ABD, Rusya’nın Belarus’taki asker sayısını 30 bine çıkaracağını iddia etti

ABD, Rusya’nın Belarus’taki asker sayısını 30 bine çıkaracağını iddia etti

ABD, Rusya’nın Belarus’taki asker sayısını 3... "Rusya kısa menzilli balistik füzeler, özel kuvvetler ve uçaksavar bataryalarının yanı sıra Belarus'a şimdiden 5 bin asker yerleştirdi"

ABD’nin Birlemiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın şubat ayı ortasına kadar Belarus topraklarındaki askeri varlığını 30 bine çıkarmayı planladığını iddia etti.

ABD’nin talebi üzerine Ukrayna-Rusya arasındaki krizi görüşmek üzere toplanan Birlemiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın şubat ayı ortasına kadar Belarus topraklarındaki askeri varlığını 30 bine çıkarmayı planladığını iddia etti. BM Güvenlik Konseyi'ni Rusya'nın saldırgan ve istikrarsızlaştırıcı davranışlarının tüm dünyada oluşturduğu riskleri ciddiye almaya çağıran Thomas-Greenfield, Rusya'nın kısa menzilli balistik füzeler, özel kuvvetler ve uçaksavar bataryalarının yanı sıra Belarus'a şimdiden 5 bin asker yerleştirdiğini belirterek, Ukrayna sınırında ise 100 binden fazla asker bulunduğunu aktardı. Rusya’nın 2008'de Gürcistan'ı ve 2014'te Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'nı işgalini ve ilhakını hatırlatan Thomas-Greenfield, bunun defalarca görülen bir saldırganlık modeli olduğunu ifade etti.

"Rusya Ukrayna'yı daha fazla işgal ederse sonuçları korkunç olacak" 

Rusya'ya Ukrayna'da çatışma yerine diplomasiyi seçme çağrısı yapan Thomas-Greenfield, "Rusya Ukrayna'yı daha fazla işgal ederse hiçbirimiz bunun geldiğini görmediğimizi söyleyemeyiz ve sonuçları korkunç olacak" dedi.

Thomas-Greenfield ayrıca, "ABD açıktı. Eğer bu gerçekten Rusya'nın Avrupa'daki güvenlik endişeleriyle ilgiliyse, onlara bu endişeleri müzakere masasında ele alma fırsatı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

“Asılsız suçlamalar nedeniyle Güvenlik Konseyi'nin toplanması teklif edildi”

ABD’yi sert şekilde eleştiren Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise, "Aslında bugün defalarca yalanladığımız spekülasyonlar ve asılsız suçlamalar nedeniyle Güvenlik Konseyi'nin toplanması teklif edildi. ABD heyeti, çağrısını yaptığı toplantının önerisinde Rus birliklerinin Rus topraklarında konuşlandırılmasını uluslararası barışa tehdit olarak gördüğünü belirtti. Bu yalnızca içişlerine yönelik kabul edilemez bir müdahale değildir. Bölgedeki gerçek durum ve mevcut küresel gerginliğin nedenleri konusunda uluslararası toplumu yanıltma girişimidir" dedi.

ABD'nin çağrısıyla yapılan toplantının kışkırtmaya yönelik bir girişim olduğunu belirten Nebenzya, "Bunun Konseyi birleştirmeye yardımcı olduğunu düşünmüyoruz. Aksine ABD’li meslektaşlarımızın Güvenlik kürsüsü de dahil olmak üzere Rusya'nın yaklaşmakta olduğu iddia edilen saldırganlık iddiaları etrafında histeri oluşturma arzusunun farkındayız. Güvenlik Konseyi'ndeki meslektaşlarımız son derece zor bir duruma düşürülüyor" ifadelerini kullandı.

"Başkan, kısa süre önce Rus mevkidaşı ile görüşmeye hazır olduğunu doğruladı"

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa ise yaptığı konuşmada, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye hazır olduğunu aktararak, "Başkan, kısa süre önce Rus mevkidaşı ile görüşmeye hazır olduğunu doğruladı. Rusya'nın Ukrayna'ya herhangi bir sorusu varsa bir araya gelip müzakere etmesi, Ukrayna sınırlarına asker toplamak ve Ukrayna halkını korkutmamak daha iyidir" dedi.

Ukrayna'nın Rus yanlısı milislerin elindeki Donbas ve Rusya'nın ilhak ettiği Kırım topraklarını geri almak için taarruz başlatmayacağını söyleyen Kislitsa, "Ukrayna, Donbas'ta, Kırım'da veya başka herhangi bir yerde taarruz başlatmayacak" ifadelerini kullandı. Kislitsa, "Aynı zamanda Rusya ile diplomatik kanalların açık tutulması ihtiyacını destekliyoruz" dedi.

Ukrayna için önceliklerin Donbas bölgesindeki ateşkesin sürdürülmesi olduğunu belirten Kislitsa, "Dört ülkenin liderleri düzeyinde de dahil olmak üzere Normandiya formatındaki çalışmaların yeniden canlandırılması, Donbas'ta kalıcı barışı sağlamak için atılacak her türlü adımlar önemlidir. Ukrayna, Normandiya Dörtlüsü müzakerelerini her formatta yani her düzeyde yeniden başlatmaya hazırdır" dedi.

Rusya’nın toplantıyı engelleme girişimi başarısız oldu

Rusya, toplantının yapılmasını engellemek için girişimde bulundu. Yapılan oylamada Çin, Rusya’nın yanında yer alırken, konseyin geçici üyeleri olan Gabon, Kenya ve Hindistan ise "çekimser" kaldı. Diğer 10 üyenin lehte oy vermesi ile toplantı gerçekleşti.

"ABD, Rusya’nın Belarus’taki asker sayısını 30 bine çıkaracağını iddia etti" haberi, 31 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD, Rusya’nın Belarus’taki asker sayısını 30 bine çıkaracağını iddia etti haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD, Rusya’nın Belarus’taki asker sayısını 30 bine çıkaracağını iddia etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Dünya Haberleri