Abdülkadir Selvi'den El Bab operasyonu yazısı: Büyük kriz ihtimali

Abdülkadir Selvi'den El Bab operasyonu yazısı: Büyük kriz ihtimali

Abdülkadir Selvi'den El Bab operasyonu yazıs... AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi’nin bugünkü köşesinde Suriye’de sürdürülen El Bab operasyonu yer aldı. Abdülkadir Selvi, ABD Başkanı Donald Trump’ın AKP gibi Suriye’de “terörden...

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi’nin bugünkü köşesinde Suriye’de sürdürülen El Bab operasyonu yer aldı. Abdülkadir Selvi, ABD Başkanı Donald Trump’ın AKP gibi Suriye’de “terörden arındırılmış bölge'' kurmak istediğini fakat bunun kiminle yapılacağı konusunda karar vermediğini belirtti. Selvi’ye göre, bu bölgenin YPG ile kurulması “büyük bir kriz'' yaratacak.

İşte o yazı

" 'HEM sahada hem masada olacağız.'

Cumhurbaşkanı’nın bu sözü bir şifre aslında.

Başika Üssü ile Irak’ta, Fırat Kalkanı operasyonuyla Suriye’de uygulamaya koyuldu.

O nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın El Bab operasyonundan sonra Suriye’den çekilmeyeceğimizi, sırada Menbiç ve Rakka operasyonunun bulunduğunu açıklaması bu stratejinin bir parçası.

Ankara, Trump yönetiminin bölge stratejisinin nisan sonu mayıs başı itibariyle ortaya çıkacağı kanaatinde. Bir sürprizle karşılaşmamak için sahada olmayı tercih ediyor. Zaten El Bab operasyonu bugün tamamlansa dahi oradan çıkmamızın en az 2-3 ay alacağı söyleniyor. Çünkü Türkiye sadece bu şehirleri DAEŞ’ten temizlemiyor, Cerablus’ta olduğu gibi yerli halkın huzur içinde topraklarına dönebileceği, ''güvenli şehirler’ kuruyor.

El Bab’da hafta sonu itibariyle şehir savaşı yaşanıyor. DAEŞ, El Bab’dan çekilmiyor. İstihbarat birimlerimiz, 10 Şubat Cuma günü DAEŞ’in yeni Rakka valisi tarafından El Bab’daki militanlara gönderdiği mesajı ele geçirdi. Mesajda, “Dayanın, ölün, sonuna kadar çarpışın, orayı vermeyin'' deniliyor. El Bab’da 20’si yabancı olmak üzere 80-100 militanı kalan DAEŞ, direniyor.

El Bab, DAEŞ’ten temizlenirken Rusya’nın desteklediği rejim güçleri ile arada fazla bir mesafe kalmadı. Bir çatışma yaşanmaması için Türkiye ile Rusya’nın çabalarıyla tampon hat kuruluyor. Çok geniş olmayan bir hat olacağı söyleniyor. Türkiye destekli ÖSO birlikleri ile rejim güçleri yüz yüze getirilmeyecek, Kıbrıs’taki yeşil hatta benzer bir tampon hat olacak.

TÜRKİYE’NİN İKİ ÖNERİSİ

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerini ziyaretinde Suriye’deki güvenli bölge ve DAEŞ’le mücadele adına önemli açıklamalar yapıyor. Erdoğan böylece hem Trump yönetiminin oluşturmaya çalıştığı yeni bölge stratejisini etkilemeye hem de bölge ülkeleriyle bir ağırlık oluşturmaya çalışıyor. Erdoğan, Başkan Trump’la görüşmesinde bunun ilk adımını atmıştı.

Erdoğan, Trump’a iki net öneride bulunuyor:

1 - Rakka operasyonunu birlikte yapalım.

2 - Terörden arındırılmış güvenli bölge kuralım.

Türkiye, ABD’nin yüzde 90’ını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri ile Rakka operasyonunu yapmasına karşı çıkıyor. Amerika’ya, Rakka operasyonunu birlikte yapmak için bir plan sunuldu. Buna göre 8-10 bin kişilik ÖSO birlikleri ile SDG’nin içindeki yerli Arap unsurlardan oluşacak bir güç. Türk ve Amerikan özel birliklerinin koordinasyonunda Rakka operasyonunun yapılması öneriliyor. Rakka operasyonunda şimdiye kadar ibre YPG’den yanaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu eğilimi tersine çevirmeye çalışıyor. ABD’den gelen sinyaller, Başkan Trump’ın Türkiye’nin önerisini üzerinde çalışmaya değer bulduğu yönünde.

ABD, GÜVENLİ BÖLGEYİ KİMLE YAPACAK?

Güvenli bölge önerisi 2 yıl önce Obama yönetimine yapılmıştı. Sınırımızda 97 kilometre uzunluk ve 37 kilometre derinlikte, 4-5 bin kilometrekarelik alanın “Terörden arındırılmış güvenli bölge'' olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Trump’la görüşmesinde kapsamlı bir şekilde anlattı. Planın detayları, CIA Başkanı Pompeo ile paylaşıldı. Buna göre, uçuşa yasak bölge ilan edilerek havadan güvenliği sağlansın. ÖSO birlikleri eğit-donat kapsamında yetiştirilerek yerel güvenlik olarak kullanılsın. Burada inşa edilecek konutlarla Suriyelilerin iskânı sağlansın. Türkiye bu modeli kısmen Cerablus’ta uyguladı ve başarılı oldu. Binlerce Suriyeli Cerablus’a döndü.

Sınırımıza oluşturulacak güvenli bölge aynı zamanda Türkiye’nin güvenliğine de katkı sağlayacak. Böylece sınırımızdan terörist unsurların geçişi engellenmiş olacak.

Güvenli bölgeyle ilgili bir de kaygımız var. Yazmam lazım; Trump, güvenli bölge fikrini destekliyor. Ama kritik nokta ABD bunu kimle yapacak? Bizimle yaparsa sorun yok. Ama PYD-YPG ile yapar, Kobani ve Afrin’i güvenli bölge ilan ederlerse, büyük bir kriz demektir. Hem de ne büyük!

"Abdülkadir Selvi'den El Bab operasyonu yazısı: Büyük kriz ihtimali" haberi, 14 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Abdülkadir Selvi'den El Bab operasyonu yazısı: Büyük kriz ihtimali haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Abdülkadir Selvi'den El Bab operasyonu yazısı: Büyük kriz ihtimali 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Otomotiv Haberleri