Afrin Harekâtı Hakkında Bazı Notlar

Afrin Harekâtı Hakkında Bazı Notlar

Afrin Harekâtı Hakkında Bazı Notlar Prof. Dr. Taner Timur1) Afrin operasyonu bir “fetih coşkusu'' içinde başlamış ve bu atmosferde Erdoğan’a “Gazi unvanı'' önerisi bile yapılmıştır. Oysa bu, bağımsız bir operasyon değildir; bölgedeki ABD-Rusya nüfuz kavgası...

Prof. Dr. Taner Timur

1) Afrin operasyonu bir “fetih coşkusu'' içinde başlamış ve bu atmosferde Erdoğan’a “Gazi unvanı'' önerisi bile yapılmıştır. Oysa bu, bağımsız bir operasyon değildir; bölgedeki ABD-Rusya nüfuz kavgası kullanılarak ve hava sahasını kontrol eden Rusya’nın rızası alınarak başlatılmıştır. Bu demektir ki Rusya’nın çıkarlarına ters düşülmesi halinde de bu rıza ortadan kalkabilecek ve operasyon sona erecektir. Kaldı ki Rusya daha başlangıçtan itibaren “kaygılarını'' belirtmiş ve Türk tezlerinin haklılığından çok, “Amerika’nın kışırtması'' ile ilgili açıklamalar yapmıştır.

2) İkinci hedef olan Menbiç ise ABD kontrolü altındadır ve Beyaz Saray şimdiden Erdoğan’ı “Türkiye-ABD silahlı çatışmasından kaçınması'' için ikaz etmiş bulunuyor. Blöfçü siyasi retorik bir yana, TSK’nın sırası gelince bu “ikaz''ı gerçekçi bir şekilde değerlendirmesi en olası seçenek olacaktır.

3) Resmi makamlar tüm operasyonun hedefinin “Suriye’nin terörist unsurlardan temizlenmesi ve toprak bütünlüğünün sağlanması'' olduğunu ilan etmiş bulunuyorlar. Bu hedef Esad’ın da hedefidir ve Suriye’nin formel planda bir “uyarma'' dışında sessiz kalmasının, herhangi bir çatışmadan kaçınmasının nedeni de bu olmalıdır. Erdoğan ayrıca harekâtın tamamlanmasının Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların yurtlarına dönmelerine olanak sağlayacağını söylemiştir ki bu da Türkiye ve Suriye rejimlerini yaklaştıran bir husustur. Kaldı ki ABD de Esad’ın gidişini bir öncelik olmaktan çoktan çıkarmış ve belirsiz bir süre daha Esad’a tahammül edeceğini ortaya koymuştur. Bu koşullarda AKP iktidarı da, en azından tutarlı olmak için, “Katil Esad!'' retoriğini terk ederek -mesafeli de olsa- Suriye rejimi ile kooperasyon kurmak durumundadır.

4) Çatışmalar halen kırsal alanda devam etmektedir ve resmi açıklamalara göre şu ana kadar “394 terörist etkisiz hale getirilmiştir''. Oysa çatışmalar 200 binden fazla sivilin ve ağır silahlarla donanmış binlerce YPG’li savaşcının yaşadığı şehir merkezine intikal edince karşılıklı kayıpların artması ve cepheden vahim haberlerin gelmesi ihtimal dahilindedir. Böyle bir durum ise Batı kamuoyunda şimdiden başlamış olan kaygıları bir anda “kampanya''ya dönüştürme ve Türkiye’yi çok zor bir duruma sokma potansiyeli taşımaktadır. Resmi tezler ne olursa olsun, dış dünyada Afrin hareketi şimdiden “kürtlere karşı savaş'' olarak ilan edilmeye başlamıştır. Unutmayalım ki “terörist'' tanımlamaları “ulusal'' tanımlamalardır ve hiçbir ulus kendisine bir zararı olmayan grupları pratikte “terörist'' saymıyor. Yıllar önce Rusya’da kanlı terör eylemlerine bulaşmış bir sürü Çeçen’in Türkiye’de kolayca sığınma hakkı buldukları bugün unutulmuş görünüyor. Aynı şekilde bugün Batı kamuoyu da PYD/YPG hareketini bir terör hareketi olarak değil, Suriye’de DAEŞ’in yenilmesinde başrolü oynayan bir hareket olarak görmektedir.

5) Savaşlar günümüzde silahlı çatışma alanlarından önce kamuoyunda kazanılıyor ya da kaybediliyorlar. Fransızlar Cezayir’de, Amerika’lılar Vietnam’da, Sovyetler Afganistan’da kamuoyunu kaybettikleri an savaşı da kaybettiklerini anladılar. Yoksa silahlı çatışmayı daha yıllarca sürdürecek ve bu ülkelere diz çöktürecek askeri güce sahiptiler. Bu bakımdan Erdoğan’ın kendisine Afrin harekâtı için “süre'' soran Trump’a Afganistan ve Irak örneklerini vermesi çok talihsiz bir benzetme olmuştur. AKP iktidarı ülke kamuoyunu kolayca yönlendirebilen, dış kamuoyuna da duyarsız kalabilen bir iktidar olsa da, Türkiye’nin yıllarca sürecek bir savaşa tahammülü yoktur. Sanıyorum bugün ülkeyi yönetenler de bunu çok iyi biliyorlar ve bu yüzden de bu “fetihçi'' bayramın boomerang etkisiyle bir süre sonra tersine dönebileceğini ve ülkeyi içinden çıkılması zor bir duruma sokabileceğini de düşünmeleri gerekiyor. Yerli yersiz yeni bir “İstiklal Savaşı''ndan söz edildiği bu günlerde, geçmişteki savaşımızın, bizim askerlerimizin yabancı bir ülkenin topraklarına girmesiyle değil, yabancı askerlerin bizim topraklarımızı işgal etmesiyle başladığını da unutmamalıyız.


Taner Timur'un Facebook sayfasından alınmıştır.

"Afrin Harekâtı Hakkında Bazı Notlar" haberi, 27 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 27 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Afrin Harekâtı Hakkında Bazı Notlar haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Afrin Harekâtı Hakkında Bazı Notlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  2. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  3. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  4. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  5. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  6. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  7. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  8. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  9. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  10. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  11. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  12. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  13. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  14. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  15. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  16. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  17. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  18. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  19. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  20. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
ABC Kritik Haberleri