Adalet Bakanı Tunç'tan yargı krizine ilk yorum: Yüksek mahkemeler arasında astlık üstlük ilişkisi yok

Adalet Bakanı Tunç'tan yargı krizine ilk yorum: Yüksek mahkemeler arasında astlık üstlük ilişkisi yok

Adalet Bakanı Tunç'tan yargı krizine ilk yor... "Anayasa'nın tutarsız çok maddesi var"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay'ın, TİP milletvekili Can Atalay hakkında "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili olarak,  "AYM'nin kararları herkesi bağlar. Adliye mahkemelerinden verilen kararların son inceleme merciinin Yargıtay olduğu maddesi de var. Yüksek mahkemeler arasında astlık üstlük ilişkisi yok" yorumunu yaptı. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ATGV Antalya Hakimevi'ndeki Yargı Teşkilatı Toplantısı'na katıldı.

Yargıtay’ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını ilk kez yorumlayan Tunç, şunları söyledi:

"Anayasanın birbiriyle çelişen birçok maddesi var. Kanun koyucunun iradesi dışında uygulanan veya uygulanmayan maddeleri var. Evet, AYM'nin kararları herkesi bağlar. Adliye mahkemelerinden verilen kararların son inceleme merciinin Yargıtay olduğu maddesi de var. Yüksek mahkemeler arasında astlık üstlük ilişkisi yok."

"Sorunun çözümü yeni bir anayasa yaparak çelişkileri ortadan kaldırmaktan geçiyor. Anayasa değişikliği olmadan sorun kalıcı olarak çözülemez. TBMM'de grubu bulunan partilerimizin, milletvekillerimizin artık bu sorun karşısında duyarlı olacaklarına yürekten inanıyorum. Bizim TBMM'de oturma eylemine değil, çalışma eylemine ihtiyacımız var. 

Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik yakışıksız ifadeleri kabul edebilmemiz mümkün değil. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Sorunlar hukuk içerisinde çözülebilir. Ancak birileri tarafından farklı boyuta çekilmek isteniyorsa farklı bir kasıt vardır. Bu mesele hukuk içinde çözülecektir."

Ne olmuştu?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.

 

 

"Adalet Bakanı Tunç'tan yargı krizine ilk yorum: Yüksek mahkemeler arasında astlık üstlük ilişkisi ." haberi, 11 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 11 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Adalet Bakanı Tunç'tan yargı krizine ilk yorum: Yüksek mahkemeler arasında astlık üstlük ilişkisi .. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Adalet Bakanı Tunç'tan yargı krizine ilk yorum: Yüksek mahkemeler arasında astlık üstlük ilişkisi .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 09 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör
SON HABERLER
  1. 22:02 Ali Koç yeniden aday: Fenerbahçe seçimleri heyecanı
  2. 21:58 Zelenskiy ve Metsola görüşmesi: Ukrayna'nın savunma ve barış çabaları ele alındı
  3. 21:54 Kadın cinayetleri bitmiyor! Manisa'da 3 çocuk annesi katledildi
  4. 21:44 Demet Özdemir'den Tatil İsyanı! Hayranları Şokta!
  5. 21:37 Cem Yılmaz gösterisinde taşkın seyircilere tepki olarak sahneden indi!
  6. 21:33 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Toplandı: 'Trolleşme' Tehlikesine Dikkat!
  7. 21:32 Jose Mourinho, mesleği ne zaman bırakacağını açıkladı!
  8. 21:31 Yarın İstanbul'da işe okula gidenler dikkat: Meteorolojiden kırmızı alarm geldi!
  9. 21:30 Evde sokak usulü lezzetli sütlü mısır için tencereye bir bardak bundan ekleyin!
  10. 21:15 Ünlü şarkıcıdan şok karar! Kariyerini sonlandırma kararı mı aldı?
  11. 21:14 Spotify'ı ücretsiz kullananlara kötü haber: O özellik ücretli oluyor!
  12. 20:53 Hollanda'da Filistin Destekçisi Göstericilere Polis Müdahalesi: Üniversitelerde Gerilim Yükseliyor
  13. 20:49 İsrail'in Golan'dan Şam'a Saldırısı: Suriye Savunma Sistemleri Füzelerin Bir Kısmını İmha Etti
  14. 20:43 MSB Basın Toplantısı: F-16 Tedarik Süreci ve Terörle Mücadelede Güncel Gelişmeler
  15. 20:37 Beethoven'ın Ölümü: Yeni Araştırma Kurşun Zehirlenmesi Teorisini Çürütüyor
  16. 20:36 Öğretmenler dikkat: İl içi yer değiştirme başvuruları başlıyor!
  17. 20:34 İTO duyurdu: İstanbul'da ekmeğe rekor zam!
  18. 20:32 Gelinim Mutfakta altın heyecanı sürüyor: İşte 9 Mayıs puan durumu!
  19. 20:32 Bomonti-Dolmabahçe Tüneli'nde Tehlikeli Motosiklet Kazası
  20. 20:31 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman: "Tiktok Türkiye'de yasaklanabilir"
Politika Haberleri