AB'nin 'oy birliği ilkesi' kaldırılsın talebi: 'Önemli kararlara engel'

AB'nin 'oy birliği ilkesi' kaldırılsın talebi: 'Önemli kararlara engel'

AB'nin 'oy birliği ilkesi' kaldırılsın taleb... Brüksel'de geçtiğimiz hafta toplanan AB Liderler Zirvesi'nde Batı Balkan ülkelerine adaylık statüsünün Bulgaristan vetosuna takılması tartışma başlatmıştı.

Bu tartışmalar sürerken AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den Birliğin karar alma mekanizmasında değişiklik talebi geldi. Borrell, AB'nin, genişlemesinin yeniden gündemde olduğu bir dönemde, önemli kararları almasına engel olan oy birliği ilkesinden vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, geçen hafta düzenlenen AB liderler zirvesinin sonuçları ışığında bir blog yazısı kaleme aldı. Borrell, AB'nin, genişlemesinin yeniden gündemde olduğu bir dönemde, önemli kararları almasına engel olan oy birliği ilkesinden vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

AB'nin genişlemesinin yeniden gündemin üst sıralarında yer aldığını belirten Borrell "AB'nin genişlemesini canlandırırken, AB'de ve karar alma mekanizmamızda reform yapmak için de benzer bir çaba göstermeliyiz. Çünkü genişlemiş bir AB rahatça harekete geçebilmelidir. Bu aynı zamanda dış politika ve diğer alanlarda oy birliği kuralının kapsamının daraltılması, nitelikli çoğunluk oyu ile daha fazla karar alınması anlamına da gelmektedir" ifadelerini kullandı.


RUSYA YAPTIRIMLARINDA BİRLİK SAĞLANMAMASINA DİKKAT ÇEKTİ
Borrell, AB'nin, Birliğe katılmaya istekli ve koşulları yerine getiren ülkelere gerekli statüyü tanımasının, 'bir iyilik ya da taviz' olmadığını vurgulayarak "Bu bizim stratejik çıkarımızadır. Kıtayı AB değerleri ve standartları etrafında yapılandırmanın bir yoludur. Güvenilir bir genişleme politikası, tüm Avrupa'da barış, istikrar, güvenlik ve ekonomik büyümeye yapılan jeostratejik bir yatırımdır" değerlendirmesini yaptı.

Mayısın sonunda Rusya'ya yönelik 6. yaptırım paketini kabul etmenin AB'nin bir ayını aldığına, buna rağmen Konseyde üzerinde anlaşılan bazı maddelerin (Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'e yaptırım gibi) nihai pakete yansıtılamadığına dikkati çeken Borrell "Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerinin başlatılmasında, bir ülkenin (Bulgaristan) diğer herkesin kabul edebileceği kararı engellemesiyle benzer dinamikleri yaşadık" tespitinde bulundu.


Borrell, oy birliği sisteminin, AB'nin güvenilirliği ve etkinliği için olumsuz sonuçlar doğurduğunun altını çizdi.

AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU, İNGİLTERE, NORVEÇ VE İSVİÇRE'Yİ DE KAPSAYABİLİR
Borrell, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Avrupa Siyasi Topluluğu" fikrinin zirvede tüm liderlerce kabul gördüğünü belirtti.

Borrell, "Bir Avrupa Siyasi Topluluğu, aday ülkelerin çeşitli AB politikalarına hemen katılmasını sağlayabilir. Ayrıca, isterlerse, Norveç, İsviçre veya İngiltere gibi, Birliğe katılmaları zorunlu olmayan belirli ülkeleri de kapsayabilir." ifadelerini kullandı

"AB'nin 'oy birliği ilkesi' kaldırılsın talebi: 'Önemli kararlara engel'" haberi, 27 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan AB'nin 'oy birliği ilkesi' kaldırılsın talebi: 'Önemli kararlara engel' haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AB'nin 'oy birliği ilkesi' kaldırılsın talebi: 'Önemli kararlara engel' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  2. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  3. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  4. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  5. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  6. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  7. 13:47 Zafer Partisi'nde iki önemli istifa!
  8. 13:46 Korhan Berzeg'e ait yeni izleri tespit etme çabaları devam ediyor
  9. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  10. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  11. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  12. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  13. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  14. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  15. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  16. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  17. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  18. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  19. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  20. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
Dünya Haberleri