ABD Senatosu’nun ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısını kabul etmesine Türkiye’den peş peşe tepkiler

ABD Senatosu’nun ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısını kabul etmesine Türkiye’den peş peşe tepkiler

ABD Senatosu’nun ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısı... ABD Senatosu'nun 1915 Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesine Ankara'dan art arda tepkiler geldi...

ABD Senatosu'nun 1915 Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesine Ankara'dan art arda tepkiler geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tasarı siyasi bir gösteriden ibaret, hukuki bir bağlayıcılığı yok" derken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "yok hükmündeki bu karar siyasi, askeri ve ekonomik hiçbir alanda Türkiye’nin haklı ve kararlı duruşunu etkilemeyecektir" ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 'Ermeni Soykırımı' tasarısının ABD Kongresi'nde kabul edilmesine ilişkin açıklama yaptı. Altun, "Kabul edilen Ermeni yasa tasarısı ikili ilişkilerimizin geleceğini tehlikeye atmaktadır. Yaptırımlar ve tehditler ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumaktan vazgeçirmeyecektir" dedi.

Kalın: Türkiye'nin kararlı duruşunu etkilemeyecektir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'de kabul edilen Ermeni tasarısıyla ilgili olarak, sosyal medya hesabından "ABD Senatosu’nun, çarpık tarih anlayışını küçük siyasi hesaplarına alet eden kararını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Yok hükmündeki bu karar siyasi, askeri ve ekonomik hiçbir alanda Türkiye’nin haklı ve kararlı duruşunu etkilemeyecektir." açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu: Siyasi bir gösteriden ibaret, hukuki bir bağlayıcılığı yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Tasarı siyasi bir gösteriden ibaret, hukuki bir bağlayıcılığı yok. Tarihi siyasi amaçlar için kullananlar gerçeklerle yüzleşmek istemeyen korkaklardır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerinden

Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "(Karar) tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerindendir. Tarihi siyasi amaçları için kullananlar hedeflerine asla ulaşamayacaklardır. ABD Senatosu'nun kararı, her türlü tarih bilinci ve hukuki temelden yoksundur" denildi.

Bakan Dönmez: Umut ederim bu hatalarından dönerler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ABD Senatosu'nun 1915 Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesine ilişkin "Umut ederim bu hatalarından dönerler ve yıllardır müttefik olarak NATO ve çeşitli uluslararası arenalarda ilişki kurduğumuz bu ülkeyle inşallah ilişkilerimizi de rayına oturtmuş oluruz" ifadelerini kullandı.

4 partiden ABD'ye Ermeni Soykırımı tasarısı tepkisi

TBMM Genel Kurulunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçeleri görüşmelerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, ABD Senatosunun, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul ettiğini hatırlatarak, "Amerikan emperyalizmini şiddetle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar bağımsızlık ruhuna nasıl sahipse, ülkemizin varoluşunu hangi değerlerle kazanmışsa bundan sonra aynı değerlerle buna sahip çıkacaktır. ABD emperyalizmine asla boyun eğmeyecektir. Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bir soykırımın parçası değildir. ABD emperyalizminin aldığı bu kararı şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, konuyla ilgili CHP'nin ortaya koyduğu fikirlere katıldıklarını belirterek, bilgiyi teyit etmeye çalıştıklarını söyledi.

Bülbül, "Bunun teyit edilmesi halinde Meclis olarak inşallah hep birlikte bir tavır geliştirip ABD Senatosunun vermiş olduğu bu yanlı, taraflı, milletimize, tarihimize, ortak geçmişimize hakaret ve iftiraları teşkil edecek olan karara karşı hep birlikte hareket etmenin uygun olacağını bizler de düşünüyoruz." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, bunun teyit edilebilmiş bir bilgi olmadığını belirterek şunları kaydetti: "Şayet bu sözde Ermeni yasa tasarısı ABD Senatosundan çıkmışsa diğer siyasi partilerin grup başkanvekillerinin ifade ettiği gibi TBMM olarak ortak bir kınama kararı alınmasının yerinde olacağı kanaatini taşıyorum. Eğer ABD Senatosu böyle bir karar vermişse TBMM de ona layık olduğu cevabı verecektir diye umuyorum."

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise Dışişleri Bakanlığından aldıkları bilgiye göre kararın Senatodan geçtiğini belirterek, "Hatırlayacaksınız 29 Ekim 2019'da Temsilciler Meclisinden geçen bu karar karşısında Meclisimizde dört siyasi parti bir araya gelerek aslında bir ilki yaptık. Bu kararın Türkiye açısından yok hükmünde olduğuna dair hep beraber bir Meclis kararına imza attık ve açıkladık. Yine Dışişleri Bakanlığının biraz evvel verdiği bilgiye göre Senatodan geçen bu karar Başkan'ın onayına sunulmayan bir karar." dedi.

Siyasi partilerin bu konuda ortak bir fikir etrafında buluşmasını çok anlamlı bulduğunu ifade eden Zengin, "Bu karar bizim için yok hükmündedir. Elbette siyasi parti grupları bir araya geliriz, ne yapacağımıza birlikte karar veririz. İnşallah uygun bir şekilde TBMM buna da bir cevap verecektir." diye konuştu.

"ABD Senatosu’nun ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısını kabul etmesine Türkiye’den peş peşe tepkiler" haberi, 13 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan ABD Senatosu’nun ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısını kabul etmesine Türkiye’den peş peşe tepkiler haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD Senatosu’nun ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısını kabul etmesine Türkiye’den peş peşe tepkiler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
    2. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
    3. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
    4. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
    5. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
    6. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
    7. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
    8. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
    9. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
    10. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
    11. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
    12. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
    13. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
    14. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
    15. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
    16. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
    17. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
    18. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
    19. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
    20. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
    Haberleri