifsiz kaldıkları için değil tercih ettikleri için kullanıyor" dedi.

ABD Adalet Bakanlığı, Google'a "yasadışı tekel kurarak rekabeti engellemek ve tüketicilere zarar vermekle"  suçundan dava açtı. Google yaptığı açıklamada, "İnsanlar bizi alternatifsiz kaldıkları için değil tercih ettikleri için kullanıyor" dedi.

ABD Adalet Bakanlığı, son 20 yılın en büyük antitröst davasını Google'a karşı açtı. 11 eyaletin de müdahil olduğu federal yönetimin davasında internet devi 'yasadışı tekel kurarak rekabeti engellemek ve tüketicilere zarar vermekle' suçlanıyor. Google "İnsanlar bizi alternatifsiz kaldıkları için değil tercih ettikleri için kullanıyor" dedi. Google'a karşı bugüne değinki en büyük yasal meydan okumada bulunan Trump yönetimi, ABD merkezli internet devini yasadışı tekel oluşturmak ve korumakla suçlamasında bulundu. Google'un arama motoru ve reklam yayını işlerine dava açan ABD Adalet Bakanlığı, internet devini çevrimiçi aramalardaki hakimiyetini rekabeti bastırmak ve tüketicilere zarar vermek için kötüye kullanmakla itham etti.

"PARÇALARA BÖLÜNMESİ DAHİL BÜTÜN SEÇENEKLER MASADA"

1 trilyon dolarlık şirketin piyasadaki gücünü rakiplerini piyasadan silmek için kullandığını söyleyen bakanlık, internet arama ve reklam şirketinin parçalara bölünmesi dahil bütün seçeneklerin masada olduğunu belirtti. Google'ın tekel hali, 'Hz. Google' ve 'googlelamak' gibi tabirlerle dünya çapında tüm dillere yansımış durumda.

ÖNCEKİ ANTİTRÖST DAVALARI SONUÇ VERMİŞTİ

ABD'de 11 eyaletin müdahil olduğu federal dava, son 20 yılın en büyük antitröst davası olarak nitelendi. Çapı, 1974'te AT&T'ye, 1998'de Microsoft'a açılan davalarla kıyaslanıyor ki, ilki Bell System şirketinin bölünmesiyle, ikincisi tekeli kırarak internet bağlantılı şirketlerin sayısında patlama yaşanmasıyla sonuçlanmıştı.

BU KEZ DEMOKRAT PARTİ DESTEKLİYOR

Beyaz Saray'ın baş ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Başkan Donald Trump'ın Google'a açılan davayla ilgili bakanlıkla görüş alışverişinde bulunduğunu duyurdu. Davaya, her durumda Trump karşıtlığını benimseyen Demokrat Partili Kongre üyelerinin de destek vermesi dikkat çekti.

"ABD'DEKİ TÜM GENEL ARAMA MOTORU FAALİYETLERİNİN YÜZDE 90'I"

Google'un ABD'deki tüm genel arama motoru faaliyetlerinin yüzde 90'ını ve mobilden aramaların yüzde 95'ini gerçekleştirdiğini belirten Adalet Bakanlığı, 'dünya çapında milyarlarca kullanıcının rakipsiz internete giriş kapısı konumundaki şirketin, ABD'li tüketicilerin, reklam vericilerin ve internet ekonomisine bağımlı tüm şirketlerin korunması adına Google'ın rekabet karşıtı işlemlerinin durdurulması ve rekabetin yeniden tesis edilmesi gerektiğini' dile getirdi.

"TÜKETİCİLER VE REKLAM VERENLER MAĞDUR"

Dava başvurusunda "Sonuçta daha az seçenek, daha az yenilik ve daha az rekabetçi reklam fiyatlarından tüketiciler ve reklam verenler mağdur oluyor. Bu nedenle, mahkemeden Google'ın arama dağıtımındaki kontrolünü kırmasını istiyoruz, böylece rekabet ve yenilik devam edebilir" denildi.

GOOGLE: DAVA DERİNDEN KUSURLU

İlk açıklamayı sosyal medyadan yapan Google, davayı 'derinden kusurlu' diye niteleyerek "İnsanlar Google'ı alternatif bulamadıklarından mecbur oldukları için değil tercih ettikleri için kullanıyor" dedi. Google ve Google'a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılında Alphabet Inc. adında çok uluslu konglomerat kurulmuştu.

"ABD Adalet Bakanlığı'ndan Google'a: 'Yasadışı tekel kurarak rekabeti engelleme' davası" haberi, 20 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 22 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD Adalet Bakanlığı'ndan Google'a: 'Yasadışı tekel kurarak rekabeti engelleme' davası haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD Adalet Bakanlığı'ndan Google'a: 'Yasadışı tekel kurarak rekabeti engelleme' davası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  2. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  3. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  4. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  5. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  6. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  7. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  8. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  9. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  10. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  11. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  12. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  13. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  14. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  15. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  16. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  17. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  18. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  19. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  20. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
Dünya Haberleri