Adalet Bakanlığı, ABD ve Almanya'ya Gezi ve Kavala kararı yanıtı: Bağımsız yargımıza müdahale açıklamalarını k

Adalet Bakanlığı, ABD ve Almanya'ya Gezi ve Kavala kararı yanıtı: Bağımsız yargımıza müdahale açıklamalarını k

Adalet Bakanlığı, ABD ve Almanya'ya Gezi ve ... "Bağımsız ve tarafsız Türk yargı makamlarının verdiği kararlara ilişkin olarak yapılan ve yargımıza müdahale anlamı taşıyan bu açıklamaları şiddetle kınıyoruz"

Adalet Bakanlığı tarafından, Türkiye'de devam eden yargılamalara ilişkin yapılan açıklamaların Türkiye'nin iç işlerine karışmak anlamına geldiği belirtilerek, "Bağımsız ve tarafsız Türk yargı makamlarının verdiği kararlara ilişkin olarak yapılan ve yargımıza müdahale anlamı taşıyan bu açıklamaları şiddetle kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olduğu anımsatıldı ve "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliğini, Anayasa'nın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır" vurgusu yapıldı.

Anayasa'ya göre yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanıldığına işaret edilen açıklamada, kimsenin mahkemelere talimat veremeyeceği kaydedildi.

"Hiçbir makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili olarak mahkemelere emir veremez"

Mahkemelerin Anayasa, kanunlar ve hukuka uygun vicdani kanıya göre karar verdiği bildirilen açıklamada, "Anayasa'mıza göre hiçbir makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili olarak mahkemelere emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Devam etmekte olan bir yargılama sürecine müdahale etmek, hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı olduğu gibi, anayasa ve kanunlarımıza göre suç teşkil etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Devam eden yargı süreçlerine ilişkin başka ülkelerce yapılan açıklamaların, Türkiye'nin iç işlerine karışmak anlamı taşıyacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Görülmekte olan bir dava ile ilgili olarak ABD ve Almanya başta olmak üzere bazı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan açıklamalar, bağımsız ve egemen bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti devletinde Türk milleti adına karar veren bağımsız mahkemelerimize ve hakimlerimize yönelik bir müdahaledir, Türkiye'nin iç işlerine karışmaktır. Bağımsız ve tarafsız Türk yargı makamlarının verdiği kararlara ilişkin olarak yapılan ve yargımıza müdahale anlamı taşıyan bu açıklamaları şiddetle kınıyoruz."

Ne olmuştu?

Gezi Parkı davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanık Osman Kavala'yı, TCK'nın 312/1 maddesi gereğince, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanığın yargılama sürecindeki tutum ve davranışları ile sabit olan eylemleri işleme biçimini dikkate alan heyet, takdiri indirim uygulamadı.

Verilen ceza süresi ve infaz koşulları dikkate alınarak Kavala'nın bu suçtan tutuklanmasına karar veren heyet, sanığın "siyasal veya askeri casusluk" suçundan beraatine, bu suçtan tahliyesine hükmetti.

Heyet, sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapislerine ve bu suçtan tutuklanmalarına karar verdi.

"Adalet Bakanlığı, ABD ve Almanya'ya Gezi ve Kavala kararı yanıtı: Bağımsız yargımıza müdahale açık." haberi, 26 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 26 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Adalet Bakanlığı, ABD ve Almanya'ya Gezi ve Kavala kararı yanıtı: Bağımsız yargımıza müdahale açık.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Adalet Bakanlığı, ABD ve Almanya'ya Gezi ve Kavala kararı yanıtı: Bağımsız yargımıza müdahale açık.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:17 İzmir'de Şiddetli Yağışın Ardından Foça Açıklarında Hortum Oluştu
  2. 14:05 New York'ta Farelerle Bulaşan Hastalık Vakalarında Artış: Sağlık Yetkilileri Tedbir Alıyor
  3. 14:03 Grammy Ödüllü American Idol Şarkıcısı Mandisa Lynn Hundley 47 Yaşında Hayatını Kaybetti
  4. 14:01 Can Uzun'un Duygusal Anları: Penaltı Kaçırışı ve Gözyaşlarıyla Dolu Maç
  5. 14:00 İzel-Çelik-Ercan grubu birleşmişti! O grup yeniden dağıldı!
  6. 13:57 Libya'dan ABD'nin Filistin BM Üyeliğini Veto Etmesine Tepki:İnsani Değerler ve Hukuka Saygı Çağrısı
  7. 13:53 Xiaomi, İlk Elektrikli Otomobilini Piyasaya Sürdü
  8. 13:53 Ev Yapımı Peynirli Börek Tarifi: Sofralarınıza Lezzet Katın!
  9. 13:47 Balıkesir'de Dereye Düşen Adamın Cansız Bedenine Ulaşıldı
  10. 13:47 20 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  11. 13:45 Beşiktaş'ta bir futbolcuyla yollar kesin olarak ayrıldı!
  12. 13:42 "Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Harvard'dan Prestijli Ödül Aldı"
  13. 13:40 Yağışlı Hava Etkili: MGM'nin Hava Durumu Tahmini
  14. 13:39 "Çukurova'da Muhtar Adayı Yolda Darp Edildi, Şüpheliler Serbest Bırakıldı"
  15. 13:36 "Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu"
  16. 13:34 İslam Memiş: İran-İsrail Gerginliği Piyasalara Yansıyor
  17. 13:31 Tüketiciyi Koruma Adına Sert Müdahale: Reklam Kurulu Yanıltıcı Reklamlara Büyük Cezalar Kesti!
  18. 13:27 Fed Raporu: Enflasyon ve Jeopolitik Riskler Ekonomiyi Etkileyebilir
  19. 13:23 Enflasyon Tahminleri ve Dolar Kuru: Piyasada Belirsizlik Devam Ediyor
  20. 13:21 Ankara'da şiddetli fırtına hakim
Gündem Haberleri