Adliye’yi yıkıp yenisini Atatürk Orman Çiftliği’ne yapacaklar!

Adliye’yi yıkıp yenisini Atatürk Orman Çiftliği’ne yapacaklar!

Adliye’yi yıkıp yenisini Atatürk Orman Çiftl... Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara’daki Sıhhiye adliye binası yıkılması ve yeni adliye binasının AOÇ’den hal yapmak için şartlı alınan alana yapılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.İleri’nin...

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara’daki Sıhhiye adliye binası yıkılması ve yeni adliye binasının AOÇ’den hal yapmak için şartlı alınan alana yapılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İleri’nin aktardığına göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara Adliyesi’ni yıkarak yen, adliye binasını toptancı hali olarak kullanılan ve aslında AOÇ arazisi olan alana taşıma kararı almasının “kabul edilemez“ olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, toptancı hali olarak şartlı kullanımla kullanılan arazinin bu şart dışında hiçbir kullanıma açılamayacağını ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin Meclisi’nin bu yönde bir karar geliştirmeye hiçbir hak ve yetkileri olmadığını söyledi.

Mülkiyeti Atatürk Orman Çiftliği’ne ait olan arazi, 19.06.1976 tarih ve 2015 Sayılı Atatürk Orman Çiftliği arazisinden 167 bin 500 Metrekarelik kısmının Ankara Belediyesine “ toptancı hali “ yapılması amacıyla verilmiş ve Kanunun 1. maddesinde; “Adı geçen arazi, Belediyece, hiç bir şekilde maddede belirtilen hal yapma maksadı dışında kullanılamaz. Belediyece maksat dışı kullanmalara teşebbüs halinde bu arazi aynı bedelle Atatürk Orman Çiftliğine iade edilir'' denilmektedir diyen Candan, hiçbir hülleye ve dolambaçlı yollara izin vermeyeceklerini, Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışı olan AOÇ arazilerinde Ankara Büyükşehir’in 2006 yılından beri olan göz dikmelerine izin vermeyeceklerini açıkladı.

''AOÇ ARAZİLERİ ÜZERİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN’

1976 yılında AOÇ arazisinin Toptancı Hal kullanıma verilmesinde bile AOÇ’nin tarımsal faaliyetleri ile olan ilişkisine dikkat çeken Candan; AOÇ’ye ait bir arazinin tarım ve gıda ile ilgisi olmayan amaçlarla kullanılması mümkün değildir'' dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, toptancı halinin şehir dışına taşınması ve boşalacak arazinin,'' Adalet Sarayı'' inşası için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığa devrine karar verecek bir yetkisi yoktur. Atatürk’ün halkına emanet ettiği bir alanda Büyükşehir Belediyesi meclisi 2006 yılından itibaren yaptığı böl-parçala-yönet planları ile Kaçak Saray ve İsraf temalı Ankapark başta olmak üzere verdikleri her bir onayda Ankara halkına ve Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışına ihanet etmiştir diyen Candan: “Bugün Ankara’nın AOÇ arazisi olan ve Yenimahalle ilçesi girişinde olan toptancı hali olarak kullanılan alana getirilecek Adliye Binası yerleşkesi ile 10 yıllık süresi dolan Hayvanat Bahçesi yenileme alanı olan ve israf temalı Ankapark’ı acilen geri iade et.'' şeklinde konuştu.

Atatürk Orman Çiftliği arazisinden kopan ve zamanla amacı dışında kullanılmasına olanak sağlanan birçok örnekten sadece bir tanesi olan Toptancı Hal alanının Adliye binası olarak kullanılması kararını şiddetle eleştiren Candan: ''Şimdiki bina ve servis alanlarının 3 katı büyüklüğünde olacağını iddia ettikleri ''Şimdikinin 3 katı. İdari yargı da oraya taşınacakmış, 100 bin metrekare de o. 400 bin metrekare dev bir inşaat yapılacak. Bakın belediye başkanı ne diyor “ Ankara dışında herhangi bir yer bulabilirdik, ancak Adliye’nin kentin ortasında, rahatlıkla ulaşılabilen, herkesin gelip gidebileceği bir yer olması gerekiyordu. Ben bu konuda bizim fedakarlık yapmamızın uygun olacağını düşündüm ..diyor. Bizim tavsiyemiz “O düşünmeyi bıraksın'' Çünkü kendisinin her düşündüğü şey bu kente zarar…İdari yargı da oraya taşınacakmış, 400 bin metrekare dev bir inşaat yapılacak. Sağına 1milyon 500 metrekarelik Pasifik inşaatı alacaksın, aynı yol ve aynı alt yapıya bir de Adliye binasını ve onun getirdiği yoğun yapılaşmayı getireceksin, yarattığın sadece trafik karmaşası ile ben bu kenti yönetiyorum diyeceksin… yok böyle bir bilim yok böyle bir kentleşme tekniği, bilimden ve değer yargılarından yoksun insanlardan başkent bir an önce kurtulmalıdır, yeter artık bu eziyet'' diye konuştu.

AOÇ’ nin sahip olduğu tüm araziler başkentin emniyet subaplarıdır diyen Candan şöyle konuştu: “AOÇ başkentin en önemli ekosistem servis alanıdır, altından Ankara Çayı geçer ve Ankara’nın bütün dereleri burada birleşir, AOÇ olası afet durumunda bile yarattığı açık alanı ile, deşarj edebilecek coğrafik konturları ile Ankaralı’nın koruyucu mekanıdır, doğal karakteri korunması gereken alandır. Adliye Binasının taşınması ile ilgili imar plan değişikliği yaptılar önce ve meslek odaları kamu adına yargıya taşıdı, Adalet Bakanlığı’nın da müdahil olduğu davada iki defa keşif yapıldı, alanlarında uzman üç öğretim üyesince hazırlanan bilirkişi raporunda adliye kullanımının Sıhhiye’deki mevcut yerinde yeniden inşa edilmesinin imar mevzuatı, planlama esasları ve şehircilik ilkeleri bakımından uygun olacağı görüşü bildirildi. Bu rağmen AOÇ arazileri üzerindeki bu hınç dolu ısrarı biz anlıyoruz, halk anlıyor ama kendileri anlamamakta ısrar ediyorlar, bu vebali taşıyamayacaklar.''

''PLAN DEĞİŞİKLİKLERİ ANKARA HALKI İÇİN DEĞİL’

Candan, şöyle devam etti: “Şimdiki Adliye Binasının olduğu alanda metro, teleferik, yarın yapılabilecek monoray, otobüslerin durabileceği bir otopark ve toplu taşım vasıtalarının transfer alanı olacağını ilan eden belediye başkanı kent merkezinde böylesi bir depolama alanı ile nasıl bir başkent hayal ettiğini herkese göstermektedir, ama bize çok yabancı değildir bu çağdaş kent planları yapabilme kabiliyetinden yoksun belediye yönetimi, 25 yılda bir metre metro hattı yapamayıp Ulaştırma Bakanlığına sığınan belediye başkanının “ uyanıklık yaptım bakanlığa devrettim “ sözü hala hafızalardadır. Kendisini “ “uyanık'' olarak tanımlayan ve TDK da “açıkgöz, kurnaz, cingöz'' olarak Türkçe karşılığını bulmuştur. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak ülkesine ve başkentine sadece bilim ve tekniğin doğrularında, AOÇ arazileri itibar-ı iadesi yapılana Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti yerine gelene kadar Cumhuriyet değerlerini savunacağız, rejim değişikliğine hayır diyeceğiz.“ dedi.

"Adliye’yi yıkıp yenisini Atatürk Orman Çiftliği’ne yapacaklar!" haberi, 28 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Adliye’yi yıkıp yenisini Atatürk Orman Çiftliği’ne yapacaklar! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Adliye’yi yıkıp yenisini Atatürk Orman Çiftliği’ne yapacaklar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  2. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  3. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  4. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  5. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  6. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  7. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  8. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  9. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  10. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  11. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  12. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  13. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  14. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  15. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  16. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  17. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  18. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  19. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  20. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
Yaşam Haberleri