ABD Büyükelçiliği'nden 'Uygur' paylaşımı 'Yazdıklarımız yardım çığlığı değil özgürlük savaşı'

ABD Büyükelçiliği'nden 'Uygur' paylaşımı 'Yazdıklarımız yardım çığlığı değil özgürlük savaşı'

ABD Büyükelçiliği'nden 'Uygur' paylaşımı 'Y... Uygur sanatçılar anlattı: Yazdıklarımız yardım çığlığı değil özgürlük savaşı

 

Dünyanın dört bir yanından Uygur sanatçılar, sanatları aracılığıyla Çin hükümetinin Sincan'daki Uygurlara yaşattıklarına nasıl ayna tuttuklarını anlattı. ABD Büyükelçiliği'nin paylaştığı metinde, yaşananların eserlerine etki ettiklerini vurgulayan birçok sanatçı, bunun, Çin'in mevcut politikalarına cevap niteliğinde olduğunu ve acı çeken insanlara güç verdiğini söyledi.

Uygur sanatçılar anlattı: Yazdıklarımız yardım çığlığı değil özgürlük savaşı

Uygur sanatı son birkaç yılda değişiklik yaşadı. Nesiller boyunca gelişen karmaşık gelenekler ve olaylar, eserleri daha karanlık yaptı. Konuyla ilgili kaleme alınan bir yazıyı ABD Büyükelçiliği, sosyal medya hesabında paylaştı.

Şu anda Türkiye'de yaşayan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Ghulja'dan bir şair olan Muyesser Abdul'ehed Hendan, metne göre Mart 2021'de WEghur Stories podcast'ine "Bazen üzüntümü kontrol edemiyorum ve gerçekten iç karartıcı bir şey yazıyorum" diye konuştu.

ÇİN'E SANATLA CEVAP

Hendan ve diğer Uygur sanatçılar, Çin hükümetinin Uygur kültürünü tehdit eden ve yurt dışında yaşayan Uygurların da anavatanlarına dönmekten korkmalarına neden olan politikalarına cevap veriyor.

Çin, 2017'den beri 1 milyondan fazla Uygur, Kazak ve diğer etnik kökenden bireyleri gözaltına aldığı Sincan'da, insanlığa ve karşı suç işliyor ve zorla çalıştırma, kısırlaştırma faaliyetlerinde bulunuyor. Çin, Sincan'ı bir gözetim devletine dönüştürerek Uygur kültürüne saldırdı. Önde gelen sanatçıları tutukladı ve Uygur dilini yasakladı.

'YAZDIKLARIMIZI CESARET OLARAK KABUL EDİN'

Hendan, Eylül ayında 'Sürgündeki Uygur Şiiri' adında bir panelde "Lütfen yazdıklarımızı sadece şiir değil mazlumların sesi olarak; yardım çığlığı değil özgürlük savaşı ve cesaret olarak kabul edin."

Hendan için bu, yaşananların tetiklediği duygularla şiir yazmak anlamına geliyor. Ayrıca, Çin'in Sincan'daki Uygurları ve diğer dini ve etnik azınlık gruplarının üyelerini toplu olarak gözaltına almasına dayanan Kheyr-khosh, quyash (Elveda, Güneş) adlı bir roman yazdı.

'SANAT, DÜNYANIN BİR UCUNDAKİLERİ DE VATANLARINA YAKIN HİSSETTİRİYOR'

Fransa'da yaşayan ve WEghur Stories podcast'ine ev sahipliği yapan Uygur akademisyen ve sanatçı Mukaddas Mijit, dünyanın dört bir yanındaki Uygurların anavatanlarına duygusal olarak bağlı kaldıklarını ve sanatın, birçok kişinin orada gerçekleşen olaylara yakın hissetmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Bazı Uygur sanatçılar, Çin'in memleketteki akrabalarına karşı tepkisinden korktuğu için takma adla eser üretmek zorunda kaldı. Bu insanlardan biri olan dijital sanatçı Yette Su, Uygurların zor durumunu vurgulamak için karanlık görüntüler kullanıyor.

'SANAT, İNSANLARIN ZORLUKLARLA BAŞ ETMELERİNE YARDIM EDER'

Kanada'daki Simon Fraser Üniversitesi'nde profesör olan Guldana Salimjan, Xinjiang'dan insanların tepki korkusu olmadan sanat ve şiir gönderebilecekleri bir forum olan multimedya platformu Camp Album'ü kurdu. Proje, Uygurlar ve Çin dışında yaşayan diğer Müslüman topluluklar arasında dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlıyor.

Daha önce Yi Xiaocuo takma adını kullanan Salimjan, Şubat 2020'de konuştuğu bir röportajda, "Uzun süredir seslerinden ve özgürlüklerinden yoksun bırakılan azınlık nüfusları için sanat, kendini güçlendirme ve kendini temsil etmenin bir yolu. En zorlu koşullarda bile sanat, insanların başa çıkmalarına yardımcı olmak için güç ve otoriteyi alaya almanın bir yolunu bulur." dedi.

 

"ABD Büyükelçiliği'nden 'Uygur' paylaşımı 'Yazdıklarımız yardım çığlığı değil özgürlük savaşı'" haberi, 11 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 11 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ABD Büyükelçiliği'nden 'Uygur' paylaşımı 'Yazdıklarımız yardım çığlığı değil özgürlük savaşı' haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD Büyükelçiliği'nden 'Uygur' paylaşımı 'Yazdıklarımız yardım çığlığı değil özgürlük savaşı' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Gündem Haberleri