ABD'den Türkiye'ye Huawei uyarısı: Askeri işbirliğini etkiler

ABD'den Türkiye'ye Huawei uyarısı: Askeri işbirliğini etkiler

ABD'den Türkiye'ye Huawei uyarısı: Askeri iş... ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkede pazar payını büyüten Huawei nedeniyle Türkiye’ye “Askeri işbirliğini etkiler” uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çinli şirket Huawei’nin Türkiye’de pazar payını artırması ardından uyarıda bulundu. Pompeo, bu durumun, “ABD ile askeri işbirliğini olumsuz etkileyebileceğini” söyledi.

Koronavirüs salgınının ardından ABD’nin ilişkilerinin daha da gerginleştiği Çin ve Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei, bir süredir Trump yönetiminin hedefinde.

Çin’in Huawei ve ZTE şirketleri, son yıllarda Türkiye’de telekomünikasyon sektöründe öne çıkan teknoloji şirketleri arasında yer alıyor.

Türkiye’deki en büyük telekomünikasyon şirketi konumundaki Turkcell geçtiğimiz Şubat ayında cep telefonu uygulamaları altyapısını kullanmak üzere Çin teknoloji devi Huawei ile anlaşma imzaladı.

Böylece Turkcell Huawei Mobil Hizmetler (HMS) adı verilen ve uygulama mağazasıyla bulut hizmeti veren sistemi Çin dışında kullanan ilk sağlayıcı oldu. Anlaşmanın imzalandığı basın toplantısında konuşan Turkcell CEO’su Murat Erkan, Nisan ve 2021 yılı sonuna kadar geçen dönemde, HMS sisteminin kullanılabildiği 1 milyon cep telefonu satmayı amaçladıklarını söylemişti.

Amerikalı yetkililere göre, Çin teknoloji devinin Türkiye’deki varlığını arttırması ise ABD ile askeri ilişkileri olumsuz etkileyebilecek bir siber güvenlik sorununa yol açıyor.

POMPEO: ASKERİ İLİŞKİLER OLUMSUZ ETKİLENİR

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’de muhafazakar haber sitesi olarak bilinen Washington Examiner’a Çin’in teknoloji şirketi hakkında konuştu. Habere göre, Türkiye’de önemli miktarda veri bulunduğunu söyleyen Pompeo, “Bu verinin Çin Komünist Partisi’nin elinde bulunması çok daha dikkatli olmamız gerektiği anlamına geliyor” dedi.

Pompeo, “Türkiye’nin Huawei ve diğer Çinli şirketlere bağımlılığının artmasının ABD ile askeri işbirliğini olumsuz etkileyebileceği” uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “İletişim ağlarımızın, savunma ve güvenlik ağlarımızın güvenli olduğundan emin olmamız gerekiyor. Huawei’in Türkiye içinde ya da başka ülkelerde gittikçe artan faaliyetinden yalnızca askeri ve güvenlik iletişim ağları etkilenmeyecek. ABD verilerinin korunmasını sağlayacağız” dedi.

Washington Examiner’ın konuya ilişkin haberinde, Trump yönetiminin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alan Türkiye’yi F-35 savaş uçağı projesinden bir süre önce çıkardığı da anımsatıldı.

İnternet sitesi, Pompeo’nun Huawei konusunda Türkiye’ye yönelik uyarılarının Senato Dış İlişkiler Avrupa Alt Komisyonu’nun kıdemli üyelerinden Wisconsin Senatörü Ron Johnson’ın İncirlik açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti.

Cumhuriyetçi Senatör Johnson, 23 Eylül’de yine Washington Examiner internet sitesine verdiği röportajda, ABD’li stratejistlerin Amerikan askerlerinin Adana’daki İncirlik Üssü’nden çekilmesi olasılığına hazırlandığını belirtmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de “Gittiği yol iyi değil. Doğrusunu söylemek gerekirse Türkiye’deki varlığımız tehdit altında” ifadelerini kullanmıştı.

ABD’li senatör, İncirlik’e alternatif olarak Yunanistan’ın Girit Adası’nın değerlendirildiğini söylemişti.

‘BEDELİ VAR’

Washington Examiner’ın haberinde, Çin’in telekomünikasyon şirketlerinin Türkiye’nin Pekin’le ekonomik ilişkilerinin yalnızca bir boyutunu oluşturduğu, Çin’in “Tek Kuşak Tek Yol” projesini Ankara üzerinden hayata geçirmeye çalıştığı belirtildi. Pompeo, Çin’in, Tek Kuşak Tek Yol projesi finansmanını Türkiye gibi stratejik ülkeler üzerinde nüfuz kurma amacıyla kullandığını söyledi, “Çin Komünist Partisi’nden gelen bu kaynakların kullanılmasının gerçek bir bedeli var. Bu ülkelerde yaşayanlar bundan olumsuz etkilenecek. Bu sadece Güneydoğu Asya ve Türkiye için değil ABD için de geçerli” dedi. Çin’in devlet kontrolündeki girişimleri kullanarak bir hegemonya yaratmaya çalıştığını savunan Mike Pompeo, “İlk kuralları gelip bir şeyler çalmak. İkincisi çaldıklarını Çin Komünist Partisi’ne götürmek ve daha sonra da bunu devlet destekli bir girişimle dünyaya yaymak” şeklinde konuştu, Başkan Trump’ın bu durumu ciddiye aldığını ve bunun riskli bir güvenlik modeli olduğunu vurguladı.

HUAWEİ’NİN TÜRKİYE’DEKİ PAYI

Çin teknoloji devi Huawei, Türkiye’de cep telefonu satış rakamları açısından önemli bir pazar payına sahip. Cep telefonu şirketlerinin pazar paylarına ilişkin istatistiklere yer veren gs.statcounter.com internet sitesine göre, Güney Kore şirketi Samsung yüzde 50 ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. 2019 yılı Eylül verilerine göre, onu Yüzde 16 ile Apple ve Yüzde 12.6 ile Huawei izliyor.

"ABD'den Türkiye'ye Huawei uyarısı: Askeri işbirliğini etkiler" haberi, 24 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 24 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD'den Türkiye'ye Huawei uyarısı: Askeri işbirliğini etkiler haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD'den Türkiye'ye Huawei uyarısı: Askeri işbirliğini etkiler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:51 Antalya'da Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Heyecanı!
  2. 18:47 Son Dakika: Sonradan taksitlendirme uygulaması kaldırılıyor!
  3. 18:44 Çaykur Rizespor, İstanbulspor Maçı Öncesi Sıkı Hazırlıklara Devam Ediyor
  4. 18:42 Türkiye'de Kart Kullanımı Hızla Yükseliyor: 2023 BKM Verileri
  5. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  6. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  7. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  8. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  9. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  10. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  11. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  12. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  13. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  14. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  15. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  16. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  17. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  18. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  19. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  20. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
Dünya Haberleri