Abdullah Özkucur’a Armağan

Abdullah Özkucur’a Armağan

Abdullah Özkucur’a Armağan Köy enstitüleri daha araştırılacak pek çok yönü bulunan çağdaş insan yetiştiren okullardır. 2020 yılında 80. kuruluş yılını kutluyoruz.

Bu 80. yılda yapılan güzel işlerden biri de 100 yaşına ulaşan köy enstitülü anıt öğretmen Abdullah Özkucur için “Abdullah Özkucur’a Armağan” adlı kitabın yayımlanması oldu. Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı tarafından yayımlanan yapıtın yayın yönetmenliğini seçkin öğretmenlerimizden Zeliha Kanalıcı yaptı.

                Abdullah Özkucur simge bir kişiliktir. Yaşamıyla düşüncesi birebir örtüşen, çalışkan, her anında öğretmen bir insan; tam anlamıyla köy enstitülü. Enstitü yapılarında tuğla tuğla, kiremit kiremit, duvar duvar emeği olan Özkucur daha öğrenciyken günce tutar. Bunu öğretmenleri ve ne ilginçtir, İsmail Hakkı Tonguç da bilir ve yüreklendirir. Köy enstitülerini yazması gerekenlerden, başlıca aydınlardan biri olarak görülür ve adeta görevlendirilir. Özkucur bu beklentiyi boşa çıkarmaz; “Öğretmen Olacağım”, “Köy Enstitüleri Destanı”, “Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü” adlı kitapları yazar; yazımını sürdürdükleri de ayrı… Bu kitaplar ilk elden kaynaklardır, tanıklıklardır. Bu açıdan da çok değerlidir.  

    “Abdullah Özkucur’a Armağan”da şu adların yazıları yer alıyor:     

Mutahhar Aksarı, İlhan Alkan, Niyazi Altunya, Hacı Angı, Hatice Aray, Nihat Kemal Ateş, Erdal Atıcı, Pınar Ayhan, M. Demirel Babacanoğlu, Sabriye Babuş (Dündar), Mehmet Barış, Işık Baykurt, Vicdan Kara Bek, Mehmet Bilir, Filiz Cafoğlu, Ahmet Cafoğlu, Mehmet Cimi, Hasan Eren Çalışkan, Sabiha Çinçin, Sema Değirmenci, Leyla Demir, Fatma Şahin Duman, Süleyman Ege, Mehmet Erbil, Birsen Erdağı, H. Haluk Erdem, Zuhal Eren, Dorukhan Ersin, Aytekin Ertuğrul, Mustafa Kemal Eskiyenentürk, Mustafa Gazalcı, Doğan Gülmez, Müge Gülses, Ali Günay, Günay Güner, Gül Günönü, Serpil Güvenç, M. Tahir Hatipoğlu, Celal İlhan, Remzi İnanç, Müslüm Kabadayı, Zeliha Kanalıcı, Mevlüt Kaplan, Mehmet Karasu, Mehmet Karayaman, Bilge Kazas, Hazerfen Kazas, Mehmet Kepenek, Reşat Keser. Ali Kınacı, Cemil Kıral, Şengül Koparer, Yıldız Kurtuluş, Naci Kutlay, Muhteşem Mahmutluoğlu, Mahmut Makal, Nazım Mutlu, Murat Narin, Çağla Ormanlar Ok, Ali Ozanemre, Ayşegül Bilen Ozanemre, Enver Önder, Tane Güral Özek, Emek Özen, Ahmet Özer, Nursel Ceylan Özsarıkaya, Ferda Çelenk Özyurda, Hasan Pekmezci, Zarife sakarya, Zeki Sarıhan, Mehmet Sazak, Behçet Sovuksu, Emel Sungur, Birsen Sürmeli, H. Nedim Şahhüseyinoğlu, Bülent Şahhüseyinoğlu, Güner Şengül, Sultan Mahmutoğlu Taştemel, Meral Uysal, Nuran Ünal, Öner Yağcı, Gül Emre Yakut, Güler Yalçın, Hülya Yalçınkaya, Duran Yaşar, Gülsüm Yıldızak, Tahsin Yücel.

Yapıtın sonunda “Mektupları, Yazdıkları, Söyleşileri”, “Şiirleri ve Besteleri” bölümleri yer alırken, birçok fotoğrafla görsel yönden de varsıllaştırılmış. (Kuşkusuz bu bölümlerin seçki olduğunu belirtmek gereksiz…) Köy Enstitülü Usta Ozan Ali Yüce “Kapatılmamış köy enstitüsü” dizesini kurar Özkucur için. “Yarına yapılacak bir işin, okunacak bir kitabın olsun” diyen Abdullah Özkucur’u tanımak, söyleşisinde, muhabbetinde bulunmak eşsiz bir kazanımdır, varsıllıktır. “Abdullah Özkucur’a Armağan” yalnızca Özkucur’a değil, Türk ulusuna, insanlığa da armağandır.

“Abdullah Özkucur’a Armağan”, (Yayın Yönetmeni: Zeliha Kanalıcı), Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Yay., Şubat 2020

 

Günay Güner

"Abdullah Özkucur’a Armağan" haberi, 23 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 23 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Abdullah Özkucur’a Armağan haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Abdullah Özkucur’a Armağan 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:06 Everglades Ulusal Parkı'nda Yakalanan Dev Burma Pitonu: Florida'nın Ekolojik Alarmı
  2. 19:03 Fenerbahçe'de Kartal Krizi: Valbuena'dan Sert Eleştiri!
  3. 19:00 Fırında Ekmek Fiyatı 2 Liraya Düştü! Ekonomik Krize Tepki Olarak İndirim!
  4. 18:58 Abbas'tan Sert Tepki: ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki Filistin Üyeliği Vetosuna Karşı Çıkış
  5. 18:53 Jeopolitik Gerilimler Altını Yükseltti: Uzmanlar Düşüş Bekliyor
  6. 18:32 Beşiktaş'a Flaş Alman Teknik Direktör!
  7. 18:26 İzmir'de Silahlı Kavga: Bir Ölü, İki Kardeş Yakalandı
  8. 18:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas lideri ile görüştü!
  9. 18:21 Ticari Olmayan AB Kargolarına Vergi Oranı Yükseldi: Yeni Düzenleme Detayları
  10. 18:18 Hesaplarınızı kontrol edin: Beklenen destek paraları hesaplara yatmaya başladı!
  11. 18:18 Acil ameliyata alınmıştı: Hasan Can Kaya'dan ilk açıklama geldi
  12. 18:18 21 Nisan Burç Yorumları: Kalpler Heyecana Hazır Olsun! Aşk Kapınızı Çalıyor
  13. 18:18 Güve Sorununa Son! Bu Tek Damla Mutfak Dolaplarınızı Güvelerden Arındıracak!
  14. 18:17 Popüler Sosyal Medya Platformu Ücretli Oluyor! Mevcut Üyeler Ücretsiz Kalacak
  15. 18:17 İşte İzzet Yıldızhan'ın Herkesten Sakladığı Eşi: Ajda Yıldızhan'ın Göz Kamaştırıcı Güzelliği
  16. 18:17 Ceviz Suyunun Mucizevi Etkileri: Sindirimi Kolaylaştırır, Kalp Sağlığını Destekler!
  17. 18:15 Atakum Belediye Meclisi İlk toplantısını yaptı! İşte o toplantıdan kareler!
  18. 18:10 Hakan Fidan, Katar Yolcusu!
  19. 18:08 Fed'den nisan raporu geldi: Enflasyon en büyük finansal risk
  20. 18:07 Getir, İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan Çekilme Planlarıyla Çalışanları Endişelendiriyor
Otomotiv Haberleri