ABD'nin Gazze'deki savaş sonrası planına tepkisi: Hayal kırıklığı

ABD'nin Gazze'deki savaş sonrası planına tepkisi: Hayal kırıklığı

ABD'nin Gazze'deki savaş sonrası planına tep... ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Batı Şeria'da 3.300'den fazla yasa dışı konut inşa planını açıklamasına hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti. Blinken, bu duyurunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Arjantin ziyareti sırasında meslektaşı Diana Mondino ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Ortadoğu gündemini değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da 3 bin 300'den fazla konut inşasına onay veren planını "hayal kırıklığı" ifadeleriyle eleştirdi.

Blinken, "Yerleşim yerleri mevzusundaki haberleri gördük ve açıkçası bu duyurudan dolayı hayal kırıklığına uğradığımızı söylemem lazım. İster Cumhuriyetçi ister Demokrat ABD yönetimleri uzunca bir süredir yeni yerleşim yerlerinin barışa ulaşmada ters etkiye sahip olduğu görüşünde. Ayrıca bu yerleşim yerleri uluslararası hukuka da uygun değil." şeklinde konuştu.

İsrail hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria'da Beytüllahim kenti yakınındaki Maale Adumim Yahudi yerleşim birimine 2 bin 350, Kedar'a yaklaşık 300 ve Efrat yasa dışı Yahudi yerleşim birimine ise 700 konut inşasını onaylamayı planladığı kamuoyuna yansımıştı.

"HABERLERİ GÖRDÜM AMA PLANI AÇIKÇASI GÖRMEDİM"

Ayrıca, Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki savaş sonrası için kabineye bir plan sunduğu yönündeki haberleri de değerlendirdi.

Blinken, "Haberleri gördüm ama planı açıkçası görmedim. Dolayısıyla detayları görene kadar değerlendirme hakkımı saklı tutuyorum. Gazze terörizm için platform olamaz. Bununla beraber Gazze'de hiçbir şekilde İsrail işgali olmamalı ve Gazze'nin yüz ölçümü daraltılmamalı," yorumunu yaptı.

Blinken, bölgede Gazze meselesiyle ilgili birçok ülkenin bulunduğunu ve bu ülkelerle yakın şekilde çalıştıklarını belirtti. Gazze'nin geleceğiyle ilgili yol haritasının belirlenmesinde bu görüşmelerin de önemli olduğunu vurguladı.

NETANYAHU'NUN SAVAŞ SONRASI PLANI

Netanyahu'nun dünkü kabine toplantısında sunduğu yol haritasına göre, Gazze'deki saldırıların ardından izleyeceği plan, "Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılması, İsrail'in güvenlik için hareket özgürlüğünü koruması ve UNRWA'nın kapatılmasını" içeriyor.

Buna göre İsrail, Gazze Şeridi'nde ve işgal altındaki Batı Şeria'da güvenlik ve askeri konularda hareket özgürlüğünü elinde tutacak, Mısır-Gazze sınırında ABD'nin koordinasyonuyla tampon bölge oluşturarak "kaçakçılık girişimlerini" önleyecek.

Netanyahu'nun hükümete sunduğu yol haritasına göre, Gazze'nin sivil yönetimi, "yönetim becerisine sahip profesyoneller" tarafından sağlanacak; bu kişiler "terörü destekleyen devlet ve oluşumlara bağlı olmayacak" ve maaşlarını bu kaynaklardan almamış olacaklar.

İsrail ayrıca, Ramallah merkezli uluslararası meşruiyete sahip Filistin yönetimini, "terörü desteklemekle" suçlayarak, yol haritasındaki bu maddeyle Gazze yönetiminden uzaklaştırmayı amaçladığına işaret ediyor.

"ABD'nin Gazze'deki savaş sonrası planına tepkisi: Hayal kırıklığı" haberi, 23 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD'nin Gazze'deki savaş sonrası planına tepkisi: Hayal kırıklığı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD'nin Gazze'deki savaş sonrası planına tepkisi: Hayal kırıklığı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 21 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:05 Finale Yaklaşan İnci Taneleri Dizisinde Sürpriz Gelişmeler Sızdırıldı! Seyirciler Ters Köşe Olacak!
  2. 22:59 Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir komiser daha gözaltına alındı
  3. 22:57 Erdoğan'dan Müjde: Bir Ülkeye Vize Muafiyeti Getirildi!
  4. 22:50 Joe Biden'ın benzin fiyatlarını düşürmek için yeni hamlesi: 1 milyon varil satılacak
  5. 22:47 Süper Lig'de disiplin seferberliği: 8 Kulüp PFDK'ya sevk edildi
  6. 22:40 İsrail ABD baskısına dayanamadı: AP'nin ekipmanlarını iade edecek
  7. 22:31 En zararlı ekmek türü bakın hangisiymiş!
  8. 22:29 Bu ilaçları kullananlar kahve tüketimine dikkat etmeli!
  9. 22:25 Bu besin meğer kalp krizi riskini azaltıyormuş!
  10. 21:58 Sürat Kargo, A Milli Futbol Takımı'nın yeni sponsoru! Formalar hazır!
  11. 21:50 Fenerbahçe'de Ali Koç ve 4 Futbolcu PFDK Şoku Yaşadı!
  12. 21:39 Mart Ayında Türkiye'de Tarım-GFE Endeksi Büyük Artış Gösterdi
  13. 21:32 Brent petrolün varil fiyatı dün 84,49 dolara kadar yükseldi
  14. 21:30 Gizemli Dublin-New York Portalı: Yeniden Açıldı ve Yeni Kurallar Devreye Girdi!
  15. 21:26 Almanya'dan Ukrayna'ya Destek: Baerbock, Hava Savunması İçin Fon Topluyor!
  16. 21:18 Gaziosmanpaşa'daki Motosiklet Kazasında Şüpheliler Yakalandı: İçişleri Bakanı Tebrik Etti
  17. 21:12 Port-au-Prince Havaalanı Çete Şiddeti Sonrası Yeniden Açıldı
  18. 21:07 Gazze'ye ABD Öncülüğünde 569 Ton İnsani Yardım!
  19. 21:05 Sakaryaspor, Rakibiyle Adana’da Sahaya Çıkıyor!
  20. 20:59 Hindistan'da Genel Seçimlerde Deepfake Teknolojisinin Yükselişi
Dünya Haberleri