ABD'deki başkanlık seçimi dolara değer kaybettirir mi?

ABD'deki başkanlık seçimi dolara değer kaybettirir mi?

ABD'deki başkanlık seçimi dolara değer kaybe... ABD'de yakın zamanda gerçekleşecek seçim ve pandemi doları istikrarsızlaştırırken, StoneX'in küresel piyasalar stratejisi Yousef Abbasi, dolardaki zayıflığın uzun vadede sürmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Piyasa uzmanları, ABD'deki gelişmelerin yanı sıra Avrupa'da koronavirüs salgınının devam etmesi ve vaka sayılarındaki artışın sürmesinin yarattığı kaygıların da yatırım pozisyonu almayı zorlaştırdığına dikkat çekiyor. ABD Doları'nın altı büyük para birimine karşı değerini ölçen endeks, bu hafta içerisinde son bir ayın en düşük düzeyine geriledi. Euro/dolar paritesi de bir ayın en yükseğini gördü. Reuters haber ajansına konuşan uluslararası finansal hizmetler şirketi StoneX'in küresel piyasalar stratejisi Yousef Abbasi, dolardaki zayıflığın uzun vadede sürmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Abbasi, koronavirüs salgını nedeniyle ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan mali teşvik düzenlemesiyle ilgili görüşmelerin tıkandığını ve piyasanın da dikkatini artık seçimlere odaklamaya başladığını belirtti. Abbasi, "Teşvik paketiyle ilgili en iyimser senaryo, seçimlerden 'mavi dalganın' çıkması. Demokrat Parti adayı Joe Biden'ın Beyaz Saray'ı kazanması ve Senato'nun Demokratlara geçmesi. Bu durumda bir anda 2021 için 4-5 trilyon dolarlık bir teşvik paketi açıklanabilir ve Biden'ın altyapı ile yeşil enerji alanlarındaki planları da hayata geçirilebilir" dedi.

ABD'de koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkilerini hafifletmek için yürürlüğe sokulması beklenen teşvik paketi üzerinde yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlanamıyor. Son olarak, Senato Çoğunluk Lideri Kentucky Senatörü Mitch McConnell, Cumhuriyetçi senatörlerle yaptığı toplantıda, Beyaz Saray'a seçim öncesi teşvik paketi üzerinde uzlaşma sağlamamasını tavsiye ettiğini söyledi. Bu tavsiyenin basına sızması dolar üzerinde baskıyı artıran unsurlar arasında gösteriliyor. Uzmanlar ve analistler, bu gelişmeler üzerine döviz piyasasının "bekle ve gör" konumuna geçtiğini belirtiyor.

SEÇİM SONRASI BELİRSİZLİK

Bloomberg televizyonuna konuşan Saxo Capital Markets Küresel Makro Stratejisti Kay Van-Petersen, 3 Kasım'daki seçimleri "piyasaların 10 yıllardır karşı karşıya olduğu en büyük siyasi risk" olarak nitelendirdi. Ancak Van-Petersen, seçim sonucu ne olursa olsun önümüzdeki dönemde ABD ekonomisini hem mali hem de finansal gevşetmenin beklediğini, ve bunun sonucunda da faiz indirimleri ile harcamaların artmasıyla doların uzun vadede değer kaybının sürmesinin beklendiğini belirtti.

Stratejistler ve uzmanlar seçim sonrasına ilişkin benzer beklentiler içerisinde olsalar da en fazla kaygı duydukları konunun seçimin ardından belirsizlik ortamının oluşması olduğunu ifade ediyor.

ABD'nin döviz piyasası konusunda önde gelen veri analiz şirketlerinden OANDA'da yayımlanan bir analizde, tarihsel olarak seçimlerin sonucunun belirlenmesinin dolar üzerinde yukarı yönlü bir etki yarattığı vurgulandı. Analizde, "1980 yılından bu yana yapılan 10 seçimin dokuzunun ardından yeni ya da mevcut yönetimin ilk 100 günü içerisinde dolar güç kazandı. Şaşırtıcı bir şekilde, Demokrat adayın kazandığı seçimlerin ardından dolardaki ortalama değer artışı yüzde 4 olurken, Cumhuriyetçilerin zaferinin ardından bu oran yüzde 2'de kaldı" denildi.

2020 seçimlerinin de doların seyri üzerinde önemli bir etki yaratmasının beklendiği ve bunun iki nedeni olduğu belirtildi. Analizde, "Bunlardan ilki, pandemi sürecinin devam etmesi nedeniyle postayla kullanılan oyların sayısının artması ve bunun da sayım sürecini uzatarak, kazanan adayın belli olma süresini 2 ile 3 haftaya kadar uzatabilme ihtimali. İkincisi de Başkan Trump'ın, Joe Biden'ın kazanması halinde sonuçları kabul etmemesi ve seçimlerin anayasal bir krize dönüşmesi" yorumu yapıldı. Seçim sonrası belirsizliğin yarattığı bir diğer risk de ABD'nin kredi notunun olumsuz etkilenmesi. Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşları Fitch, Moody's ve Standard & Poor's (S&P), ABD'nin kredi notu açısından seçimleri yakından izlediklerini belirtti ve belirsizliğin artması halinde bunun aşağı yönlü risk yaratabileceği uyarısında bulundu. ABD'nin kredi notuyla ilgili yaşanabilecek sıkıntılar da dolar üzerinde baskı oluşturacak bir diğer faktör olarak gösteriliyor. Fitch ve Moody's nezdinde, ABD'nin kredi notu en üst kademe olan AAA seviyesinde bulunuyor. ABD'nin kredi notu, S&P nezdinde ise en yükseğin bir altı olan AA+ düzeyinde.

"ABD'deki başkanlık seçimi dolara değer kaybettirir mi?" haberi, 22 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 22 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan ABD'deki başkanlık seçimi dolara değer kaybettirir mi? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD'deki başkanlık seçimi dolara değer kaybettirir mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  2. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  3. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  4. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  5. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  6. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  7. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  8. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  9. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  10. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  11. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  12. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  13. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  14. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  15. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  16. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  17. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  18. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  19. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  20. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
Ekonomi Haberleri